Linkuri accesibilitate

Absențele ceremoniei de la Deveselu și linia roșie a SUA (Evenimentul zilei)


„Elita mafiotă” (22)

Jurnalistul Silviu Sergiu de la Evenimentul zilei consideră că nu s-a discutat îndeajuns despre inaugurarea oficială a scutului antirachetă de la Deveselu, ca fază operațională. Dacă importanța lui a fost îndelung subliniată, în schimb, nu s-ar fi explicat până la capăt unele ciudate absențe de la ceremonie. Silviu Sergiu se oprește la absența directorului Serviciului de Informații Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, al cărui scaun a rămas liber, cu numele șefului SIE la vedere, deși reprezentanții americani ar fi putut cu ușurință reorganiza locurile încât să nu sară în ochi. „Americanii i-au lăsat numele pe scaun ca să se știe că a refuzat să participe”, scrie Silviu Sergiu și adaugă: „În același fel în care au marcat scaunul lui Valeriu Zgonea cu o eșarfă roșie, pentru a transmite că debarcarea acestuia din fruntea Camerei Deputaților este linia roșie peste care SUA nu acceptă să se treacă”. Articolul nu oferă explicația pe care Mihai Răzvan Ungureanu nu a dorit să o dea public, dar propune o legătură: recent, procurorul șef anticorupție Laura Codruța Kovesi s-a plâns că SIE „nu a trimis DNA informații despre conturile în care politicienii români și-au ascuns banii furați din România. Șefa DNA, - scrie jurnalistul de la Evenimentul zilei, - n-ar fi făcut o astfel de declarație înainte să se asigure că nu strică vreun joc la nivel înalt”. Concluzia este că „anticorupția a ajuns într-un punct extrem de sensibil, că lezează interesele de afaceri ale serviciilor secrete”.

Andreea Pora scrie în revista 22 despre atacurile furibunde la care a fost supusă în ultima vreme șefa DNA, cum s-a întâmplat, în urmă cu mai mulți ani, și cu predecesorul ei, Daniel Morar. „Elita mafiotă”, cum o numește Pora, „știe că DNA nu poate destructura de una sin­gură sistemul și țesătura de com­pli­ci­tăți, că poate lovi doar punc­tual, în cazuri individuale, pe spații mici, că taie un braț, dar rămân alte mii. Știe că transferul de la sus­ținerea teoretică a pro­cu­ro­rilor către susținerea ma­si­vă a anticorupției în stradă (sau la vot) nu s-a produs. Când acest transfer va avea loc, de abia atunci Sis­te­mului îi va suna ceasul”. Comentariul din care am citat aduce și presupunerea că încrederea partenerilor atlantici față de premierul Dacian Cioloș ar fi în creștere. Acesta ar trebui să ia act de asta, ca și de faptul că social-democrații l-ar dărâma mâine de la guvern dacă ar putea. „Cioloș, - scrie Pora, - poate să re­câștige încrederea populației, dacă va fi ferm și clar în măsurile pe care le ia, da­că dă un semnal că începe lupta cu clasa politică și sistemul. E un moment de răs­cruce pentru mandatul lui. Poate deveni li­derul unei mișcări antisistem de care este atâta nevoie. Sau poate rămâne bruxellezul parașutat în arena cu lei, pe care, pentru a supraviețui, i-a hrănit”.

Europenii tot încearcă să ajungă la o înțelegere cu Rusia. Greșit, consideră Iulian Chifu care scrie în Evenimentul zilei. „Practic, orice negociere astăzi cu Rusia se poartă sub imperiul bătăuşului din cartier, căruia dacă nu îi cedezi şi nu faci cum vrea el, te ia la bătaie şi-ţi ia cu forţa ce-şi doreşte”.

XS
SM
MD
LG