Linkuri accesibilitate

Cum au fost eliberați Nadia Savcenko și membrii grupului Ilașcu. O analiză comparativă (Adevărul)


Brexit – începutul sfârșitului UE? (22)

Un articol publicat de Dan Nicu in sectiunea de bloguri a ziarului Adevarul compara eforturile puterii de la Kiev pentru aducerea in tara a pilotului militar Nadia Savcenko cu situatia lotului Ilascu. Savcenko, ofiter in armata, a fost capturata de rusi in Estul Ucrainei si condamnata de un tribunal rus la 22 de ani de inchisoare. Dupa doi ani de detentie, ea a ajuns la Kiev in urma unui schimb de prizonieri. Beneficiul de imagine il incaseaza, spune Dan Nicu, presedintele Petro Porosenko, dar aducerea in tara a Nadiei Savcenko va avea si alte urmari care se vor vedea in timp.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct

Dan Nicu reaminteste ca Ilie Ilascu a fost condamnat la moarte in 1993 de autoritatile autoinstituite de la Tiraspol. Omul a fost eliberat abia in 2001. Ceilalti membri ai lotului au iesit din inchisoare intre 2004 si 2007. Chiar si asa, totul s-a facut numai dupa intentarea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, împotriva Rusiei şi Republicii Moldova, si, de la un punct incolo, la insistentele Romaniei pentru ca Ilascu obtinuse cetatenia romana. „Comparaţia între cele două situaţii (...) trebuie să-i provoace ruşine oricărui demnitar al Republicii Moldova, mai ales celor din Ministerul de Externe şi cel al Apărării, atât din prezent cât şi din trecut”, scrie comentatorul de la Adevarul.

Editia online a revistei 22 publica o analiza semnata de Iulian Fota despre apropiatul referendum din Marea Britanie. La 23 iunie, britanicii vor decide daca raman sau nu in Uniunea Europeana. Brexit-ul – asadar ruperea de Uniune -, ar ptuea fi inceputul <sfarsitului lumii>, al acestei lumi, asa cum o cunoastem azi, scrie Fota. Aceasta consultare publica va avea urmari comparabile cu cele ale anexarii Crimeei de catre Rusia. Uniunea Europeana se va vedea pusa intr-o situatie cu totul noua, care nu se stie incotro va duce. Miza foarte mare a referendumului britanic consta in faptul ca inima actualei constructii europene este triunghiul Franta-Germania-Marea Britanie. Din punct de vedere economic, performantele franco-germane ar fi serios afectate, ceea ce reprezinta un risc strategic deja. O alta consecinta ar fi fortificarea miscarilor extremiste, iar Iulian Fota o pomeneste pe Marine Le Pen, presedinta Frontului National din Franta, care a vorbit recent, la Sinaia, despre un eventual Frexit, asadar rupere a Frantei de corpul European.

Ioana Ene Dogioiu comenteaza pe site-ul ziare.com initiativa de modificare a unui articol din Constitutia Romaniei. 3 milioane de romani au semnat ca in Constitutie sa scrie explicit: „familia are la baza <casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie>, nu intre soti. Cu alte cuvinte, modificarea vizeaza excluderea din textul constitutional a casatoriei intre persoane de acelasi sex”. Jurnalista se declara socata de felul in care isi ierarhizeaza romanii prioritatile. „Nu vedem padurea de copaci, ne pierdem timpul cu chestiuni irelevante, murim de grija a ceea ce se intampla in patul altuia si in jurul nostru cad, uneori la propriu, peretii societatii.Probabil ca in ziua in care trei milioane de oameni se vor opinti in acelasi fel pentru legile Sanatatii sau ale Educatiei, Romania va arata altfel”.

XS
SM
MD
LG