Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Încă nu avem lege, cadru legal pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale”


Un punct de vedee săptămînal în dialog: „Partidul de guvernământ are o strategie şi această strategie e de a ţine în suspans societatea şi eventualii concurenţi electorali.”

Până la alegerile prezidențiale plănuite de putere la 30 octombrie mai rămân exact cinci luni, dar majoritatea parlamentară încă nu a adoptat o lege nouă care să stabilească regulile de joc ale alegerilor prezidențiale directe. Într-un interviu acordat Europei Libere, analistul Igor Boțan care conduce Asociația pentru Democrație Participativă, spune că păstrarea incertitudinii ar fi în folosul guvernării.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:09 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dincolo de inevitabila campanie electorală pornită înainte de vreme, ce ar fi trebuit să întreprindă deja legislatorii, autoritatea electorală şi, eventual, se întârzie?

Igor Boţan: „Noi vedem că încă nu avem lege, cadru legal pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale.”

Europa Liberă: Adică, ceea ce ar fi rezultat din decizia Curţii Constituţionale?

Igor Boţan: „Exact. Noi ştim că, potrivit standardelor, cel puţin cu o jumătate de an înainte de alegeri regulile trebuie să fie foarte clare. Campania electorală, din câte înţeleg, va dura oficial două luni de zile. Deci, au rămas trei luni de zile pentru ca, competitorii să se pregătească de alegeri. Campania începe oficial cel puţin cu două luni înainte de ziua alegerilor la 30 octombrie. Deja la sfârşitul lunii august trebuie să înceapă campania electorală. Noi nu ştim care sunt regulile de joc, legea a fost adoptată în prima lectură şi acum, chipurile, este la Comisia de la Veneţia pentru a fi expertizată.”

Europa Liberă: Şi dacă Comisia de la Veneţia are de obiectat, e posibil ca legislatorii la un moment dată să spună: „Ne-am răzgândit. Ne-a trecut”, aşa cum sugerează unii analişti?

Igor Boţan: „Eu nu cred că va fi aşa. Partidul de guvernământ are o strategie şi această strategie e de a ţine în suspans societatea şi eventualii concurenţi electorali.”

Europa Liberă: Dar cu ce anume poate să intervină la ajustări legislative, astfel încât să împiedice în continuare, cum a făcut-o cu vârsta candidatului, să împiedice nişte personalităţi anume să ajungă în competiţie?

Igor Boţan: „Colectarea semnăturilor. Atâta timp cât nu sunt clare regulile, concurenţii electorali nu pot avea discuţii, nu pot avea negocieri, eventual, în privinţa pregătirilor de aceste alegeri, nu ştiu de ce resurse vor dispune, pentru că vedem că nici bugetul de stat încă nu este adoptat. Din bugetul de stat partidele parlamentare, în special, vor trebui să primească bani, partidele emergente nu au de unde obţine bani. Sunt o mulţime de lucruri.”

Europa Liberă: Adică resursele administrative versus resursele partidelor?

Igor Boţan: „Da. Apoi, procedurile şi organizarea scrutinului propriu-zis. Comisia Electorală Centrală este cu mandatul expirat. Nu înţelegem din ce cauză până în prezent noua componenţă a Comisiei Electorale Centrale nu este acceptată şi ea nu-şi începe activitatea.”

Europa Liberă: Regulile de desemnare a acestor viitori membri ai CEC se vor schimba sau se va merge pe formule consacrate?

Igor Boţan: „Este o foarte bună întrebare. Noi ştim că cei din opoziţie cel puţin cereau depolitizarea instituţiilor de reglementare. Dacă opoziţia parlamentară a acceptat să joace după regulile guvernării, atunci însăşi acest proces de depolitizare a instituţiilor de reglementare este viciat. De acum înainte, dacă au acceptat această procedură, guvernanţii în orice moment pot spune: „Dar voi aţi acceptat să participaţi la astfel de numiri într-o comisie de reglementare a procesului electoral’.”

Europa Liberă: Cât priveşte campania care deja a început, evident, în afara regulilor, se vorbeşte că Vlad Plahotniuc i-ar fi promis Victoriei Nuland că Dodon nu va fi preşedinte. Această teză a sonorizat-o Andrei Popov în public. Este cumva un tertip întreprins de guvernare?

Igor Boţan: „Eu cred că domnul Andrei Popov este o persoană foarte bine informată şi, dacă face publice astfel de informaţii, există temei. Dar nu cred că partenerii de dezvoltare sunt atât de direcţi în a pune sarcini. Eu cred că domnul Vlad Plahotniuc, în întâlnirea sa cu doamna Nuland, a vorbit despre asigurarea stabilităţii în Republica Moldova, nimic mai mult.”

Europa Liberă: Dar astfel s-ar explica faptul că el este atât de acceptat în cancelariile occidentale?

Igor Boţan: „Cred că este o interpretare că neadmiterea domnului Dodon ca să devină preşedinte face parte din setul de factori care asigură stabilitatea în Republica Moldova. Este o interpretare, are dreptul la viaţă. Dar nu cred că aceste lucruri au fost discutate la modul explicit.”

Europa Liberă: Oricum, pe partea cealaltă a baricadei, ar trebui să apară o figură de greutatea politică lui Dodon. Se profilează acest viitor candidat?

Igor Boţan: „Eu cred că domnul Dodon a declarat clar că el va fi candidatul Partidului Socialiştilor. Partidul Socialiştilor este partidul cu cel mai înalt rating. Strategia partidului de guvernământ deocamdată e „să nu admitem forţele pro-ruseşti să vină la guvernare”. De aceea, vedem că factorul administrativ, mediatic, financiar al partidului de guvernământ este îndreptat împotriva forţelor emergente pro-europene.”

Europa Liberă: Întrebarea mea: va fi promisiunea, dacă o fi existând, lui Vlad Plahotniuc onorată, cu ajutorul unui candidat al guvernării sau cu un candidat al opoziţiei, sprijinit tacit de guvernare? Sau, eventual, se va găsi un candidat care să cumuleze energiile guvernării pro-europene şi ale opoziţiei?

Igor Boţan: „Eu nu cred în astfel de scenarii, atâta timp cât cei care reprezintă aceste forţe emergente nu se aşează împreună şi nu încearcă să găsească numitor comun şi răspunsuri la întrebări. Situaţia care s-a creat are atâţia factori de pondere care pot influenţa rezultatul final că este, pur şi simplu, un exerciţiu lipsit de sens ca să facem în avans scenarii, atunci când nu ştim cum vor sta de vorbă aceşti candidaţi emergenţi.”

Europa Liberă: Ei nu se aşează la masă pentru că au senzaţia că mai au timp sau că sunt incompatibili?

Igor Boţan: „Eu cred că, în primul rând, nu sunt clare regulile de joc. În al doilea rând, noi vedem cum procedează partidul de guvernământ şi întreaga guvernare. Tunurile mediatice au fost puse pe oricare dintre potenţialii candidaţi, nici nu se ştie cine va fi.”

Europa Liberă: Da, vedem Andrei Năstase cu averile sale...

Igor Boţan: „Andrei Năstase, împotriva domnului Nantoi, împotriva Maiei Sandu, împotriva cui vreţi. Imediat o figură care doar ar fi, eventual, capabilă să întrunească suportul forţelor emergente este supusă unui tir nemilos.”

Europa Liberă: E termenul lui Putin „зачистка”. „Зачистка” se face cu acordul Occidentului?

Igor Boţan: „Nu, eu nu cred că se face cu acordul Occidentului. Aşa cum spuneam, noi înţelegem jocul Occidentului. Există o situaţie geopolitică regională legată de Ucraina. Moldova este un factor nu tocmai foarte important, dar este în spatele Ucrainei şi este bine ca să existe cât de cât stabilitate. Cred că aceştia sunt parametrii de bază. Că domnul Plahotniuc a reuşit să convingă Occidentul că el este factorul de stabilitate în Republica Moldova este un fapt.”

Europa Liberă: Dar nu este singurul care are mandatul tacit, nu?

Igor Boţan: „Dacă are mandatul, cum ziceţi dumneavoastră, eu cred că cel puţin el trebuie să respecte anumite condiţii minime de decenţă.”

Europa Liberă: Sau reguli pe care le respectă şi Occidentul.

Igor Boţan: „Da. Adică, poate el să facă aceasta sau nu, este o altă problemă. Noi deocamdată vedem că domnul Plahotniuc a declarat public că el de fapt este şeful Republicii Moldova. Dacă este aşa, noi putem înţelege care poate fi strategia lui, alegerile prezidenţiale cu vot direct al cetăţeanului pot însemna ori legitimarea acestei guvernări, deci, domnul Plahotniuc trece în funcţia de preşedinte omul său, dacă nu va încerca să candideze chiar el. Niciodată nu putem fi siguri că ceea ce spune public domnul Plahotniuc este adevărat.”

Europa Liberă: Sau cât de valabil, poate să dureze o lună, două.

Igor Boţan: „Da, ne amintim de aceste jocuri ale domniei sale. Al doilea lucru, dacă nu poate asigura acest lucru şi cumva vine candidatul opoziţiei de stânga, să aibă justificarea de ce această guvernare trebuie să continue să guverneze Republica Moldova – pentru a nu admite factorul rusesc să prevaleze în ţara noastră.”

Europa Liberă: A propos, de factorul rusesc. Cine va fi favoritul Moscovei, dacă va mai fi unul în afară de Igor Dodon? Şi dacă va avea Occidentul, europenii, americanii un favorit alături, vis-a-vis de Dodon, vis-a-vis de Plahotniuc etc.?

Igor Boţan: „În privinţa favoritului Moscovei, noi ştim foarte clar că, în afară de Igor Dodon, nimeni nu poate acum fi reprezentant al forţelor euroasiatice.”

Europa Liberă: Voronin nu mai intră a doua oară în apa aceasta?

Igor Boţan: „Domnul Voronin? Cred că partidul domniei sale...”

Europa Liberă: …dar şi el personal.

Igor Boţan: „Este o persoană cu o vârstă onorabilă, nu cred că mai are energie şi suportul pentru a deveni...”

Europa Liberă: Suportul, aceasta contează, câte voturi aduce.

Igor Boţan: „Da, suportul. Dar sondajele de opinie arată că Igor Dodon este net superior aici. Dacă ne referim la candidatul opoziţiei pro-europene, care este el? Occidentul nu ştie. Semnalele, pe care le vedem din Occident, sunt: „Voi la început încercaţi să vă aşezaţi împreună, să desemnaţi un candidat comun”. Ca Occidentul să se convingă că aceste forţe emergente cel puţin ştiu pe ce lume trăiesc şi ştiu ce au de făcut. Acest lucru lipseşte.”

Europa Liberă: Să fac un pas înapoi. Nu cumva puterea, atunci când l-a exclus pe Renato Usatîi din cursă, a greşit? Dacă este atât de evident că Igor Dodon este singurul favorit al Moscovei, nu cumva guvernarea şi-a tăiat craca de sub picioare, eliminându-l pe Renato Usatîi, care i-ar fi putut face concurenţă lui Dodon?

Igor Boţan: „Aceasta în condiţiile unui scrutin liber şi corect. Noi nu avem certitudinea că scrutinul va fi liber şi corect. Dacă instrumentarul pe care îl are la dispoziţie guvernarea este departe de standardele europene, eu cred că nu, au procedat corect. Deja au introdus zâzanie între Dodon şi Usatîi. Dodon nu cred că se simte foarte bine, în situaţia când împotriva lui sunt trase tiruri că ar fi omul lui Plahotniuc şi că lucrurile ar fi aranjate de aşa natură ca să-i facă jocurile acestuia. Sunt o mulţime de factori care pot ajunge la urechea simplului alegător doar prin media holdingul domnului Plahotniuc.”

Europa Liberă: Parlamentul pleacă în vacanţă cu lucrurile lăsate descoperite?

Igor Boţan: „Eu cred că Parlamentul va pleca în vacanţă cu o bună parte din lucruri făcute. Pentru că, dacă domnul Plahotniuc are interesul ca această guvernarea să recâştige suportul occidentalilor, îi va mâna pe aceşti parlamentari, pe care îi ţine sub control, să dea randament.”

Europa Liberă: Dar atunci cum e cu „surprize-surprize”?

Igor Boţan: „Surprizele vin. Am văzut, şi chestia aceasta într-adevăr a fost surprinzătoare, declaraţiile procurorului Anticorupţie, care ne-a promis, în avans, că vom avea un şir de dosare penale iniţiate acum, nu cele...”

Europa Liberă: Ceva mai mult decât viceprimarul Coteţ?

Igor Boţan: „Aceasta este o bună întrebare. Dar el a spus de nume grele din partide politice, nu a menţionat care partide politice. Partide politice sunt şi cele emergente. Partide politice sunt şi cele din opoziţie.”

Europa Liberă: Adică, cei care nu vor fi cuminţi, păzea?!

Igor Boţan: „El a făcut această declaraţie publică şi promisiune. Şi a spus mai mult, dacă până la 1 august, nu dă randament inclusiv în acest sens, îşi prezintă demisia. Deci, lucrurile sunt extrem de interesante, dacă putem spune aşa.”

Europa Liberă: Vehiculul puterii ia turaţii.

Igor Boţan: „Ia turaţii, dar aceste turaţii, trebuie să înţelegem, nu sunt, pur şi simplu, pentru a face zgomot sau a da un fel de mişcare în orice direcţie. Aceste turaţii trebuie să asigure doi factori pentru guvernare. Unul, recâştigarea încrederii. Deci, opoziţia trebuie să insiste pe alegeri libere şi corecte, şi aceasta este fundamental. Al doilea lucru este redeschiderea finanţării Republicii Moldova. Domnul Plahotniuc poate câştiga aceste alegeri cu toate metodele şi cu toate mecanismele pe care le are, dar dacă, în rezultatul alegerilor, se va dovedi că acest scrutin a fost unul trucat şi va fi un factor în plus de a nu credita această guvernare, va avea victoria lui Pirus. Acelaşi lucru se referă şi la deblocarea finanţării Republicii Moldova. Noi vedem ce se întâmplă acum, toate turnurile mediatice sunt puse pe opoziţie, unul; doi, se fac cadouri cetăţeanului simplu – coşul cu merinde, vaca lui Ilici, şi multe-multe lucruri năstruşnice pe care le face această guvernare sub tăcerea organelor specializate din Republica Moldova. Pentru că partidele politice nu pot să facă acte de binefacere în nume propriu.”

Europa Liberă: În istorie mai există şi Nero care a dat foc.

Igor Boţan: „Da. Sigur, metaforic, putem invoca aceşti factori, dar în ţara noastră, care este pe butuci, eu cred că arsenalul de care dispune guvernarea este suficient pentru a-şi asigura...”

Previous Next

XS
SM
MD
LG