Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

În Moldova este de notat conferinta de presa a organizatiei „Gender-doc M” despre marsul de solidaritate „Fără Frică” ce va avea loc în acest week-end la Chisinau.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

Astăzi se încheie exerciţiul militar moldo-american „Dragoon Pioneer 2016”, iar la eveniment vor participa presedintele Moldovei, Nicolae Timofti, si ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, James Petit.

Partidul comunistilor, care continuă sa respecte calendarul de tip sovietic, va organiza un eveniment in cinstea Zilei Pionierului la monumentul liderului bolşevic Vladimir Ilici Lenin de la Chisinau.

Pe plan international, se da publicitatii Indexul organizatiei Amnesty International despre modul în care 27 de tari ale lumii - de pe toate continentele - ii privesc si primesc pe refugiati. Ceea ce semnaleaza acest Index este că politicienii si liderii unor țări par sa foloseasca retorica anti-refugiati fara sa se intereseze de ceea ce cred si doresc, într-adevar cetatenii pe care ii reprezinta.

Astfel, in acest index, China, Germania, si Marea Britanie sunt tarile cele mai primitoare pentru refugiati, in timp ce, rusii, indonezienii si tailandezii sunt cei mai neprimitori. Per total, din cele 27 de mii de persoane care au fost chestionate in acest sondaj, 80% ar fi de acord sa-i primeasca pe refugiti, unii chiar in propriile locuinte, altii numai in țară. Grecia, Germania si Iordania, tari care au primit deja o multime de refugiati, continuă sa fie, între primele 10 state care îi întimpină cu bunavointă.

La Bruxelles are loc astazi si miine reuniunea ministrilor de externe ai tarilor din Alianta Nord Atlantica, întîlnire menită sa pregateasca summitul NATO de la inceputul lunii iulie din Varsovia. La reuniunea de astazi, Muntenegru va fi prezentă în calitate de observator si ca invitat, Muntenegru devenind al 28-lea membru al Atlaticului de Nord, odata ce documentele de aderare vor fi ratificate. Usile Aliantei vor continua sa ramina deschise, dupa cum a declarat miercuri secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, care a spus şi că la reuniune se va discuta si despre relatia NATO-Rusia:

„Vom vorbi si despre Rusia si politica noastra fata de vecinii nostri din est. Abordarea noastra fata de Rusia imbină o apărare puternică si de descurajare, cu dialogul. Am hotarit deja sa ne intarim prezenta in partea estica a aliantei. Planificatorii nostri militari au facut deja planuri ca mai multe batalioane sa fie desfasurate in tari diferite ale regiunii. Nu s-a luat inca nici o decizie in legatura cu numarul de militari sau tarile unde se vor afla, Dar luam in considerare dimensiunea prezentei noastre în est.”

Ucraina va fi vizitată de un Subcomitet al Naţiunilor Unite impotriva torturii.

La Soci, in Rusia, se desfasoara un summit ASEAN-Rusia.

Șeful diplomatiei de la Baku, Elmar Mammadiarov, se va afla astazi la Paris.

XS
SM
MD
LG