Linkuri accesibilitate

Maşinăria statală care tronează aici timp de 25 de ani e una slută, suficientă sieşi, preocupată mai curînd de propria ei bunăstare.

Fireşte, e bine că trăim acum în ţara liberă Republica Moldova, nu în Uniunea Sovietică. Dar la fel de adevărat e că ambarcaţiunea statală făurită aici timp de 25 de ani lasă mult de dorit, foarte mult.

În august Republica Moldova va împlini 25 de ani, o vîrstă frumoasă care predispune spre facerea bilanţurilor. Şi va fi mare sărbătoare, şi pesemne se vor auzi vocile ritoase ale conducătorilor care vor trece în revistă performanţele şi semnele primenirii. Şi se va cînta, şi se vor ţine discursuri emfatice, vor fi conturate perspective.

Bineînţeles că fiecare e liber să sărbătorească, să cînte şi să danseze. 25 de ani de independenţă e un motiv pentru veselie. Dar impresia mea e că veselia nu va fi prea mare, iar mulţi doritori de a asculta discursurile emfatice ale conducătorilor nu vor exista de această dată. Şi asta pentru că maşinăria statală care tronează aici timp de 25 de ani e una slută, suficientă sieşi, preocupată mai curînd de propria ei bunăstare.

În anii tranziţiei această maşinărie statală a fost mereu burduşită cu indivizi rapaci, şmecheri, care au înţeles bine cum pot trage foloase din funcţiile lor. Şi s-au întins corupţia şi mişmaşul pe toate coclaurile patriei. E mai fain să fii un cinovnic impozant decît un ţăran obosit de prăşit sau un gasterbeiter în Italia sau Rusia, nu?

Eu chiar nu înţeleg cum poate să fie sărbătoare şi să răsune muzica, vorba unui cîntec, după dispariţia sumelor uriaşe din bănci, după vînătoarea dubioasă din Pădurea Domnească, după atîtea şi atîtea matrapazlîcuri? Chiar cum să ne veselim? Să ne prefacem că totul e OK şi să venim cu baloane şi steguleţe în PMAN? Şi dacă vom veni ce se va schimba? Va apărea printr-un miracol, dintr-o altă dimensiune, sentimentul apartenenţei la o societate? Va dispărea corupţia? Vor fi următorii 25 de ani altfel?

XS
SM
MD
LG