Linkuri accesibilitate

CJI a prezentat un nou raport despre propaganda în presa din R.Moldova


Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a prezentat al doilea raport de monitorizare intitulat „Elemente de propagandă, manipulare informaţională şi încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spaţiul mediatic autohton”.
Nadine Gogu, directoarea CJI, a spus ca raportul a fost întocmit după ce timp de trei luni, de la 1 februarie până pe 30 aprilie, au fost monitorizate variantele electronice de la ziarele – Ziarul Naţional şi Panorama, şase posturi TV – Publika, Prime, Jurnal TV, Accent, RTR Moldova, Ren TV, şi patru portaluri informaţionale – Gagauzinfo.md, Novostipmr.com, Sputnik.md şi Deschide.md.
Potrivit Vioricăi Zaharia, care a efectuat monitorizarea, în unele din materialele jurnalistice, informaţiile au fost manipulate. Viorica Zaharia a dat ca exemplu Publika.md, Sputnik.md şi Novostipmr.ru care au prezentat selectiv faptele din cadrul protestului din 24 aprilie. Ştiri dintr-o singură sursă au fost publicate pe Publika.md şi Deschide.md în special cu referire la procesul de judecată în care este implicat Vlad Filat. Viorica Zaharia a conchis că elemente de manipulare şi propagandă au fost constatate în materialele difuzate de Publika, RTR, REN TV, Jurnal TV, Sputnik.md şi Accent TV.

XS
SM
MD
LG