Linkuri accesibilitate

În ajunul reluării la Berlin a negocierilor în format 2+5...


La negocieri precedente la Tiraspol...
La negocieri precedente la Tiraspol...

Victor Chirilă: „R. Moldova este cea mai interesată de soluţionarea conflictului, dar este periculos să se jongleze solicitându-se Chişinăului să facă concesii unilaterale pe subiecte importante”.

După o pauză de aproape doi ani, săptămâna aceasta vor fi reluate la Berlin negocierile în format 5+2 pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Alla Ceapai a căutat să afle ce progrese ar putea aduce evenimentul survenit în urma eforturilor președinției germane a OSCE.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct


Agenda subiectelor care ar urma să fie discutate în cadrul rundei berlineze de negocieri nu a fost deocamdată publicată. Comunicatul difuzat de Biroului pentru reintegrare de la Chişinău anunţă că agenda de lucru cuprinde „subiecte de actualitate și de interes major pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului”, fără a detalia însă substanța subiectelor.

Un comunicat al partii transnistrene, sugerează că Tiraspolul va insista ca prioritar să fie discutate propunerile formulate în ajun de Federaţia Rusă. Ele se referă între altele la garantarea înţelegerilor atinse în formatul 5+2 şi stabilirea unui moratoriu cu privire la iniţierea unor investigații penale de ambele părţi.

În comunicat se mai precizează că delegaţia transnistreană intenţionează să acorde o „atenţie deosebită” deciziei Moldovei şi Ucrainei de a organiza un control vamal mixt la punctul de trecere a frontierei de la Cuciurgan, decizie pe care Tiraspolul o consideră „inadmisibilă”. Un alt subiect pe care va insista delegaţia transnistreană este semnarea acordului privind recunoaşterea reciprocă a actelor emise de Chişinău, respectiv, de Tiraspol.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, a spus astăzi la o conferinţă de presă, că reluarea negocierilor nu ar fi trebuit să fie însoțită de condiționări din partea Rusiei şi a Tiraspolului. El a mai menţionat că dacă şi de această dată discuţiile se vor axa doar pe probleme sociale şi economice, atunci negocierile ar risca să reintre în impas:

„Aşa cum arată experiența din ultimii ani, dacă discuţiile, consultările, negocierile pe probleme politice şi de securitate nu au loc, în cele din urmă, soluţionarea problemelor social-economice nu îşi va atinge scopul dorit şi vom ajunge de fiecare dată la sincope în dialogul nostru cu Tiraspolul şi desigur la învinuiri reciproce despre necooperare, despre atitudinea recalcitrantă a părţilor.”

Victor Chirilă a îndemnat Chişinăul să nu facă cedări unilaterale în formatul 5+2, aşa cum, potrivit expertului, i se cere să o facă:

„Republica Moldova este cea mai interesată de soluţionarea conflictului, dar este periculos să se jongleze cu acest fapt solicitând Chişinăului să facă concesii unilaterale pe subiecte importante. O astfel de atitudine pe care o observ la anumiţi actori importanţi crează aşteptări neîntemeiate, crescânde din partea administraţiei transnistrene. O astfel de abordare nu contribuie la flexibilizarea poziţiilor administraţiei de la Tiraspol la masa de negocieri. De aceea cred că această ipoteză trebuie să fie atenuată de unii parteneri, nu vreau să-i nominalizez.”

Un îndemn similar adresat Guvernului de la Chişinău şi anume să nu accepte concesii unilaterale a fost formulat recent de analistul american Vladimir Socor de la Fundaţia Jamestown şi Eurasia Daily Monitor. Socor spunea într-un interviu pentru postul nostru de radio că partea germană, care deţine preşedinţia OSCE, propune concesii din partea Chişinăului, deoarece Berlinul nu poate obține concesii din partea Tiraspolului, adică din partea Moscovei. Recunoaşterea plăcuțelor de înmatriculare a automobilelor transnistrene, recunoaşterea prefixului telefonic şi a diplomelor de studii emise de universităţile din stânga Nistrului ar fi concesiile unilaterale propuse Chişinăului de partea germană, a spus Vladimir Socor:

„Nu sunt propuneri noi. Chişinăului i s-au cerut de mulți ani de către partea transnistreană și de către Moscova să facă aceste concesii. Chişinăul a rezistat. Sper că și de acum înainte Chişinăul nu va face pași care ar duce la recunoașterea pas cu pas, pic cu pic, a unei Transnistrii separate de Republica Moldova. Ministerul de Externe german simte, corect de altfel, faptul că Republica Moldova este partea mai slabă în aceste negocieri, deoarece Rusia scutește Tiraspolul de a face orice concesii. De aceea, crește presiunea asupra Chişinăului de a face concesii unilaterale pur și simplu pentru a da posibilitate Germaniei să arate niște rezultate la sfârșit de an. ” 3, 31

Vladimir Socor consideră îngrijorătoare şi propunere rusească privind garantarea executării deciziilor luate în formatul 5+2. Moscova a căutat și în trecut să impună Chişinăului obligații legale de a executa hotărâri din formatul 5+2, hotărâri care pot fi luate sub presiunea din partea Moscovei și a Tiraspolului, a menţionat analistul.

Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 a avut loc în urmă cu doi ani. Atât Tiraspolul, cât şi Federaţia Rusă și-au exprimat atunci nemulţumirea faţă de ineficiența acestui format şi au condiţionat, de fiecare dată, revenirea la masa de dialog cu diverse concesii din partea Chișinăului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG