Linkuri accesibilitate

Veronica Guțu: „Toate statele dezvoltate au început să închidă delfinariile”


Interviul dimineții cu o inițiatoare a apelului împotriva deschiderii Delfinariului la Chișinău.

Deschiderea programată pentru vineri, 27 mai, a unui Delfinariu la Chişinău, primul în Republica Moldova, întâmpină proteste în creştere din partea celor care militează împotriva exploatării comerciale a mamiferelor marine şi a animalelor în general.

O convorbire pe această temă cu Veronica Guţu, una din iniţiatoarele petiţiei împotriva deschiderii Delfinariului în Chişinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:57 0:00
Link direct

Europa Liberă: Protestele împotriva deschiderii la Chişinău a delfinariului „Nemo”, parte a unei reţele controversate de delfinarii de la Odesa, par să ia amploare. Sunteţi printre iniţiatorii unei petiţii semnată deja de numeroşi cetăţeni, petiţie ce ar urma să aibă ca efect, între altele, zădărnicirea deschiderii acestui delfinariu, „un eveniment imoral” cum este numit. De fapt, ca să fie clar pentru toată lumea, de ce se protestează, de vreme ce cei care promovează acest business spun că au toate autorizaţiile de la instituţiile statului, iar condiţiile în care sunt întreţinute mamiferele le fac pe acestea fericite?

Veronica Guţu: „Noi considerăm că aceste condiţii, de fapt, nu pot să-i facă pe delfini fericiţi, atât timp cât sunt total diferite de condiţiile lor naturale de trai.”

Europa Liberă: Cum reuşiţi să convingeţi mai multă lume, care, totuşi, pare să fie binevoitoare sau cel puţin indiferentă faţă de faptul că se deschide acest delfinariu?

Veronica Guţu: „Scopul nostru principal este, în primul rând, informarea populaţiei. Am observat că nu doar în Moldova, dar şi în majoritatea ţărilor, jumătate din vizitatorii delfinariilor pur şi simplu nu sunt informaţi, nu cunosc absolut deloc condiţiile în care sunt întreţinute aceste mamifere. Ştim bine că delfinii au nevoie de foarte multă libertate, de mult spaţiu, trebuie să înoate, să vâneze liber, ceea ce absolut în nici un delfinariu nu este posibil.

Cel mai important cred că este, pentru noi, oamenii, faptul că delfinii sunt obişnuiţi să trăiască în familie, în legături foarte strânse familiale, ceea ce şi pentru oameni este important. În delfinarii sunt aduşi delfini din diferite familii, tineri, care vor putea să execute toate comenzile şi care nu au în delfinariu nici un membru al familie. Nu reuşesc să comunice între ei, iar din cauza spaţiului închis îşi provoacă durere de la comunicare. Sunt multe alte detalii pe care vrem ca oamenii să le înţeleagă atunci când iau decizia de a vizita un delfinariu.”

Europa Liberă: Dar în ce măsură oamenii conştientizează acest lucru, probabil că aţi vorbit cu mai multă lume, inclusiv pe reţele de socializare. Există această conştientizare sau o indiferenţă, mai curând?

Veronica Guţu: „Există conştientizarea acestor lucruri printre cetăţenii care s-a interesat şi s-au informat cât de puţin despre condiţiile de care au nevoie delfinii. De exemplu, eu, când am aflat că se deschide un delfinariu în Moldova m-am întrebat cum e posibil, dacă noi suntem departe de ocean. M-am gândit că ei au nevoie de spaţiu şi că în ţările europene delfinariile, dimpotrivă, se închid. Am început să citesc, să mă informez pentru că nu eram nici eu foarte informată despre acest fapt. Ştiam doar că nu sunt prea bune condiţiile din delfinarii pentru delfini. Nici nu m-am gândit că o să ajungem vreodată să asistăm la deschiderea unui delfinariu în Moldova. Am găsit foarte multă informaţie.

Dacă cineva crede că noi nu avem ce face şi căutăm motive ca să protestăm, vă îndemn insistent, pur şi simplu, să căutaţi informaţii, internetul este o sursă foarte accesibilă pentru populaţie. Accesaţi informaţii despre delfini, sunt foarte multe, inclusiv video, inclusiv declaraţii a foştilor antrenori, care cu timpul nu au mai putut rezista să vadă delfinii în chinuri şi au devenit protestatari, au devenit militanţi împotriva delfinariilor pentru că au cunoscut îndeaproape chinurile prin care trec delfinii în captivitate.”

Europa Liberă: Dar ce ar trebui să se întâmple, totuşi, până la capăt? Administratorul acestui delfinariu a acuzat ieri la o conferinţă de presă protestatarii că ar dezinforma populaţia. Oamenii din acest bisness au şi eu argumentele lor, aparent credibile. El a spus, de exemplu, că mamiferele aduse cu chirie la Chişinău - patru delfini şi două foci – sunt ţinute în condiţii foarte bune şi că, de fapt, lăsate în mare, în mediul lor natural, fiind născute în captivitate şi neavând deprinderi necesare, ar muri din cauza neadaptării. O întrebare firească este, dacă s-ar închide aceste delfinarii sau s-ar ajunge, teoretic, la închiderea lor şi încetarea exploatării acestor mamifere, ce s-ar întâmpla cu ele?

Veronica Guţu: „După toate informaţiile care sunt accesibile despre delfini, ei se înmulțesc foarte greu în captivitate. Nimeni nu recunoaşte că procură delfinii de pe pieţe negre ale Japoniei, unde sunt vânaţi în condiţii inumane. Să zicem că au fost născuţi în captivitate, dar delfinii în captivitate trăiesc mult mai puţin faţă de cei aflaţi în libertate. Dacă ei au condiţii atât de bune şi dacă lor li este atât de bine şi ei sunt fericiţi, cum susţine administrația noului delfinariu, atunci de ce ei trăiesc mai muţin în captivitate, decât în libertate?!

Ştiind că delfinii în captivitate mor mult mai repede, scopul nostru de bază este întreruperea acestui lanţ continuu de vânare a delfinilor din libertate pentru delfinarii. Poate că aceşti delfini, care, să zicem că, au fost născuţi în captivitate chiar dacă nu se mai pot adapta în mediul lor natural, este vorba de câţiva ani de viaţă, ei trăiesc în medie 5 ani. Administraţia spune că delfinii aduşi pentru delfinariu din Chişinău au vârsta între 3-6 ani, dar în medie delfinii din delfinarii trăiesc 5 ani.”

Europa Liberă: Credeţi că - poate bazându-vă pe precedentele din alte ţări - sub presiunea societăţii, a celor nemulţumiţi de apariţia acestui delfinariu s-ar putea ajunge la închiderea acestui delfinariu? Sau singura soluţie ar fi ca cetăţenii să-l boicoteze?

Veronica Guţu: „Sperăm să ajungem la închiderea lui, aşa cum s-a ajuns în foarte multe ţări. Toate statele dezvoltate au început în mod consecutiv să închidă delfinariile, chiar şi la Kiev, s-a întâmplat recent, şi în Ungaria. Înţelegem că este foarte dificil să ajungi la aşa rezultat, în primul rând, să atragă atenţie cei din conducere. Ministerului Mediului deja a spus că toate standardele europene sunt respectate. Inspectorul pentru protecţia animalelor care nu a văzut niciodată în viaţă delfini ne-a spus că delfinii trăiesc în condiţii bune. Sigur că cel mai important este ca populaţia să înţeleagă şi să nu viziteze aceste delfinarii. Noi avem o vorbă dorinţa de a-i avea aproape îi omoară. Trebuie ca populaţia să înţeleagă că să-i iubeşti, înseamnă să le oferi posibilitatea de a fi liberi.”

Europa Liberă: Controversa privind utilizarea delfinilor, focilor, balenelor în scopuri comerciale a ajuns la scară globală, s-ar putea spune, chiar reţeaua de delfinarii „Nemo” de la Odesa, de unde au fost aduse mamiferele, a fost ţinta unor acuzaţii foarte grave de ilegalităţi şi cruzime faţă de mamiferele maritime. În opinia Dvs. autorităţile moldovene au acţionat în cunoştinţă de cauză, cu înţelegerea întregului context al problemei? Sau au acţionat, cum se pare că au sugerat mulţi, formal, bazându-se pe nişte prevederi existente sau chiar în baza unei legislaţii destul de deficitară în privinţa asta?

Veronica Guţu: „Cred că au acţionat mai mult pe baza legislaţiei, ţinând cont că nu putem să le demonstrăm că s-au încălcat anumite legi. De fapt, de asta şi delfinariile din reţeaua „Nemo” activează doar în ţările din CSI care nu au proiecte de legi pentru protecţia animalelor, cu atât mai mult a mamiferelor maritime. Dacă Ministerul Mediului consideră că singurul lucru important pentru delfini este respectarea documentației necesare pentru transport, atunci, nu ştiu … în primul rând, vreau să întreb administraţia delfinariului de ce nu au arătat cum au adus delfinii. De ce nu au arătat cum îi transportă. Foarte bine se ştie că condiţiile de transport sunt foarte proaste.

Zile întregi delfinii stau nemișcați într-un pumn de apă, în lipsă de igienă, stau în propriile lor excremente. S-a aflat că în oraşe unde au fost delfinarii „Nemo” în vizită, cum ei obişnuiesc să facă, au fost ţinuţi delfinii şi săptămâni întregi în aceste vase de transportare fără absolut nici o condiţie pentru ei.”

XS
SM
MD
LG