Linkuri accesibilitate

Trecerea la republică prezidențială - o inițiativă controversată


Fostul politician comunist, Victor Gurău, devenit analist politic a propus astăzi lansarea unor dezbateri publice pentru schimbarea formei de guvernare și trecerea la republică prezidențială. Dar ideea mai multor împuterniciri pentru șeful statului nu este agreată de alți analiști, care spun că ar fi numai în interesul principalei forțe de la guvernare, Partidul Democrat. Alla Ceapai care a adunat aceste păreri l-a întrebat și pe autorul ideii dacă aceasta a fost într-adevăr inspirată de democrați.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

După părerea analistului Victor Gurău, un regim prezidențial în care puterea legislativă va fi clar separată de cea executivă, iar pilonul procesului politic va fi preşedintele ales de popor, ar fi o alternativă viabilă pentru Republica Moldova care, a subliniat el, e un stat „captiv”. Victor Gurău a propus şi crearea unei platforme de dezbateri publice „Alternativa pentru Moldova”, în cadrul căreia să fie discutată ideea schimbării formei de guvernare.

Victor Gurău
Victor Gurău

Această pledoarie pentru un regim prezidenţial este privită cu rezerve de mai mulţi analişti care îşi subliniază neapartenența la tagma de experţi considerata a fi porta-vocea Partidului Democrat şi din care se spune că ar face parte şi Victor Gurău. Analiştii cărora i-am solicitat opinia nu exclud că în spatele ideii lansate de Victor Gurău ar putea sta PD şi că ar fi o continuare a unei campanii de propulsare într-o funcţie înaltă în stat a unuia din fruntaşii partidului, Vlad Plahotniuc, campanie care a început cu vizita democratului la Washinghton şi a continuat cu un forumul economic organizat de el săptămâna trecută la care a participat şi ex-președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Iată ce ne-a spus editorialistul „Ziarului Naţional” Victor Ciobanu:

„În spatele ideii stă cineva, şi anume Plahotniuc, pentru că Gurău face parte din tagma comentatorilor pro-Plahotniuc. Foarte esenţial e că nu putem veni acum cu aceste modificări, pentru că iarăşi intervenim şi schimbăm regula jocului în timpul jocului. Deja am avut o intervenţie brutală şi inadecvată a Curţii Constituţionale. Dacă aici stă mai mult decât o discuţie şi o invitaţie la dialog, dar se urmăresc scopuri măreţe de a instaura pe cineva anume în regim prezidenţial şi în fotoliu prezidenţial, atunci este grav. O să vedem cât de curând dacă se va încerca prin parlament modificarea regimului politic din Republica Moldova.”

Analistul Igor Volniţchi observă că ideea trecerii la un regim prezidenţial vine, deloc întâmplător, după ce un alt analist despre care se crede că ar fi apropiat PD îşi exprima ieri convingerea că în turul doi al scrutinului prezidențial va ajunge candidatul PD:

„Probabil că există o careva legătură şi zilele următoare probabil vom asista la alte iniţiative, declaraţii, luări de atitudine. Nu este exclus că un anumit actor politic îşi testează acum tehnologia pe care o va aplica în alegerile prezidențiale. Vrea să vadă cât de atractivă este ideea unei republici prezidențiale, ideea unui politician cu mână forte care ar veni să facă regulă în Republica Moldova. În cazul în care reacţia societăţii va fi una pozitivă probabil se va elabora şi o strategie electorală anume. În cazul în care va fi o reacţie negativă, probabil că se va recurge la un alt plan de rezervă.”

O eventuală încercare de trecere la o republică prezidenţială ar putea avea sorţi de izbândă, crede Igor Volniţchi.

„În primul rând, noi deşi suntem de aproape 25 de ani stat independent, totuşi, venim dintr-un trecut sovietic, un trecut care înseamnă o predilecție aparte acordată de către oameni unei societăţii paterne. Societățile mai democratice sunt materne, cele paterne presupun prezenţa unui tătuc, a unei mâine de fier. Observăm că în spaţiul ex-sovietic, poate cu excepţia republicilor baltice, această predilecţie continuă să predomine.”

Igor Volniţchi aminteşte că în 1999 a avut loc un referendum consultativ privind trecerea la o republică prezidențială. Atunci ideea a fost susţinută masiv de populaţie, numai că referendumul a fost invalidat pentru că nu s-au ajuns doar un procent sau două până la pragul minim necesar de participare, care era, la acea vreme, de 60 la sută din numărul total de alegători.

„Probabil că cei care stau în spatele acestei iniţiative, pentru că putem presupune că nu e vorba doar de domnul Gurău, au luat în calcul şi rezultatele acelui referendum, dar şi faptul că venim dintr-un trecut care acordă predilecţie societăţilor paterne.”

Victor Gurău neagă că ideea sa ar fi inspirată de pilonul central al coaliţiei de guvernare, de PD:

„Gurău a fost şi rămâne un rebel, cu ideile şi viziunile proprii. Gurău în timp şi în spaţiu a arătat că nu este cu nimeni. Eu am fost apropiat Partidului Comuniştilor, am fost apropiat cu cine este, dar niciodată nu m-am dedat emoţiilor de aşa gen. Sunt ferm convins că de schimbarea regimului politic se tem cel mai mult tocmai în PD. Cel care stă în spatele acestui partid înţelege că niciodată nu va deveni președinte. Eu m-aş bucura ca partidele de la guvernare să susţină acest demers”, ne-a spus, între altele, Victor Gurău.

Previous Next

XS
SM
MD
LG