Linkuri accesibilitate

„De la Voronin încoace, Republica Moldova s-a transformat într-un pașalîk, iar politica în business” (Ziarul de Gardă)


Amplu interviu cu Maia Sandu (anticorupție.md).

„Newsmaker.md” rezumă articolulMoldova, Valori şi geopolitici” semnat pe „neweasterneurope.eu” de expertul Piotr Oleksy. El notează că sistemul politic moldovenesc se bazează pe „legăturile dubioase” ale lui Vlad Plahotniuc, un om care nu deţine funcţie oficială în stat, un „oligarh-hegemon”, care a intrat în cercurile elitei politice americane cu un mare elan în timpul unui eveniment organizat în luna mai de Consiliul Atlantic. Expertul remarcă diferenţele dintre abordările americane şi cele europene faţă de Moldova. „Pentru Washington geopolitica contează cel mai mult şi atât timp cât Moldova îşi păstrează cursul pro-european, sistemul politic al ţării nu va fi un motiv de îngrijorare pentru SUA. Pentru Bruxelles, însă, tradiţional orientat spre promovarea valorilor europene şi a democraţiei, o autocraţie pro-europeană cu capitala la Chişinău a devenit o adevărată problemă.” Expertul observă că Moldova începe să semene cu autocraţiile pro-occidentale din Orientul Mijlociu.

În opinia expertului Piotr Oleksy, criticile diplomaţilor europeni nu mai îngrijorează clasa politică din Moldova. „Dacă Bruxelles va renunţa la principiile sale democratice de dragul geopoliticii, atunci riscă să piardă inimile şi raţiunea multor cetăţeni din Moldova. Preţul care merită a fi plătit este însă menţinerea şi recâştigarea încrederii în UE, chiar şi cu riscul de a pierde din interese geopolitice”, mai notează expertul.

Într-un editorial publicat în ediţia print a „Ziarului de Gardă”, Petru Grozavu, notează că în 25 de ani de existență, Republica Moldova a trecut prin tot felul de cumpene, inclusiv război, dar niciodată nu a existat o situație mai confuză decât cea pe care o avem de la 2009 încoace și, mai ales, după 2014. „De la Voronin încoace, Republica Moldova s-a transformat într-un pașalîk, iar politica în business”, notează autorul. Politica e un joc al șanselor, iar pentru partidele de la guvernare 2016 are șansa să fie anul de pe urmă, tot așa cum poate deveni anul de zbor pentru Partidul Maiei Sandu, crede Grozavu. „Contează ce a învățat Maia Sandu din ceea ce nu au învățat alte partide și alături de cine va face pasul în marea politică”, punctează autorul.

Portalul „anticoruptie.md” publică un amplu interviu cu fosta ministră a educaţiei Maia Sandu. „Va fi o decepție majoră dacă se va încerca în Bacalaureatul din această vară să se intervină așa cum s-a întâmplat până în 2013 și eu cred că oamenii sunt conștienți de prețul politic pe care îl vor plăti dacă vor încerca nu doar să „relaxeze” rigorile, dar să permită anumite acte de corupție”, a declarat, între altele, la capitolul educaţie Maia Sandu. Despre prezidenţialele din toamnă, lidera Partidului „Acţiune şi Solidaritate”, spune că Republica Moldova are nevoie de un preşedinte responsabil, care să numească un procuror general ce va porni marea reformă şi adevărata luptă cu flagelul corupției. Opiniile Maiei Sandu despre vizita misiunii FMI, activitatea Băncii Naţionale, situaţia din sectorul bancar şi alte subiecte aflaţi în interviul de pe „anticoruptie.md”.

Editorialistul „Ziarului Naţional”, Victor Ciobanu, reia criticile la adresa guvernării, ironizând pe seama „succeselor” acesteia în realizarea programului de asociere. „Cică în trei luni s-a făcut mai mult decât într-un an precedent. Nu ne speriați, vă rog! Credeam că ceea ce ați făcut în anul precedent nu poate fi depășit niciodată”, notează, între altele, comentatorul. Victor Ciobanu subliniază că legile trecute prin Guvern şi chiar votate în Parlament nu înseamnă deloc implementarea lor.

Editorialul semnat pe „tribuna.md” de Igor Volniţchi are ca temă intenţia Ministerului Agriculturii de a crea o casă naţională de asigurări în agricultură. Ideea este bună, fermierii trebuie să-şi asigure culturile, dar dacă nu va fi bine gândită această măsură „riscă să pună pe jar întreaga ţară”, crede Volniţchi. În opinia comentatorului ar trebui gândit bine mecanismul de completare a acestui nou fond, fie din bani publici, fie din mijloacele donatorilor sau agenţilor economici; ar trebui de examinat de ce nu a funcţionat eficient sistemul anterior, care prevedea susţinerea fermierilor în procesul de asigurare benevolă a recoltelor lor şi, în fine, ar trebui gândit şi un sistem alternativ de asigurare a culturilor agricole. Autorul spune că intenţia este privită cu rezerve de cei ce consideră că respectiva iniţiativă îi va afecta. Dacă nu va fi analizată şi discutată cu fermierii, inițiativa „riscă să transforme o idee bună (în esenţă) într-o bombă socială cu efect întârziat”.

Portalul „moldnova.eu” publică la rubrica social un articol despre cauzele refuzului moldovenilor de a dona organe. În timp ce 200 de oameni așteaptă la Chișinău un transplant de ficat, rinichi, cornee și cord, potențialii donatori refuză prelevarea organelor din cauza religiei, neîncrederii în sistemul medical și necunoașterii conceptului de moarte cerebrală. Pe de altă parte, sistemul de transplant nu este încă bine organizat, lipsește conexiunea informațională dintre spitale, donatori, medici și coordonatorii de transplant, mai scrie sursa citată.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG