Linkuri accesibilitate

La încheierea misiunii Fondului Monetar internațional în Chișinău


Alexandru Fală: piatra de încercare pentru Executiv o reprezintă în continuare redresarea situaţiei din sectorul bancar, compromisă după „furtul miliardului”

Misiunea Fondului Monetar Internaţional şi-a încheiat activitatea la Chişinău, din această vizită de monitorizare. Șefa misiunii în Moldova Ivanna Vladkova-Hollar a scris într-un comunicat că în timpul vizitei sale de pe 23-27 mai „s-a progresat în dezvoltarea unei viziuni comune asupra problemelor cheie” din sectorul bancar, cum ar fi înlăturarea „structurilor netransparente ale acționarilor băncilor”, dar că nu există înțelegere în toate privințele. Dialogul va continua, dar data unei misiuni din partea FMI cu mandat să negocieze un nou program de colaborare cu Guvernul moldovean „încă nu a fost stabilită”, se mai spune în comunicat. Autoritățile moldovene speră să obțină cât mai curând un acord cu FMI care ar putea duce la deblocarea ajutoarelor externe, dar i se cere să elimine riscurile din sectorul bancar, care au dus la întreruperea programului precedent cu Fondul, în 2013, și care, potrivit experților, au făcut posibile fraudele din ultimii ani.

Economiştii care au urmărit recenta vizită de monitorizare a experţilor FMI observă caracterul „sec” al comunicatului semnat de Ivanna Vladkova-Hollar, fapt care ar oglindi, în opinia lor, atitudinea pragmatică a Fondului faţă de guvernarea de la Chişinău.

Citind printre rânduri comunicatul FMI, economistul Alexandru Fală, director de program în cadrul Centrului analitic independent Expert-Grup, constată că piatra de încercare pentru Executiv o reprezintă în continuare redresarea situaţiei din sectorul bancar, compromisă după „furtul miliardului”:

„Este clar că au rămas multe lacune şi multe probleme, iar ele trebuie să fie rezolvate pentru ca să avem o relaţie mai bună cu FMI, dar şi să obţinem dorita finanţare. Este o speranţă la Guvern că se va reuşi până la sfârşit de an să semneze un nou Acord cu FMI. Cel puţin avem o oarecare stabilizare a situaţiei economice. La fel şi în sectorul bancar unde, evident că sunt multe probleme, dar dacă vorbim de indicatorii care reflectă evoluţia sectorului, aceştia denotă o anumite stabilizare. În acest context este evident că la următoarea rundă de negocieri Republica Moldova va merge cu un anumit progres, bine, poate nesemnificativ, dar va fi un anumit progres.”

Într-o recentă analiză a Centrului „Expert-Grup”, printre autorii căreia se numără şi Alexandru Fală, sunt sintetizate câteva măsuri necesare pentru evitarea viitoarelor implicări ale băncilor moldoveneşti în tranzacţii dubioase sau fraude bancare: e vorba de consolidarea independenţei Băncii Naţionale, de-offshorizarea sectorului bancar sau transparentizarea acţionarilor finali. O parte dintre aceste măsuri şi le-a asumat noul guvernator al BNM, Sergiu Cioclea, însă e prea devreme să se vorbească despre rezultate palpabile în domeniu, e de părere Alexandru Fală.

Demnitarii de la Chişinău speră să obţină cât mai curând un acord cu FMI pentru deblocarea ajutoarelor externe şi completarea bugetului din acest an, proiectul căruia prevede împrumuturi externe de peste 6 miliarde de lei, adică aproape un sfert din veniturile planificate.

După întâlnirea cu experţii Fondului, premierul Pavel Filip a spus că guvernul este determinat să aibă un acord cu FMI, de care depinde bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova. Autorităţile în repetate rânduri au spus că speră să ajungă la o înţelegere cu organizaţia internaţională în vara acestui an sau, în cel mai pesimist scenariu, la toamnă. În ce măsură acest lucru este posibil, l-am întrebat pe economistul Institutului Viitorul Ion Tornea:

„Această misiune nu a avut mandatul să încheie un acord, dar a avut un mandat de observator, de analiză a situaţiei, iar acest comunicat care nu este unul prea optimist pentru noi, de fapt, poate însemna că un acord cu FMI în anul curent va fi foarte greu de atins. Chiar nu ştiu la ce să gândeşte Guvernul, or, fără reforme palpabile, fără acţiuni concrete evident că aceşti bani nu vor veni. Deocamdată am avut parte doar de promisiuni şi nimic mai mult.”

În acest an, Fondul Monetar Internaţional şi-a trimis de două ori echipele de experţi pentru discuţii cu guvernul de la Chişinău, însă niciuna nu a avut mandat pentru încheierea unui nou acord. Precedenta înţelegere dintre Republica Moldova şi FMI a fost suspendată în 2013 din cauza neîndeplinirii angajamentelor asumate de autorităţile moldovene. Guvernul a ratat atunci o tranşă în mărime de 70 de milioane de dolari, din împrumutul de 570 de milioane convenit cu FMI în 2010. 70 de milioane de dolari reprezintă echivalentul bugetului pentru un an al 280 de grădiniţe din Republica Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG