Linkuri accesibilitate

Noul președinte al Austriei susține coaliția partidelor tradiționale


Noul președinte Alexander Van der Bellen
Noul președinte Alexander Van der Bellen

Germania și Franța respiră ușurate după eșecul la limită în alegeri al candidatului extremei-drepte.

Noul președinte al Auustriei, Alexander Van der Bellen, a declarat luni că vrea să fie „un președinte deasupra partidelor” pentru a reprezenta „în toată diversitatea sa” o țară ale cărei „diviziuni au fost dezvăluite de scrutinul desfășurat duminică”. Van der Bellen a câștigat la limită, cu 50,3% președinția în fața lui Norbert Hofer, candidatul partidului de extremă dreapta.

Dacă ar fi cîștigat, Norbert Hofer ar fi fost primul președinte de extremă dreaptă din Europa. Rezultatul final al alegerilor prezidențiale fost cunoscut numai luni, după numărarea voturilor prin corespondență, care au reprezentat peste 12% din voturile exprimate în turul de balotaj. A fost pentru prima data că atâția austrieci au ales să voteze prin corespondență, un indiciu – cred analiștii – că alegerile prezidențiale din acest an au recunoscut miza scrutinului: nu numai rolul Austriei în Uniunea Europeană, dar și viitorul Uniunii.

Hofer, candidatul partidului de extrema drepată „Partidul Libertății” (FPO), a dus o campanie agresiv anti-migrație și anti-europenă, care i-a adus până la urmă 49,7% din voturile de duminică.

Ce poate face acum noul președinte Van der Bellen pentru a recrea unitatea națională? Luni, el a promis, în primul rând, că va sprijini actuala mare coaliție aflată la guvernare, care duce o politica dură în problema migranților, dar rămâne pro-europeană. În campanie, Hofer, contra candidatul său, lăsese de înțeles că ar putea forța dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate în tentative de a forța partidele tradiționale conservator și social-democrat în opoziție.

Noul președinte Van der Bellen a mai declarat că vrea „să acționeze pentru a câștiga încrederea alegătorilor lui Norbert Hofer”. „S-a vorbit mult despre liniile de fractură din această țară, dintre bărbați și femei, orașe și sate, bogați și sărăci”, a spus Van der Bellen „dar suntem cele două jumătăți care alcătuiesc Austria și fiecare jumătate este la fel de importantă”, a subliniat fostul lider al ecologiștilor. „Acum, trebuie să ne ocupăm de Austria în toată diversitatea sa", a spus Van der Bellen la o conferință de presă.

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a declarat, după confirmarea victoriei lui Van der Bellen, că „Europa poate respira ușurată”. Iar premierul francez Manuel Valls a spus că „este o ușurare să vezi că austriecii au respins populismul și extremismul”.

S-ar putea să fie însă numai o victorie de etapă: partidele tradiționale continua să piardă din popularitate, iar ultimele sondaje de opinie din Austria arată că partidul de extremă dreapta ar câștiga alegerile dacă s-ar vota acum. Următoarele alegeri generale sunt programate pentru 2018.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG