Linkuri accesibilitate

Chișinău 2016: marșul LGBT „Fără frică” a fost întrerupt de protestatari


Din motive de securitate, poliția i-a evacuat pe participanții la marșul „Fără frică” în autobuze

La Chișinău , marșul tăcerii, organizat de comunitatea LGBT sub genericul „Fără frică” a fost atacat cu ouă de preoți , enoriași și alți protestatari. Deși poliția, din motive de securitatea, schimbase traseul marșului.

În dreptul străzii Vasile Alecsandri, relatează coresponții Europai libere, atacurile oponenților s-au intensificat motiv pentru care poliția a decis să întrerupă marșul. Participanții au fost urcați în autobuzele care așteptau în apropiere.

Oponenții marșului LGBT se adunaseră „spontan” – au declarat ei corespondentei Europei libere – la statuia lui Ștefan cel Mare: preoți și enoriași, printre ei și diaconul Ghenadie Valuța, cunoscut critic al minorităților sexuale și al ideei ca acestea să se bucure de drepturi ca alte minorități.

Tot duminică, în Piața Marii Adunări Naționale, Partidul Socialiștilor a organizat o demonstrație în sprijinul „familie tradiționale” – după ce la începutul săptămânii, liderul partidului Igor Dodon fusese la Tbilisi, în capital Georgiei, pentru a participa la Congresul Mondial al Familiilor.

Campania împotriva festivalului LGBT a început încă înainte de Paști, când Mitropolitul Moldovei, Vladimir a cerut în Parlament (27 aprilie) abrogarea legii egalității de șanse, singura care apără și drepturile minorității LGBT. Cu argumentul că ar fi o „înjosire ”a creștinilor moldoveni” care ar reprezenta „98%” din populație.

Chișinău, 14 mai, 2016
Chișinău, 14 mai, 2016

Ulterior, pe 14 mai, când la Chișinău s-a marcat Ziua Europai, Mitropolia Moldovei a organizat un mars al țăcerii (cu clopote, toacă, motocicliști și mașini de teren) în sprijinul familiei tadiționale.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG