Linkuri accesibilitate

Cu ce realizări se pot lăuda producătorii din industria alimentară din Moldova?


Victor Stanila, unul din participanții la expoziție
Victor Stanila, unul din participanții la expoziție

Centrul ,,Moldexpo” din capitală găzduiește până pe 29 mai expoziția producătorilor din industria alimentară. La eveniment s-au înscris agenți economici recunoscuți pe piață din Moldova și de peste hotare, cât și producători mici, care și-au început de curând activitatea sau au produse noi de arătat publicului. Toți își doresc însă să stabilească noi colaborări și să obțină o recunoaștere a calității din partea clienților.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct

Evenimentul a adunat la un loc producători interesați să-și vândă marfa, companii care oferă servicii de ambalare, reprezentanți ai rețelelor de magazine și vizitatori doritori să cumpere și să dea aprecieri. E cel mai prielnic mediu pentru a te face cunoscut ca întreprinzător, își exprimă certitudinea unul din participanți, Boris Letviniuc. De opt ani, compania pe care o reprezintă face comerț cu miez de nucă, și spune el, afacerea a devenit una profitabilă datorită cererii pe piețele externe. Iar experiența anilor trecuți arată că la expoziții se pot pune la cale colaborări de lungă durată:

„Pentru noi este o cale de a ieși pe piețele externe. Miezul de nucă este solicitat acum. Sunt producători mici, care aveau doar 2-3 hectare și au început să mai planteze nuci, pentru că au înțeles că e de perspectivă. Miezul de nucă este la mare căutare pe piețele din afară, iar pentru noi, ca producători, obiectivul principal este să obținem acum certificările de calitate necesare. Mai dificil este cu piețele care au propriile cerințe, dar după ce obții actele necesare este ușor să lucrezi.”

Printre cei care au reușit să-și expună marfa și să improvizeze tarabe sunt producători din toate colțurile Moldovei. Pot fi întâlniți aici însă și agenți economici care nu se află prin expozanți, dar au de gând să stabilească parteneriate pentru a putea vinde producția. Este și cazul Silviei Melnicescu din Telenești, care are convingerea că potențiali clienți trebuie căutați și nu doar așteptați:

„Am avut niște întâlniri cu companii mai mari, care au magazine, poate în curând să facem un contract de livrare a legumelor, peste două săptămâni cred că o să fim cu roșii.”

Europa Liberă: Sunt niște condiții la care trebuie să se adapteze acum producătorii?

„Dacă producția este bună, pot să te întrebe și de acasă și se răspândește din gură în gură, că este bună și este calitativă. Noi avem grijă să nu fie cu nitrați, mai mult ecologic.”

Produsele lactate, de patiserie și băuturile au fost cele mai solicitate de vizitatori. Cei care mi-au fost interlocutori spun însă că nu au venit să caute ceva anume și neapărat avantajos la preț:

„În ziua de azi, ieftin nu este nimic, să spunem așa, dar câte ceva putem să ne cumpărăm. Am pus ceai în pungă, și brânză am cumpărat. Am recunoscut-o pe doamna care vinde, am mai cumpărat și e foarte bună producția.”

„Vrem să vedem ce producători avem, ce calitate. În privința alimentării, pe mine mă interesează în primul rând calitatea, dar ne uităm și la ambalaj, el tot joacă un rol oarecare.

Dacă unii producători percep deja expoziția că o metodă sigură de promovare, alții sunt la prima participare și abia informează publicul despre produsele lor. Mi-au spus-o cei care au venit aici cu ulei din semințe de struguri, din miez de nucă, sau cu produse în stare crudă, așa cum a făcut Victor Stanila:

„Ce avem noi aici, lăstărași, avem și germeni, multă lume cunoaște, a auzit de undeva despre germenii de grâu, dar putem germina și hrișca, floarea soarelui, secara. Cu timpul, încetișor, cred că lumea o să fie informată și doar o să se apropie să cumpere.”

Producătorii spun că la asemenea expoziții au șansa să vadă imediat reacția cumpărătorilor la produse. Or, concluzionează ei, în ultimii ani au crescut cerințele de calitate și din partea clienților locali, nu doar a celor din afara țării.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG