Linkuri accesibilitate

Casele valutare supuse sancțiunilor BNM


Trei agenți economici au rămas fără licență, 13 case de schimb valutar silite șă-si suspende activitatea, iar restul sancționate cu avertismente.

Banca Națională a Moldovei anunță că a sancționat 47 de case de schimb valutar după ce a efectuat peste 370 de controale în ultimele cinci luni. Organele de control au depistat că agenții economici nu raportau operațiunile la Banca Națională, nu aveau mașini de casă și control sau modificau informația despre cursurile aplicate la operațiunile de schimb valutar. O relatare cu detalii despre pedepsele aplicate de BNM și efectul acestor măsuri.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct

Sancțiunile nu au întârziat prea mult - trei agenți economici au rămas fără licență, alte 13 case de schimb valutar s-au văzut silite șa-si suspende activitatea, iar în cazul celorlalți au fost aplicate avertismente. Banca Națională anunță că va miza și pe efectul disciplinator al pedepselor deja aplicate, astfel încât să nu mai fie situații în care casele de schimb valutar activează fără mașini de casă și control sau nu afișează informația deplină necesară clienților.

Economistul Sergiu Gaibu de la IDIS „Viitorul” spune că asemenea verificări trebuie să se petreacă cu regularitate, lucru care nu s-a întâmplat însă până acum și în consecință cei care vând și cumpără valută și-au permis să ocolească legea:

„Este natural ca acestea să fie efectuate periodic. Din păcate, mai curând ar trebui să ne întrebăm de ce nu au fost efectuate până acum, dar faptul că acum se petrece lucrul acesta este unul absolut benefic. Probabil s-a slăbit un pic controlul, inclusiv din cauza problemelor mult mai mari din sectorul bancar. Probabil unii din acești agenți economici s-au simțit mai relaxați din punctul acesta de vedere și au încercat să profite un pic de pe urma acestei relaxări.”

Verificările la unitățile de schimb valutar au început în luna ianuarie a acestui an și au coincis cu perioada în care guvernul a aprobat o suspendare pentru jumătate de an a controalelor la agenții economici. Numai că moratoriul nu s-a extins și asupra inspecțiilor pe care le face Banca Națională a Moldovei.

Instituția are din luna aprilie un nou guvernator, Sergiu Cioclea, iar experții tind să creadă că aceste verificări sunt o încercare de a îmbunătăți imaginea BNM și de a întări totodată autoritatea instituției ca regulator, spune Viorel Gârbu de la Institutul Economiei de Piață:

„Vine o schimbare de atitudine a Băncii Naționale față de domeniul respectiv, prin care se vrea un pic să se ordoneze. Banca Națională pune accent, cel puțin sub o nouă conducere, mai mare asupra activității pe piața valutară, care, de altfel, este de o importanță destul de mare și pentru sectorul bancar, și pentru viața de zi cu zi a cetățeanului moldovean. Regulatorul încearcă să-și facă vădită prezența. Dar contează nu o singură acțiune ci atitudinea de lungă durată.”

Alegea unui nou șef la BNM a coincis cu perioada în care deputații au aprobat în lectură finală proiectul de lege numit și ,,pachet bancar”, care vine să ofere mai multe competențe și independență Băncii centrale. În lege sunt vizate și unitățile care fac operațiuni de schimb valutar, spune expertul Sergiu Gaibu, în opinia căruia controalele din ultimele luni sunt și o tatonare înainte ca noile prevederi să înceapă a funcționa:

„Se prevăd schimbări și în modul de funcționare a caselor de schimb valutar, a modului în care se interacționează cu clienții. Apare posibilitatea clientului de a returna sau de a se dezice de o operațiune de tranzacție valutară timp de 30 de zile din momentul în care a fost înregistrată tranzacția și sunt sigur că implementarea acestor măsuri trebuie să fie evident monitorizată.”

Experții spun că Banca Națională trebuie să supravegheze în continuare activitatea caselor de schimb valutar, ca aceste entități să nu blocheze, în funcție de curs, vânzarea sau cumpărarea de valută pentru a obține profituri maxime. Or, susțin economiștii, la deprecierea cu 30% a leului moldovenesc în iarna anului 2015 au contribuit substanțial casele de schimb valutar, care au obținut profituri grase în urma unor manipulări deliberate, bucurându-se de impunitate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG