Linkuri accesibilitate

„Dezgheț nu va fi. Va fi doar Putin”


Victor Șenderovici
Victor Șenderovici

Scriitorul Victor Șenderovici vorbește despre viața politică din Federaţia Rusă.

Alegerile primare ale Coaliției Democratice care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute au fost compromise din cauza scurgerilor de date personale. Site-ul Partidului libertății populare – PARNAS – unde se desfășurau alegerile, a fost spart, a anunțat Comisia electorală a formațiunii printr-un comunicat plasat pe Facebook.

Unul dintre liderii opoziției, Alexei Navalnîi, a calificat cele întâmplate drept „rușine, discreditare și sabotare” și a cerut conducerii PARNAS să-și dea demisia.

Alegerile primare din cadrul Coaliției Democratice au început pe 28 mai la miezul nopții și trebuiau să se încheie în seara zilei de 29 mai. În urma acestora ar fi trebuit să fie formate listele PARNAS pentru alegerile în Duma de Stat care vor avea loc în septembrie.

Despre cine se face responsabil de compromiterea alegerilor din cadrul Coaliției Democratice, dacă pot avea loc sau nu în actuala Rusie alegeri corecte și dacă vom asista în viitorul previzibil la un „dezgheț putinist” colegii noștri de la Radio Svoboda, Liubovi Ciova și Andrei Șarogradski, au stat de vorbă cu scriitorul și jurnalistul Victor Șenderovici.

Victor Șenderovici: „Îmi este aproape incomod să construiesc careva versiuni în legătură cu aceste alegeri primare ale Coaliției Democratice – poate fi și o carență tehnică care nu a fost prevăzută de organizatori, dar pot fi și provocări din partea puterii. Eu adesea îl citez pe Stanislaw Jerzy Lec – cel mai dificil cu găsirea adevărului e în acele vremuri când adevărat poate fi orice. În cazul dat – chiar totul. Pentru că nu este cazul să ne îndoim de posibilitățile și statutul moral și etic ale puterii de la Kremlin. Putea cu ușurință să apeleze la viruși și roboți, la manipulări și la spargerea site-ului.

Pe de altă parte dl Kasianov, președintele Coaliției Democrate, ar fi putut în situația creată să-și dea demisia, pentru a recunoaște acest eșec și a permite altor oameni mai competenți să vină în față. Observ aceste lucruri dintr-o parte și o fac cu tristețe. Mă liniștesc doar cuvintele lui Churchill care spunea că s-a dezamăgit în democrați, dar nu și în democrație.”

RFE/RL: Ați urmărit îndeaproape aceste alegeri primare? Vă este interesat procesul? Aveți vreun candidat care ați dori să câștige?

La fel ca și toți oamenii normali înțeleg foarte bine că nu vor avea loc niciun fel de alegeri…

Victor Șenderovici: „Nu. Îi cunosc personal pe mulți dintre cei care participă la aceste alegeri primare. Am o atitudine diferită față de ei, pentru unii am o simpatie umană foarte sinceră. Acolo sunt și oameni foarte buni. Dar din păcate aceste alegeri… am sentimente foarte complexe când mă gândesc la ele. Complexe, pentru că pe de o parte eu la fel ca și toți oamenii normali, înțeleg că nu vor avea loc niciun fel de alegeri, ci va avea loc o reconfirmare a actualei puteri în anumite condiții. Înțeleg că în fața puterii stă sarcina re-ligitimizării sale în Rusia, dar mai ales în Occident. Acest lucru se face pentru soluționarea unor sarcini complicate de politică externă. Toate aceste echilibrări și dezghețuri trebuie puse între ghilimele. Toate aceste lucruri se fac pentru a convinge Occidentul că anul 2014 nu a existat și că Rusia nu are nicio treabă cu asta. Că în Rusia nu este ca în Uzbekistan, că nu are un regim dur autoritar și totalitar, că la noi nu sunt omorâți cei care nu sunt de acord cu puterea, că avem opoziție în Parlament. Da, este în minoritate, dar, ce vreți, - așa este țara! Eu înțeleg această sarcină a puterii. Este una evidentă. Eu cred că o înțeleg foarte bine și democrații.”

