Linkuri accesibilitate

Rusia ar putea repune în funcțiune o stație radar de avertizare lângă Sevastopol, în peninsula Crimeea


Ministerul rus al apărării ar putea repune în funcțiune o stație radar de avertizare care exista încă din perioada sovietică lângă Sevastopol, în peninsula Crimeea, relatează în ediția sa de marți cotidianul Izvestia, citat de Agrepres.

Radarul, care va fi modernizat, va putea detecta lansări de rachete balistice, de croazieră și supersonice în zona mărilor Neagră și Mediterană pentru a „asigura protecție teritoriului Rusiei pe flancurile sudic și sud-est”, a declarat pentru Izvestia o sursă din cadrul complexului militar-industrial de la Moscova. Radarul aparținea Ucrainei și de zece ani este dezafectat.

Tot marți, ministrul belarus de externe, Uladzimer Makey, a spus că Federația Rusă și Belarus vor „iniția contramăsuri” ca răspuns la planul Statelor Unite și NATO de a extinde scutul antirachetă din Estul Europei cu noi sisteme în România și Polonia. Declarația a fost făcută în seara zilei de luni, după o întrevedere cu omologul său de la Moscova, Serghei Lavrov. Planul Statelor Unite de a amplasa în Europa un scut antirachetă a fost de la bun început criticat de Federația Rusă, în pofida asigurărilor date de Washington, de NATO sau de conducerea țărilor „gazdă” că sistemul nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG