Linkuri accesibilitate

Războiul hibrid împotriva Bulgariei


„Lideri ai unor partide de orientare populistă sunt printre instrumentele războiului hibrid...”

În raportul guvernului Borisov despre amenințările la adresa securității naționale în 2015 se arată că Bulgaria a devenit obiectul unui război hibrid prin care „unele țări încearcă să formeze opinia publică prin metodele dezinformării, cu participarea de politicieni-populiști”.

Sunt analizate riscurile pentru Bulgaria și pentru regiunea Mării negre ce provin din criza ucraineană, anexarea Crimeii, de către Rusia, și conflictele înghețate în spațiul postsovietic.

În raportul guvernului se arată că „lideri ai unor partide de orientare populistă sunt printre instrumentele războiului hibrid pe care unele țări încearcă să-l ducă împotrivă Bulgariei”. Cresc provocările generate de instrumentele acestui război. Sunt urmărite cu îngrijorare încercările unor forțe de a duce campanii de propagandă și de a folosi rețelele sociale pentru a dezinforma opinia publică bulgară.

„Încercările intensive ale Rusiei de a-și reface sfera de influiență prin colaborare militară, economică și culturală și exercitarea de presiuni în scopul de a modifica orientarea politică externă a unor țări din regiune au mărit riscul pentru securitatea națională a Bulgariei”, constata raportul guvernamental.

Balanța de forțe în regiune a fost modificată într-un mod periculos prin extinderea capacității militare a Rusiei în Crimeea. Ucraina reprezintă un exemplu ce rezultat distrugător va putea avea un război hibrid.

În aceasta direcție acționează unele servicii de informații străine pe teritoriul bulgar care încearcă să provoace procese de dezintegrare la baza etnică. În 2015 au avut loc încercări de a fi puse sub control străin companii strategice bulgare din energetica și în sfera informației.

Au avut loc atacuri hacker împotrivă unor instituții de stat, în sistemul bancar și cel energetic.

În războiul hibrid sunt folosite instrumente economice și comerciale precum dependența energetică.

Nu sunt exluse atacuri teroriste.

Autorii raportului s-au abținut de a menționa într-un mod explicit țările care duc război hibrid împotriva Bulgariei. Cu alte ocazii însă președintele Rosen Plevneliev a menționat Rusia.

XS
SM
MD
LG