RFE/RL: Și atunci pentru ce mai participă acum opoziția la aceste alegeri?

Unii fac acest lucru pentru a nu dispărea din peisajul politic…

Victor Șenderovici: „Unii se bucură de posibilitatea de a ajunge într-un fel sau altul pe lângă putere, unii sunt preocupați de locul lor pe flancul democratic, iar unii fac acest lucru pentru a nu dispărea din peisajul politic sau pentru a apărea acolo într-o nouă calitate. Pe de altă parte dacă e să ne amintim bucla noastră precedentă, comunistă, am văzut că uneori cele mai serioase schimbări se produc prin intermediul unor organe ale puterii absolut moarte. Pe cine mai interesa atunci Sovietul Suprem al URSS? Sau Conferința de partid? Ce relație puteau acestea avea cu democrația? Și deodată, la hotarul anilor 80-90 prin intermediul Conferinței de partid și al Sovietului Suprem istoria își clădește niște trasee noi. Și nu este deloc exclus ca la o nouă etapă, printr-un sistem electoral cu totul mort, prin instrumente absolut moarte menite în mod normal să stimuleze democrația, râul istoric își va trasa un nou curs. Nu este deloc exclus. Iată de ce am sentimente atât de contradictorii în legătură cu aceste alegeri.”

RFE/RL: Publicația Vedemosti scrie că Alexei Kudrin a încercat să-l convingă la Forumul economic pe Putin să „reducă din tensiunea geopolitică”. Înseamnă acest lucru că regimul lui Putin se va îmblânzi, se vor normaliza relațiile cu Occidentul? Se poate vorbi despre posibilitatea încă unui „dezgheț”?

Orice dezgheț începe cu faptul că tiranul este scos „cu picioarele înainte”…

Victor Șenderovici: „Ilia Erenburg a folosit acest cuvânt în anii 60 ai secolului trecut, dar l-a inventat încă Fiodor Tiutcev în secolul XIX. Atât în secolul XIX, cât și în secolul XX sau XXI, dezghețul începe cu faptul că tiranul este scos cu picioarele în față. Și doar după asta încep reforme reale. Când țara își vine în fire după o înfrângere majoră. Și după moartea tiranului care a adus-o la această înfrângere societatea ajunge să conștientizeze în masă faptul că nu se mai poate trăi în continuare la fel ca înainte. Doar atunci are loc dezghețul. Tot ce are loc până în acel moment nu este dezgheț. Stalin a avut vreo cinci dezghețuri din acestea. Țin minte că unii se bucurau foarte mult de venirea lui Beria – era și acesta un dezgheț. Tiranii organizează periodic testări pentru cadrele sale, periodic îi execută pe cei care nu convin și așa mai departe. Sunt căi deja parcurse. Vreau să amintesc că data trecută se striga despre dezgheț când a fost eliberat Hodorkovski și Pussy Riot – era la începutul anului 2014. Niciun fel de dezgheț nu va fi, atâta timp cât va fi Putin. Cât acesta vă rămâne la putere, va fi doar Putin, și nimic altceva.”

RFE/RL: Dar cum rămâne cu scăderea tensiunii geopolitice?

Toată politica lui de astăzi este doar o încercare de a anula sancțiunile…

Victor Șenderovici: „De acest lucru el este interesat. Pentru că cu economia este rău de tot. El a suferit o înfrângere zdrobitoare în războiul aventuros pe care l-a început în 2014. Economia Rusiei degradează. Țara este aruncată afară din toate structurile internaționale serioase și stă în pragul unor șocuri economice destul de neplăcute. Sancțiunile sunt cuțitul de la gâtul lui. Tot ce face el este pentru a anula sancțiunile. Dar cred că în timpul lui Putin acest lucru deja nu se va produce.”

RFE/RL: Va întoarce el Crimeea Ucrainei, cum credeți?

Victor Șenderovici: „Nu, Crimeea nu o poate întoarce. Nu el va face asta. Dar imediat ce el va dispărea, chestiunea aceasta va reveni pe agenda zilei, pentru că acesta va fi costul revenirii Rusiei în câmpul legal internațional.”

XS
SM
MD
LG