Linkuri accesibilitate

Justiția politizată din Moldova: reacții la urmărirea penală a judecătoarei Domnica Manole (DW)


Un candidat unic la președinție și rezistența sistemului (Igor Munteanu / Deschide.md)

Jurnaliștii de la portalul deschide.md i-au solicitat o opinie fostului ambasador al Moldovei în SUA, Igor Munteanu, despre ideea lui Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr privind desemnarea unui candidat unic, susținut de toate forțele din opoziție, pentru prezidențiale. Igor Munteanu crede că ideea coagulării forțelor democratice în favoarea unui candidat național, care să nu fie asociat în mod neapărat cu limitările unui partid politic anume, este rezonabilă. Totuși, notează el, s-ar putea însă ca rezistența la schimbarea sistemului, dar și fragilitatea construcției statului de drept în R.Moldova, să ceară acum o altă abordare și anume candidați care să poată fi asociați nu doar cu un anumit curent (sau altul) politic, dar cu segmente populare cât mai extinse și mai pestrițe sub aspect social, educațional sau național, crede Igor Munteanu.

Același portal, deschide.md publică un comentariu semnat de Iulian Chifu. Referindu-se la prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, editorialistul susține că pentru a câştiga încrederea publică, pentru a efectua reforme şi a construi instituţional statul Republica Moldova, nu e de ajuns imaginea, sprijinul SUA, fotografia cu strânsul mâinii doamne Nuland. De acum totul rezidă în acţiune, în reforme şi politică de disciplină bugetară, în austeritate, scrie iulian Chifu, Acesta remarcă faptul că oferta lui Andrian Candu de a renunţa la poziţia sa pentru a oferi postul de Preşedinte al Parlamentului cuiva din opoziţia pro-europeană – rezolvând astfel problema acuzaţiei de captură a statului de către un singur partid sau chiar de către o singură persoană – a fost abandonată, ca şi deschiderea spre o platformă pro-europeană mai largă sau spre dialogul cu societatea civilă.

Referindu-se la decizia CSM de a permite cercetarea penală a judecătoarei Domnica Manole, „Deutsche Welle” scrie într-o corespondență de la Chișinău că este „Prima „explozie” din interior în sistemul judiciar moldovenesc politizat și extrem de corupt”. DW amintește că judecătoarea Curții de Apel, Domnica Manole, calificase decizia Comisiei Electorale Centrale de respingere a inițierii unui referendum de modificare a Constituției de către Platforma DA, ca fiind una politică. Autorul corespondenței menționează că mai multe ONG s-au solidarizat cu judecătoarea Domnica Manole și, pentru prima dată, mai mulți judecători ai Curții de Apel o sprijină public pe judecătoarea contestată de procurorul general interimar. Mai mult, potrivit DW, Forumul Judecătorilor din România a reacționat la acest caz, iar Domnica Manole a expediat o declaraţie ambasadelor acreditate la Chişinău, în care trage un semnal de alarmă privind intimidarea sa pentru că şi-a permis în activitatea sa să denunțe modul cum sunt promovați unii magistraţi.

Portalul Anticorupție citează concluziile studiului „Consolidarea capacităţilor Centrului Naţional Anticorupţie de exercitare a funcţiilor de prevenire şi analiză a corupţiei”, lansat la Chișinău de PNUD. Autorul studiului, Pedro Gomes Pereira, menționează în raportul citat că în RM lipsesc capacitățile de investigație financiară în cadrul organelor de urmărire penală, fiind recomandată înființarea unei entități cu ofițeri specializați în investigații financiare. O altă concluzie, potrivit raportului, este că în RM nu există un organism responsabil de gestionarea bunurilor sechestrate. Portalul menționează că directorul CNA, Viorel Chetraru, recunoaște că RM are probleme mari în investigarea și recuperarea prejudiciilor generate de fraudele bancare, făcând referire aici la dispariția miliardului din cele trei bănci.

George Simion, liderul Platformei unioniste Acțiunea 2012 din România, revine pe site-ul ziarului Timpul cu o pledoarie în favoarea Unirii R.Moldova cu România. Autorul afirmă, între altele, că RM nu poate fi niciodată stat normal, care să-și asigure necesitățile, iar singura cale de integrare a RM în Europa este prin Unirea cu România. George Simion observă că sondajele arată că o treime ar vota acum pentru Unire și numărul celor mai degrabă înclinați să spună DA decât NU înclină spre 50%, direcția fiind una în creștere. „În anul 2018 fiecare trebuie să-și manifeste democratic, prin vot, acceptul că vrea să se unească, altfel România nu va impune cu forța, cum acuză dodonii”, notează George Simion.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG