Linkuri accesibilitate

Anglia va fi de la toamnă o academie de mari antrenori. Klopp e la Liverpool, Conte vine la Chelsea, Mourinho la Manchester, și tot acolo vine Guardiola care va prelua Manchester City.

Se bănuia: Manchester United îl va înlocui pe Louis van Gaal. Însă modul și momentul în care s-a produs despărțirea au surprins. Sîmbătă seara, van Gaal părea încă în cursă. Manchester cîștiga, în sfîrșit, un trofeu. După o finală aventuroasă, dar muncită, Manchester cîștiga Cupa Angliei. Van Gaal părea salvat. La mai puțin de două ore de la finală, au apărut informații care spuneau că Manchester a decis concedierea lui Van Gaal.

Antrenorul olandez a apărut la conferința de presă cu Cupa Angliei pe masă și, în modul cel mai penibil, a aflat de la ziariști că va fi concediat. Van Gaal a reacționat cu demnitate, dar era clar că Manchester a procedat brutal și nerespectuos cu un om care înseamnă mult în fotbalul european. A doua zi, Van Gaal s-a prezentat la club și, după cîteva ore, a ieșit concediat oficial. Episodul a lăsat un gust amar chiar și suporterilor nemulțumiți de Van Gaal.

În doi ani la Manchester, Van Gaal a cheltuit mult și a reușit puțin. Rînd pe rînd, nume mari ca Di Maria, Schweinsteiger, Blind, Depay, Martial, n-au confirmat sau au plecat. Doar promovarea lui Rashford, un vîrf crescut de Manchester, a fost un succes clar. Van Gaal a intrat repede în conflict cu echipa. Lipsa de tact a împins echipa în pragul rebeliunii. Van Gaal e genul de antrenor care își ceartă fără menajamente jucătorii în fața întregii echipe. Și tipul de antrenor care își dorește control total. Asta l-a împins să supravegheze mailurile trimise jucătorilor. Însă nimic din toate astea nu dădeau clubului dreptul de a forța despărțirea așa cum a forțat-o. Van Gaal a plecat cu o primă de patru sute de mii de lire pentru cîștigarea Cupei și cu cinci milioane compensație pentru încetarea prematură a contractului. Însă imaginea lui Van Gaal a fost stricată pe nedrept de lipsa de maniere a clubului.

Înlocuitorul lui Van Gaal va fi Jose Mourinho. Inepuizabilul Mourinho reapare după etape la Real Madrid și Inter Milano, plus două stagii la Chelsea. Mourinho pune probleme extraordinare. Mai întîi, comportamentul față de Van Gaal. Mourinho a avut o relație de prietenie cu Van Gaal, construită la Barcelona, pe cînd Van Gaal era antrenor principal iar Mourinho secund. Acum e clar că Mourinho a tratat cu Manchester pe la spatele prietenului Van Gaal. A doua problemă e dacă Mourinho mai e Morinho. Concediat de Chelsea după cîteva luni de rezultate negre, Mourinho poartă cu el o întrebare: victima unui sabotaj sau un antrenor obosit? În sfîrșit, Anglia va fi de la toamnă o academie de mari antrenori. Klopp e la Liverpool. Conte vine la Chelsea și Mourinho la Manchester. Și tot acolo vine Guardiola care va prelua Manchester City. Cei doi vor împărți orașul și promit un duel total, după ce au împărțit ani de zile conflictul Real-Barcelona. Manchester devine orașul unei mari bătălii, așa cum Premier League devine un campionat supradinamitat.

XS
SM
MD
LG