Linkuri accesibilitate

Ghenadie Țurcanu: „Scara blocului, intrarea, ascensorul, sînt spații publice închise, interzise fumatului”


Interviul dimineții cu un coordonator de programe la Centrul de analize și politici în sănătate.

Peste o zi intră în vigoare cea mai restrictivă lege anti-fumat pe care a avut-o vreodată Republica Moldova. Îl vom întreba în emisiune pe Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe la Centrul de analize și politici în sănătate, ce așteptări de la acest eveniment au actorii care au luptat poate cel mai mult ca legea respectivă să apară?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:17 0:00
Link direct

Europa Liberă: Înainte de a discuta despre ceea ce urmează să se întâmple în continuare - fiindcă vrem să aflăm cine și ce va trebui să-și asume, ca domeniu de responsabilitate, astfel încât legea ce intră în vigoare din 31 mai să funcționeze - vă voi ruga să descrieți cum vedeți Dvs. Moldova fumătoare… Cât de mult și cât de periculos se fumează în Republica Moldova?

Ghenadie Țurcanu: „De fapt, în Republica Moldova se fumează foarte mult. Numărul bărbaților fumători este pe locul 4 în regiunea europeană. Și, cu toate că a existat o lege anti-fumat aprobată în anul 2007 care a

Adolescenții întrebați la ce vârstă au încercat prima dată să fumeze răspund că la 10 ani, ceea ce e foarte îngrozitor pentru sănătatea publică...

existat până la 31 mai anul curent şi care prevedea reglementări parțiale în domeniul controlului tutunului, ea prevedea însă şi multe excepții de aceea și-a demonstrat ineficiența prin faptul că numărul femeilor fumătoare din an în an crește și de asemenea crește numărul fumătorilor în rândul adolescenților. Studiile demonstrează că adolescenții, fiind întrebați la ce vârstă au încercat prima dată să fumeze, răspund că la 10 ani, ceea ce e foarte îngrozitor pentru sănătatea publică a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Acum să descriem un pic restricțiile care vor fi valabile odată intrată legea în vigoare?

Ghenadie Țurcanu
Ghenadie Țurcanu

Ghenadie Țurcanu: „De fapt, legea dată se deosebește față de legea precedentă nu doar prin restricții impuse fumătorilor, dar prin măsuri organizaționale pe care trebuie să le îndeplinească angajatorii, patronii, proprietarii de spații publice închise. „Nu-i chiar atât de negru lupul pe cât pare”, aş spune… Se speculează de exemplu că fumătorii începând din 31 mai vor fi amendați și Poliția sau Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, că vor alerga din urma lor aceste instituţii ca să-i amendeze – acest lucru nu este adevărat.

Abordarea din lege e că patronul, angajatorul trebuie în primul rând să afișeze semnul unic de interzicere a fumatului în locurile unde prin lege este interzis fumatul, astfel dacă nu există semnul unic de interzicerea fumatului în localul respectiv și există un fumător care fumează, el nu va fi amendat. În primul rând sancțiuni poartă proprietarul acestei încăperi.

Vreau să menționez că legea prevede interzicerea fumatului în încăperi, adică în spațiile închise și semiînchise - legea prevede foarte bine ce înseamnă aceste noțiuni. Ministerul Sănătății în frunte cu doamna ministrul Ruxanda Glavan a lucrat foarte intens în ultima perioadă și a elaborat instrucțiuni, ghiduri și pentru angajatori, și pentru Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, de comun cu Ministerul Afacerilor Interne a elaborat materiale instructive anume pentru proprietari, pentru angajatori cum să se pregătească de implementarea legii. Această pregătire este foarte simplă - legea prevede ca la intrare în încăpere, la loc vizibil să fie afișat semnul unic de interzicere a fumatului. Dacă vorbim despre transportul public, și în transportul public trebuie să fie afișat acest semn unic.”

Europa Liberă: Dle Țurcanu, haideți un pic să mergem pe exemple concrete ca să înțeleagă toată lume ce înseamnă spații închise sau semiînchise. Iese bunăoară omul din apartament și vede că vecinul lui fumează în scara blocului, ce trebuie să facă?

Ghenadie Țurcanu: „Legea prevede că nu se fumează în spațiile publice închise, de exemplu, scara blocului, intrarea în bloc, ascensorul din bloc – toate sunt spații publice închise și aici fumatul este interzis.”

Spot publicitar al Ministerului Sănătății de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:35 0:00

Spot publicitar al Ministerului Sănătății

Europa Liberă: Și ce va avea de făcut acest om?

Ghenadie Țurcanu: „Ce va avea de făcut acest om? În primul rând administratorul acestui bloc sau Serviciul de exploatare a locuinței sau Asociațiile locuințelor privatizate au un administrator, au un conducător, un președinte de Asociație - iată aceste persoane responsabile trebuie să afișeze pe ușa de intrare în bloc că în bloc, pe scările blocului, în ascensor, la intrare fumatul este complet interzis.”

Europa Liberă: Și dacă nu afișează acest semn, se poate fuma?

Ghenadie Țurcanu: „Și dacă nu afișează semnul la intrare, el va fi sancționat: asociația, persoana juridică, persoana cu funcții de răspundere în primul rând vor fi sancționate, dar nu fumătorii.”

Europa Liberă: Și fumătorul totuși? Chiar dacă nu există acest semn?

Ghenadie Țurcanu: „Dacă Asociația sau Serviciul de exploatarea locuințelor a respectat norma legii și a afișat semnul, a informat populația, locatarii acestui bloc că în scara blocului fumatul este complet interzis, atunci este sancționată nemijlocit persoana fizică - fumătorul. Sancțiunile le aplică Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice.”

Europa Liberă: Cât de mari sunt sancțiunile?

Ghenadie Țurcanu: „Pentru persoana fizică - de la 1000 până la 1400 de lei, pentru persoana juridică - până la 10 mii de lei.”

Europa Liberă: Un alt exemplu: față de cineva care își aprinde o țigară pe un stadion sau pe un teren de joacă pentru copii ce trebuie să se întreprindă?

Ghenadie Țurcanu: „De asemenea legea nu interzice fumatul pe stadioane, cu excepția evenimentelor care se petrec. De exemplu, pe stadionul unde se petrece un meci de fotbal doar pe perioada acestui eveniment este interzis fumatul. Proprietarul, administratorul stadionului trebuie să afișeze acest semn, trebuie să informeze pe cei care vin la acest meci că pe durata evenimentului fumatul este interzis.

De asemenea, pe terenurile de joacă pentru copii trebuie să existe semne unice de interzicerea fumatului și acolo nu se permite fumatul. Obligația de a afișa aceste semne este a gestionarilor acestor terenuri de joacă pentru copii.”

Europa Liberă: Dle Țurcanu, eu am fost de mai multe ori la meciuri de fotbal și vă spun așa în cunoștință de cauză că acolo microbiștii fumează în draci, pur și simplu e imposibil uneori să stai pe această tribună a stadionului. Eu nu știu cum ar putea ei să renunțe să mai fumeze.

Ghenadie Țurcanu: „Și Dvs. singur menționați că se fumează foarte mult la meciuri de fotbal și acolo pot veni și persoane care suferă de diferite boli cronice și din cauza că sunt expuși la fumul de tutun se pot acutiza maladii sau pot îndată ajunge chiar pe patul de spital. Iată anume de ce legea interzice fumatul atunci când aglomerația este foarte mare. Dacă se va fuma la meciul de fotbal în primul rând va fi pedepsit administratorul. Sancțiunile pentru stadioane, pentru terenurile de joacă pentru copii sunt aplicate de Poliție, însă Poliția nu va alerga din urma microbiștilor. Proprietarul, administratul el trebuie să asigure că acolo nu se va fuma.”

Europa Liberă: Revin la seria de restricții. Comparabile cu cele din ce țară din regiune ar fi ele? Întreb pentru că am auzit comentarii care arată că legea moldovenească ar conține restricţii draconice, mai mari ca și în orice parte a lumii.

Ghenadie Țurcanu: „Dacă luăm din regiune, cea mai drastică decât a Moldovei este legea din Rusia, care prevede interdicția fumatului chiar și în spații deschise la o rază de 15 metri, ceea ce face imposibil organizarea locurilor de fumat chiar în preajma edificiilor. Dacă e să vorbim de țările din Europa, Marea Britaniei, Irlanda, Spania, Țările Scandinave sunt țări care au legi draconice de interzicere a fumatului și aceste legi în ultima perioadă au adus la îmbunătățirea sănătății publice acestor țări.”

Europa Liberă: A propos, despre proprietarii de imobile… Dacă e vorba de un centru de afaceri, cu mulți arendași, unii dintre ei fumează, ce are de făcut acest proprietar: este el obligat să le pună la dispoziție un spațiu de fumat?

Ghenadie Țurcanu: „Legea nu obligă proprietarii de spații închise, de edificii să pună la dispoziții spații pentru fumat. Legea îi permite ca ei să poată organiza spații pentru fumat, dar să nu pătrundă fumul în încăperi, să nu fie lângă ferestre deschise, să nu fie în preajma ușilor aceste locuri.”

Europa Liberă: Guvernul s-a angajat ca până în anul 2025 să aducă valoarea accizelor pentru 1000 de țigarete la 90 de euro. În acest an ar fi trebuit să fi crescut valoarea accizelor cu circa 9 euro, ați calculat chiar Dvs., dar nu s-a întâmplat. Sunt accizele pe contrasens cu recentele politici anti-fumat, cum apreciați?

Ghenadie Țurcanu: „Legea privind controlul tutunului nu acoperă măsura de majorare a accizelor.”

Europa Liberă: Vă întrebam pentru că și politicile fiscale sunt pe ultima sută de metri.

Ghenadie Țurcanu: „Aici vreau să menționez că Guvernul are o bilă neagră, mai mulți experți, nu doar noi de la Centru pentru Politici și Analize în Sănătate, dar experți din domeniul economiei de la „Expert-Grup”, ex-ministru Finanțelor Veaceslav Negruța, dar și experți internaționali au menționat că în Moldova guvernarea încurajează comercializarea țigărilor la un preț accesibil, inclusiv persoanelor tinere și adolescenților.”

Europa Liberă: De unde vine grija aceasta pentru fumători?

Ghenadie Țurcanu: „Grija aceasta provine din faptul că există un lobby, un interes foarte mare a industriei tutunului și ceea ce se întâmplă demonstrează că nu autoritățile stabilesc cota de accize, dar însuși industria tutunului face această politică și o pune pe masa guvernanților și ei doar acceptă.”

XS
SM
MD
LG