Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.

„Astăzi a intrat în vigoare cea mai strictă prevedere a Legii Antitutun. De astăzi, fumatul e interzis în toate spațiile publice închise și semideschise din țară. Prevederea a intrat în vigoare de Ziua Mondială antifumat, Moldova aliniindu-se astfel țărilor care aplică prevederea de mai mulți ani. Prin această măsură, autoritățile își propun să salveze mii de vieți și să protejeze viitoarele generații de viciul fumatului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00
Link direct

Răspundere civilă pentru doctorii care își depășesc atribuțiile profesionale și pedepse pentru pacienții violenți. Propunerile vin din partea Societății de Pediatrie și au fost făcute publice în cadrul unei conferințe de profil. Sancțiunile ar urma să fie aplicate doctorilor care își depășesc competențele profesionale sau comit erori din neglijență sau cunoștințe medicale insuficiente. Propunerile se regăsesc într-o declarație comună a Societății Pediatrilor din Moldova care urmează să fie definitivată și transmisă Ministerului Sănătății.

Au investit 300 de milioane de lei, dar fără folos. Blocul nou de la Spitalul de Urgență rămâne în continuare nefuncțional. Blocul nr. 4 al Institutului de Medicină Urgentă a fost construit din temelie. De la inaugurarea clădirii a trecut aproape un an și jumătate. Din păcate însă instituția rămâne nefuncțională. Și asta din cauza lipsei banilor necesari pentru instalarea unui sistem de ventilare și procurarea unui transformator electric. Problema acestui bloc a fost readusă în vizor în cadrul ultimei ședințe a Curții de Conturi, în care instituția a prezentat rezultatele raportului de audit realizat la IMU.

Îmbătrânirea medicilor devine tot mai pronunțată în Moldova. Salariile mici, dar și condițiile mai bune din străinătate fac ca tinerii să-și încerce norocul peste hotarele țării, lăsându-i pe cei mai în vârstă să ducă povara sistemului medical. Cel puțin așa arată datele unui raport al Sindicatului „Sănătatea” pentru anul 2015. Potrivit documentului, numărul lucrătorilor medicali pensionari sau cu grad de invaliditate, care muncesc în instituțiile medicale din țară, este în continuă creștere.

Anul trecut în sistemul medical din Moldova au muncit 11.900 medici pensionari, cu 300 mai mulți decât în 2014.”

XS
SM
MD
LG