Linkuri accesibilitate

„Viața este pe zile. Nu pe ani. Și fiecare zi trebuie să fie o poveste”


Jurnalul săptămânal cu Ghenadie Ivașcenco.

Născut la 27 iulie 1977 în orașul Telenești, Republica Moldova. A studiat la Academia de Studii Economice din Moldova (licențiat în management), Universitatea de Stat din Trento / Italia (magistru în domeniul dezvoltării locale) și Institutul de Dezvoltare Urbană din Rotterdam / Olanda (studii aprofundate în management urban). Activează în calitate de Coordonator de proiecte în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova. Peste 15 ani de experiență în coordonarea proiectelor PNUD și UE în domeniul dezvoltării urbane, locale și regionale în Republica Moldova. A coordonat asistența tehnică internațională pentru fundamentarea principalelor documente de reformă și dezvoltare strategică pentru mun. Chișinău (Planul Urbanistic General, Strategia Politicii Locale, Strategia de Relansare Economică, Concepția Reformei Instituționale a Primăriei și instituțiilor subordonate, Concepția Reformării Gestiunii Blocurilor de Locuințe, Concepția Gestiunii Resurselor Funciare).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:40 0:00
Link direct

Luni

Începe o săptămână mai statornică, în care voi sta doar în Chișinău. Pentru că această primăvară am petrecut-o, în majoritate, prin satele Moldovei, gestionând și coordonând intervențiile noastre în cele 25 de localități pe care le sprijinim. În aceste luni, am avut oportunitatea să comunic cu sute de oameni, practic din toate colțurile și fundăturile Moldovei. Am întâlnit oameni de diferite naționalități: moldoveni, ucraineni, găgăuzi, bulgari, ruși. Cu diferit statut social: primari și opozanți, boieri și săraci, businessmani și șomeri, tineri și bătrâni, optimiști și descurajați. Oameni cu diferite viziuni politice și cu diferite ”patrii istorice”. Am vizitat zeci de primării și întreprinderi comunale, grădinițe și școli, case de cultură și centre sociale, instalații de apeduct și canalizare, am fost pe la multe gunoiști autorizate și ne-autorizate, pe la ferme de porci și stâne de oi, pe la manufacturi de textile, fabrici de conserve și mici întreprinderi de procesare…

Chiar dacă Moldova traversează o perioadă mai grea, oricum trebuie să mergem înainte. Pentru că modernizarea Moldovei nu va veni din cer, ea trebuie construită în fiecare sat, în fiecare oraș, pe fiecare uliță și în fiecare bloc de locuințe. Acesta este meseria mea: cu sprijinul financiar al donatorilor internaționali, să merg și să promovez modernizarea și europenizarea acolo unde descurajarea și pesimismul s-au cocoțat în capul mesei și se vor stăpâni deplini…

Acum, aparent, urmează o săptămână mai plictisitoare”â, în care nu voi sta mai mult în birou, fiind ocupat cu activitățile mai generale și mai conceptuale.

Cea mai mare parte a zilei sunt preocupat cu avansarea conceptualizării, împreună cu câțiva experți din UE și Moldova, a foii de parcurs privind implementarea unui model inovativ de crowdfunding (finanțare colectivă) pentru sectorul APL din Moldova. Este vorba despre un proiect inovativ pentru întreaga regiune, nu doar Moldova, care va permite oricărei primării să inițieze și să implementeze campanii internaționale de ”colectare de fonduri prin donații” pentru proiecte comunitare. Evaluăm comisioanele optime pentru a fi administrate, modul de gestionare a riscurilor și aspecte sensibile de fiscalitate și anti-fraudă. Parcă totul ne reușește până acum. Nu am nici un dubiu că vom testa mecanismul deja în acest an, la nivelul a 20 de primării – pilot. Vom începe cu proiecte mai mici, ambiția fiind ca o primărie medie din Moldova să poată atrage prin acest mecanism, anual, o finanțare de minim 5-10 mii euro - resurse extrabugetare alternative - pentru dezvoltarea locală.

Spre seară reușesc să termin și coordonările necesare pentru perfectarea unui grant de 30.000 de dolari în beneficiul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). Sunt partenerii noștri, prin care am decis să asigurăm continuitatea și sustenabilitatea tuturor instrumentelor și intervențiilor create de noi în acest an. Doar că pentru aceasta este nevoie de a împuternici această organizație, atât în termeni de noi angajați, cât și echipamente suplimentare.

Marți

Prima parte a zilei evaluez rezultatele obținute de noi până acum și gândirea pașilor următori în consolidarea capacităților IT a primăriilor partenere. În ultima lună am reușit mai multe, dar în special am gândit și implementat un concept absolut inovativ de transmisiuni online/offline la nivel de primărieă. Astfel, am dezvoltat un sistem foarte ieftin (aproximativ 200 euro) și ușor, gestionabil chiar și de un copil, prin care oricare primărie își face propriul sistem de transmisiune online, similar mult-apreciatului www.privesc.eu. Doar că, prin externalizarea YouTube, noi practic am reușit conceptualizarea unor soluții TV prin internet pentru fiecare primărie în parte. Cu siguranță, că, prin această aducem mai multă transparență la nivel local. In particular, cu transmisiune online (offline) a ședințelor de luare a deciziilor, primarii și consilierii din consiliile sătești vor fi mult-mult mai responsabili în afirmații, acțiuni și comportament, când vor ști că sătenii vor sta cu ochii pe ei și ceea ce fac. Deja am procurat și distribuit toate echipamentele, am instruit oamenii din teritoriu, și chiar am testat funcționalitatea sistemului în peste 20 de primării.

În paralel, urmează să rezolvăm și niște probleme mai puțin serioase, dar foarte sensibile: evaluarea noastră ne spune că mai mult de jumătate din primării folosesc email-uri oficiale cu extensia @mail.ru și @rambler.ru, inclusiv cu denumiri haioase de genul „pisicutza”, „marusea”și ”kissa”. Evident, cel puțin la nivelul primăriilor noastre, vom face ordin și în acest domeniu.

După masă particip la o ședință tripartită la Biroul de Relații cu Diaspora, împreună cu reprezentanții unei intervenții inter-regionale în domeniul migrației, gestionate de Agenția Germană de Dezvoltare Internațională. Aparent, cu o probabilitate de 99%, am reușit să obținem de la germani și o co-finanțare suplimentară pentru niște activități la care aveam un deficit de buget.

Totodată, am descoperit cu surprindere” și printre altele că doi colegi de-ai noștri au fost de fapt „exilați” în Moldova din Germania prin implicarea unui proiect coordonat de nemți. Acești colegi, tineri și talentați, emigraseră în Germania, unde au absolvit universități prestigioase… și (grație unui proiect finanțat de Germania) au fost trimiți și convinși să lucreze în instituțiile de stat ale Republicii Moldova.

Seara, în drum spre casă, am meditat asupra fenomenului migrației în Moldova. Interesantă întorsătură a luat istoria noastră. Cu doar 30 de ani în urmă, Moldova era o regiune de vis pentru migranți, aici venind anual cu traiul și lucrul peste 20.000 de tineri absolvenți ai universităților și colegilor din întreaga Uniune Sovietică. Astăzi, 15-20.000 de tineri moldoveni părăsesc anual Moldova și iau calea emigrării în Europa, America, Rusia. Cine știe ce va fi peste 10 ani. Se știe că istoria se dezvoltă ciclic și în spirală.

Miercuri

Dimineața, am băut câteva cafele la întâlnirile cu câțiva buni prieteni și tovarăși din Primăria Chișinău și Parlamentul Republicii Moldova. Încerc să fiu la curent cu toate dedesubturile și subtilitățile vieții politice din Moldova. Și în mod special dinChișinău, unde este interesul meu civic și profesional. Iar principala sursă de informare pe care o agreez este dialogul direct cu actorii politici implicați, fie chiar de rangul doi sau trei. Oricum este mult mai aproape de adevăr, decât dacă m-aș informa din mass-media. De fapt, deja de câțiva ani, nu mai privesc nici știrile, nici dezbaterile și nici talk-show-rile televizate. Poate doar rareori, atunci când sunt interesat nu atât în conținut cât mai degrabă în forma prezentării evenimentelor. Un subiect aparte discutat de interlocutorii mei este inițiativa referendumului local pentru demiterea primarului general al Chișinăului. Doar că pe mine acest subiect mă lasă absolut indiferent. Am o altă opinie. Cum zic englezii: nu trebuie luptat cu cineva pentru a fi înlăturat, ci trebuie de inventat altceva mai bun, care îi va face pe toți să uite de acest ceva mai rău. Din moment ce primarul Chirtoacă a declarat deja că nu va mai candida la un alt mandat, atunci soluția ideală, pentru un partid politic serios, ar fi să pregătească de pe acum un primar nou cu o viziune nouă și o echipă nouă. Unul care ar readuce încrederea într-o soartă mai bună pentru Chișinău și ar câștiga cu brio următoarele alegeri pentru funcția de Primar din anul 2019…

Apoi, am lucrat tpată ziua la terminarea unor instrucțiuni metodologice interne privind ușurarea planificării strategice în satele unde lucrăm. Sper ca prin intervențiile noastre să reușim reformarea modului în care s-au făcut până acum strategiile de dezvoltare socio-economică la nivel de sate. Eu altfel văd lucrurile. Iar hârtia de turnesol constă în răspunsul pe care îl dă un primar (trezit la 3:00 noaptea) la întrebarea „care sunt cele cinci probleme principale ale satului și cum le rezolvi tu până la sfârșitul mandatului?” Dacă un primar are un răspuns precis și detaliat la nivel de subconștient asupra problemelor satului înseamnă că localitatea are o strategie de dezvoltare locală. Altfel, toate aceste broșuri cu coperți frumoase, texte declarative scrise în birouri de experți deștepți și necitite de primari și consilieri nu sunt altceva decât eforturi inutile și bani aruncați în vânt.

Joi

De dimineață avem o ședință de planificare cu colegii din birou privind activitățile pentru următoarele trei luni la nivel de fiecare din cele 25 de primării - partenere. Sesizez că, după o perioadă de lucru în comun, ne înțelegem între noi deja din jumătate de cuvânt. Mă bucur că, cu mici excepții, Dumnezeu întotdeauna mi-a dat șansa să lucrez cu oameni buni: modești, inteligenți, harnici, responsabili și prietenoși. Asta contează foarte mult pentru mine. Pentru că anturajul creează asemănarea. Chinezii spun că devii în timp media a șase persoane cu care intri cel mai des în contact…

Ședința noastră a migrat ușor într-un prânz de echipă, la care am discutat și o temă mai sensibilă, legată de faptul că din ce în ce mai mulți colegi și prieteni de-ai noștri sunt cu gândul la emigrarea peste hotare. Pentru totdeauna. Regretabil pentru țară. Moldova pierde mult de la fiecare asemenea emigrare, dar asta-i viața. Cum spun rușii: Рыба ищет где глубже, а человек где лучше.

După prânz, ne-am grăbit spre Casa Guvernului pentru a discuta oferta noastră pentru Cancelaria de Stat și Moldtelecom privind dezvoltarea unui produs nou pentru primăriile din Moldova, sms polling. Este, de fapt, o inovație absolută la nivel global: prin intermediul sms-urilor, o Primărie să poată testa opinia locuitorilor despre un subiect. În final, obținem practic soluții pentru mini-referendumuri locale. Spre exemplu: primăria X are bani în buget doar pentru un singur proiect de infrastructură (reparația drumului A, iluminat pe strada B sau trotuar Am avansat deja mult în promovarea acestui proiect. Pentru dezvoltarea soft-ului am reușit să contractăm chiar una din cele mai bune companii din domeniu (o companie românească, care a elaborat și soft-ul televoting-ului pentru Eurovision). Acest soft este practic gata. Sperăm foarte mult să reușim, cât de curând, instrumentarea practică a proiectului, astfel încât să o pilotăm deja în toamna acestui an.

Vineri

De obicei, folosesc ziua de vineri pentru soluționarea sarcinilor lăsate mai pe apoi, adică a tot ceea ce am catalogat pe parcursul săptămânii ne-important sau ne-urgent. Iar lucruile pe care nu le reușesc până la sfârșitul zilei de vineri le declar cantitate neglijabilă și le șterg definitiv din listă. Asta este modalitatea mea de a lupta cu rutina șihoții de timp.

În drum spre serviciu, ca în fiecare altă zi, privesc cu interes zona din apropierea Circului din strada Renașterii. Încă cred că zona Circului poate fi transformată dintr-o văgăună urâtă cu benzinării, gunoi și scandaluri în bijuteria Chișinăului. Pentru că un municipiu cu peste 100.000 de copii și un buget de pese 3,5 miliarde lei și-ar permite o investiție de 5-7 milioane euro pentru un Orășel al Copiilor, cu carusel modern, cu alei frumoase, piste pentru bicicliști, teatru de vară, patinoar, chioșcuri cu înghețată, cofetării pentru copii etc.

***

Finalizez săptămâna, așa cum am planificat-o.

Urmează un week-end frumos în sânul familiei. Vom încerca să organizăm ceva interesant. Pentru că viața este pe zile. Nu pe ani. Și fiecare zi trebuie să fie o poveste.

XS
SM
MD
LG