Linkuri accesibilitate

Din şaptesprezece miniştri doar trei şi-au făcut publică declarația de avere (Ziarul Național).

Semnarea unui acord cu FMI în 2016 e tot mai incertă, scrie portalul cu profit economic mold-street.md. Sperantele autorităţilor în deblocarea operativă a relaţiilor cu Fondul şi semnarea unui acord nu s -au confirmat, continua publicaţia, iar vizita din perioada 23-27 mai a misiunii de experţi FMI condusa de Ivanna Vladkova-Hollar s-a terminat cu rezultate incerte. Chiar dacă guvernul se arata optimist, mesajul FMI este ca mai rămân aspecte nerezolvate şi acestea ţin în special de sectorul bancar.

Ziarul National observă într-un articol că la două luni de la expirarea termenului legal în care demnitarii sunt obligaţi să-şi facă publice declaraţiile de avere, din şaptesprezece miniştri doar trei şi-au onorat obligaţiunea. Ar fi vorba despre ministrul de externe, Andrei Galbur, cel al justiţiei, Vladimir Cebotari, si al mediului, Valeriu Munteanu. Despre conţinutul declaraţiilor făcute publice, ziarul observă că ministrul justiţiei ar deţine cote părţi în cinci companii, iar cel de externe ar fl beneficiat în 2015, in calitatea sa de diplomat, de indemnizaţii de la stat de mii de euro.

Vasile Gârneţ îi dedică un editorial în aceeasi publicaţie liderului socialist, Igor Dodon. Îl numeşte „agent al disoluţiei". Igor Dodon este programat pe federalizare, scrie Gârneţ despre liderul socialiştilor moldoveni. Interpretează de luni de zile aceasta „arie” cu obstenaţie, de parcă ar fl constrâns de un anume dead-line care i-ar fi fost fixat, mai arata autorul. O alta observaţie formulată de acesta: Dodon ar fi slăbit lupta cu oligarhia, nu mai vrea eliberarea statului din captivitate, dar vrea cu orice preţ să transforme Republica Moldova într-o Transnistrie mai mare! Federalizarea ar fi, la părerea autorului, „un pietroi ce va scufunda definitiv acest stat”, iar socialistul optează pentru asta pentru că ar vrea votanţii transnistreni, care să-i asigure victoria la prezidenţiale.

Directorul ziarului „Panorama”, Dmitri Ciubasenko, îi dedica, pe actualitati.md, un comentariu lui Vladimir Plahotniuc. Acesta nu ar înceta să mire prin decizii imprevizibile. Ce va mai născoci, se întreabă Ciubasenko, după arestarea lui Filat, trecerea la alegerea directe ale preşedintelui, întâlnirea cu Victoria Nuland şi invitarea lui Jose Manuel Barroso la Chisinau? Va anula alegerile directe ale preşedintelui? Va deveni premier? Sau va candida la preşedinţie? Oricum, pozitiile politicianului sunt acum mai solide ca niciodată, crede Ciubasenko. El se arata, la fel, sigur că Plahotniuc ar avea un plan cum să-şi păstreze sub control administraţia prezidenţială. Iar cineva care ar putea să-i strice aceste planuri deocamdată nu se întrezăreşte la orizont, conchide jurnalistul.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG