Linkuri accesibilitate

Cât de grave au fost pentru agricultură înghețurile din aprilie?


Fermierii și guvernul au evaluări diferite.

Fermierii moldoveni au cerut recent guvernului să-i compenseze pentru pierderile pe care le-ar fi suferit din cauza înghețurilor de la sfârșitul lunii aprilie. Ministerul Agriculturii a răspuns astăzi, la o întâlnire cu agricultorii, că vrea mai întâi să facă propria evaluare a pagubelor și abia apoi va discuta despre eventuale despăgubiri.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct

Înghețurile din această primăvară au afectat terenurile agricole din șapte raioane din nordul Republicii Moldova, cea mai afectată regiune fiind Briceni unde ar fi avut de suferit 80 la sută din suprafața livezilor.

Pomicultorii spun că pierderile sunt de zeci de milioane de lei. În consecință, aceștia au venit cu o serie de solicitări către guvernanți pentru a le facilita situația prin scutiri de impozite, compensări, dar și achitarea datoriilor la subvenții.

În cadrul întâlnirii de astăzi cu fermierii, ministrul Agriculturii, Eduard Grama, a spus că mai mulți producători abuzează de situație și ar umfla cifra pagubelor, astfel autoritățile urmează să estimeze în mod oficial pierderile pricinuite agricultorilor, iar primele rezultate vor fi cunoscute abia la începutul lunii iulie.

„A fost vehiculată informația de către președintele de raion, de către primari, că pierderile sunt, de exemplu în Briceni, peste 100.000 de tone de măr. Pot să vă informez că după datele statistice anul trecut în raionul Briceni au fost colectate doar 55.000 de tone de măr. În ultimii trei ani, media nu depășește 15 tone la hectar. Asta arată automat o deviere și o eroare mult prea mare dintre realitatea care este și aceea ce s-a spus deja că au fost pierderi estimative. Informația primită de la direcțiile agricole este foarte dispersată față de informația oficială.”

Ministrul a mai adăugat că de această dată compensările nu vor mai fi per kilogram, așa cum s-a întâmplat în anul 2014, după restricțiile impuse de Rusia la exportul de fructe, dar nici n-a anunțat cum sau când fermierii își vor putea primi banii.

Președintele Asociației Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, crede că statul poartă vină pentru situația din agricultură.

„Marea majoritate din vină pentru ceea ce s-a întâmplat o poartă statul, întrucât în 2015 sectorul a fost brusc decapitalizat. Vina pentru asta, nu intrăm noi în politică, dar noi știm ce s-a întâmplat în 2015 și cum s-au scumpit cu 30%, 40% toate resursele, creditele, care a fost suma datoriilor la subvenționare și brusc s-au micșorat prețurile la producția agricolă, și acum prețurile sunt mici.”

Din cauza obligațiilor pe care le au fermierii față de parteneri și pe care nu le pot onora, aceștia vor să fie scutiți și de anumite responsabilități contractuale. Pentru asta producătorii agricoli au nevoie să obțină certificatele de forță majoră. Ministrul Agriculturii spune însă că în acest an, Camera de Comerţ şi Industrie nu are înregistrată nici o cerere pentru eliberarea acestor certificate. Alexandru Slusari explică de ce:

„Anul trecut s-au adresat o grămadă de agricultori, reacția lor a fost așa... minus, minus. Toți cei de la Camera de Comerț spuneau că ei pot examina situația dacă agricultorul are un contract de export în care scrie că el va achita cu produse, nu cu bani. Cine la noi în secolul 21 se ocupă cu barterul? Iată de ce la noi nimeni nu se adresează la Camera de Comerț.”

Ministrul Agriculturii a anunțat pentru joi că va organiza o altă întâlnire pentru a discuta despre sistemul de asigurări în agricultură, evitat în prezent de majoritatea fermierilor. Culturile asigurate ar scăpa fermierii de pagube. Anterior, Eduard Grama a anunțat că urmează să facă public un proiect de lege care ar oferi fermierilor un sistem de asigurări mai sigur și mai accesibil.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG