Linkuri accesibilitate

Turneul diplomatic al secretarului de stat american John Kerry în China


Secretarul de stat american John Kerry la o conferință de presă la Bruxelles

Kerry va participa la Beijing la lucrările reuniunii „Dialogul strategic și economic intre Statele Unite si China”.

Secretarul de stat american, John Kerry va vizita citeva tari cu obiective strategice precise. Unde se deplaseaza domnul Kerry? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Intre 5 si 7 iunie, secretarul de stat John Kerry se va afla la Beijin, pentru convorbiri cu autoritatile acelei tari. Este un moment important date fiind disensiunile accentuate intre Statele Unite si China, cu privire la expansiunea Beijinul in Marea Chinei de Sud.

Statele Unite contesta suveranitatea Chinei asupra regiunii si au efectuat manevre navale sub emblema „dreptul la navigatie”, nave americane deplasindu-se intentionat in apropierea insulelor pe care Beijinul le revendica, stirnind minia autoritatilor de acolo.

Kerry se va afla in capitala, incepind de duminica pentru a participa la Dialogul strategic si economic intre Statele Unite si China, unde va fi insotit de ministrul de finante Jacob Lew. Co-presedintii reuniunii vor fi Consilierul de Stat Yang Jiechi si vice-premierul Wang Yang. Kerry va participa, de asemenea, la o intilnire la care se va discuta colaborarea bilaterala in chestiuni cum ar fi educatie, cultura si sport.

Inainte de China secretarul de stat se va afla in Mongolia, unde va intilni oficialitati, va lua parte la o intilnire cu publicul si la un festival cultural.

Astazi, seful diplomatiei americane este la Paris pentru o conferință de pace in Orientul Mijlociu. Conferința ii va oferi lui John Kerry si o oportunitate sa vorbeasca cu autoritatile franceze despre cooperarea anti-terorism, in coalitia anti-ISIS, in Siria si in Irak.

XS
SM
MD
LG