Linkuri accesibilitate

Administrația Obama și chestiunea refugiaților sirieni


Migranți și refugiați îndreptîndu-se spre Grecia
Migranți și refugiați îndreptîndu-se spre Grecia

La opt luni dupa ce administrația americană s-a angajat să primească anul acesta bugetar zece mii de refugiati, cifra este pînă acum puțin peste 2500.

In ianuarie, presedintele Barack Obama a invitat refugiati sirieni la discursul despre starea uniunii. Dar citi refugiati au fost primiti de atunci in America? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

La opt luni dupa ce administratia americana s-a angajat sa primeasca anul acesta bugetar, care se incheie in septembrie, 10 mii de refugiati, cifra este pina acum putin peste 2500. In conditiile in care executivul pregateste un nou val de deportari pentru solicitanti de azil din America Centrala, intre care femei si copii, care vor protectie din ratiuni umanitare, presedintele este criticat aspru de aliati din Congres si organizatii neguvernamentale pentru maniera in care trateaza imigranti.

Criticii spun ca retorica Casei Albe nu a fost urmata de actiuni concrete. Si mai arata ca presedintele Obama, care va gazdui un summit cu privire la refugiati in perioada in care se intruneste Adunarea Generala ONU, risca sa isi diminueze influenta in aceasta chestiune, intr-o perioada critica in care America joaca un rol important. Acestia se intreaba cum pot Statele Unite sa revendice autoritate intr-o chestiune in care nu pot oferi un exemplu de urmat.

Aceasta intorsatura este frustranta pentru un presedinte care denunta retorica anti-imigratie a republicanilor si in special cea a candidatului probabil al acestora la presedintie, Donald Trump. Obama le-a spus subordonatilor sai ca obiectivul de 10 mii de refugiati sirieni primiti in America trebuie sa devina realitate pina in toamna. Dar complicatul proces de verificare si securizare face acest obiectiv greu de atins, mai ales pentru ca sint implicate un numar de agentii federale.

La asta se adauga si faptul ca e un an electoral, de exemplu 47 de membrii democrati ai Camerei s-au alaturat republicanilor, cerind ca verificarea refugiatilor sa fie mai ampla decit pina acum.

Cazul celor veniti din America Centrala e diferit, ei nu se califica conform legii pentru statut de refugiat, desi multi spun ca si-au parasit tara pentru a scapa de violenta si amenintari cu moartea. Statele Unite incearca sa ajute si sa preintimpine motivele pentru care persoanele respective isi parasesc tara, dar pentru a-i descuraja sa o faca, de multe ori riscindu-si viata, recurg acum la deportari.

XS
SM
MD
LG