Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Maia Sandu, fiind membră a guvernului, a condamnat guvernarea coruptă din care făcea parte”


Puncte de vedere săptămânale în dialog.

Maia Sandu, fosta ministră a învăţământului este începând de duminică lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Care sînt șansele de reușită ale acestui proiect politic care vorbeste despre o politica facută „altfel” la Chișinău?

Europa Liberă: Istoria Republicii Moldova deocamdată nu oferă exemple foarte bune, atractive de activitate partinică. Şi pe terenul acesta, certificat de Barometrul Opiniei Publice, în permanenţă, apare un nou partid. Ce atuuri are acest partid? Are PAS o resursă deosebită decât tot ce a avut la dispoziţie oricare alt partid?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:10 0:00
Link direct

Igor Boţan: „Partidul PAS, care şi-a ţinut congresul de constituire, este probabil o cerinţă a cetăţenilor, după implozia partidelor zise pro-europene şi după ceea ce am văzut că există cerere pentru un partid pro-european de alternativă.”

Europa Liberă: Dar după ce s-a fript cu borş, nu cumva populaţia va sufla şi în apă rece?

Igor Boţan: „Este adevărat. Dar partidele sunt un rău necesar. Ştiinţa politologică spune că viaţa politică în afara partidelor este imposibilă. De aceea, cu toată experienţa negativă pe care o avem, trebuie să acceptăm că fără partide nu se poate construi un stat modern. Acum depinde cum acest partid este constituit, care sunt principiile care stau la bază, trebuie să înţelegem că doctrina este importantă pentru aderenţi, pentru membrii partidului, iar pentru votanţi este foarte important să aibă alternativa despre care se vorbeşte de mai bine de un an de zile, după ce aşa-zisele partide pro-europene s-au compromis totalmente cu furtul miliardului, împărţirea funcţiilor publice pe criterii politice, cazuri de corupţie ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Deocamdată, dacă ar fi să facem o listă de atuuri, pentru mine, cel puţin, este vizibilă transparenţa. PAS a făcut-o din start şi cu modul de formare, şi cu cheltuirea banilor, mai puţin cu membrii aderenţi, din considerente că trebuie să-i protejeze din mânia guvernării.

Igor Boţan: „Membrii aderenţi îi putem vedea la congres. Congresul, din câte înţeleg, a fost unul transparent, oricine a putut urmări cum se desfăşoară lucrările. De aceea, nu văd o problemă.”

Europa Liberă: Până la congres, nu prea am ştiut, erau secretoşi.

Igor Boţan: „Din câte înţeleg, informaţia care a fost făcută publică, o ştim, este acea că se exercită presiuni asupra cetăţenilor care doresc să adere la această formaţiune.”

Europa Liberă: Deci, îi protejau pe oameni?

Igor Boţan: „Îi protejau. Şi bine făceau. Pentru că ştim cum se exercită presiuni, de exemplu, asupra consilierilor, asupra primarilor, asupra deputaţilor, care ştim că fac parte din elită şi, de bine, de rău, se pot proteja. Oamenii simpli…”

Europa Liberă: Am auzit şi eu că guvernarea are în vizor în permanenţă oamenii care sunt mai activi şi încearcă să-i racoleze prin diferite metode. Înţeleg că PAS deocamdată nu are credibilitate ca să promită acestor oameni şi protecţie, şi o carieră convingătoare. Deci, ce atuuri are această formaţiune pentru alegători, cum aţi spus, dar mai ales pentru oamenii care urmează să adere, să cotizeze, să se înarmeze cu foarte multă răbdare, până vor ajunge acolo unde şi-au propus?

Igor Boţan: „Eu cred că atuurile sunt evidente, avem, potrivit sondajelor, încă 40% din cetăţeni care îşi doresc integrarea europeană. Aceşti cetăţeni sunt dezamăgiţi de partidele care au făcut parte din Alianţa pentru Integrarea Europeană. Deci, este evident că există cerere pentru partide pro-europene credibile, care să servească drept platforme substituente pentru cei care au compromis ideea europeană.”

Europa Liberă: Adică pilitura de fier, cea care, la experienţele din clasa a cincea, o pui pe o foaie de hârtie şi un magnet le atrage?

Igor Boţan: „Da, este adevărat. Aceasta arată că există câmpul magnetic. Este cea mai bună demonstraţie că există câmp magnetic şi cea mai bună demonstraţie că există nevoia de partide emergente pro-europene care să ridice flamura integrării europene. O vedem şi din sondaje, o vedem din, de exemplu, conferinţele de presă care au avut loc anul trecut, vara, când asociaţii de femei vorbeau despre Maia Sandu, liderul Partidului PAS, ca un eventual candidat pentru preşedinţia Republicii Moldova. Deci, acestea erau nişte porniri sincere din partea cetăţenilor Republicii Moldova care, după istoria cu înaintarea candidaturii Maiei Sandu pentru funcţia de prim-ministru, şi după ce s-au răzgândit cei din PLDM şi nu au acceptat-o cei din PL şi din PDM, ea a devenit o figură emblematică, trebuie să recunoaştem acest lucru. Şi mai mult decât atât, a promis să constituie un partid politic după nişte principii şi criterii noi şi s-a ţinut de cuvânt. A planificat că acest lucru se va întâmpla în luna mai, aceasta era mai mult de o jumătate de an în urmă, şi iată că a planificat bine, a planificat corect. Mai mult decât atât, 7500 de oameni să aduni, să-i convingi, să-i treci prin filtrele despre care s-a vorbit este totuşi un lucru impresionant, din punctul meu de vedere. Aşa că există mai multe atuuri şi în privinţa mesajelor Acţiunii şi Solidarității, înseamnă deopotrivă iniţiativa privată şi solidaritatea cu cei mulţi. Şi ştim că în Republica Moldova oamenii sunt, din păcate, săraci. Deci, să îmbini aceste două lucruri, alegând o doctrină consacrată, cum este social-liberalismul, însemnă că totuşi au depus efort, s-au gândit, au mesaje coerente, vorbesc bine.”

Europa Liberă: Ori de câte ori Maia Sandu a apărut la televizor, pe primele locuri, când era vorba despre obiective, apărea lupta cu corupţia. De fapt, partidul promite să readucă la o normalitate actul guvernării. Din păcate, a nu fura şi a fi onest a devenit o virtute. E suficient oare?

Igor Boţan: „Dumneavoastră aţi luat-o de departe. Şi eu vreau să le reamintesc radioascultătorilor că Maia Sandu, fiind membră a guvernului, a condamnat guvernarea coruptă din care făcea parte. Deci, ea deja atunci, la acel moment, mai bine de un an de zile în urmă, a făcut acest contrast dintre domnia sa şi dintre guvernarea din care, în virtutea circumstanţelor, a trebuit să facă parte.”

Europa Liberă: Vreţi să spuneţi că a mers împotriva cursului apei?

Igor Boţan: „Sigur că da. Acest lucru era evident, de aceea nu a fost acceptată în calitate de prim-ministru, într-o situaţie foarte-foarte dificilă. Oamenii au apreciat aceste lucruri şi acum se dovedeşte că deocamdată cel puţin se ţine de cuvânt, îşi apără aceste principii, criterii, nu este implicată în niciun fel de afaceri dubioase.”

Europa Liberă: Dar sunteţi de acord că, atunci când un candidat la funcţia de primar sau de consilier spune: „Nu voi fura” şi aceasta devine o virtute este puţin straniu într-o societate cu 98% care se declară creştini şi care în Decalog ar trebui să vadă scris că nu e bine să furi, cum nu e bine să doreşti nevasta altuia?

Igor Boţan: „Da. Putem discuta infinit de mult la această problemă. Din câte ştiu, Maia Sandu a pus degetul pe rană şi a spus: „Domnilor, atâta timp cât instituţiile statului sunt împărţite pe criterii politice, nu vom avea luptă cu corupţia”. De aceea, este necesar să vină o forţă sau mai multe forţe noi, care nu au fost implicate în aceste istorii foarte urâte şi să înceapă să facă ordine în ţară, începând cu instituţiile de drept şi de reglementare.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb dacă această formaţiune sau genul acestea de mesaje şi chemări ar putea avea priză la cei tineri?

Igor Boţan: „Părerea mea este că ar trebui să aibă. Deşi vedem că tinerii, din păcate, nu manifestă o poziţie activă. Şi îi putem înţelege. După istoria cu 7 aprilie, înţelegem de ce au acest sentiment că au fost...”

Europa Liberă: Şi nu doar cu 7 aprilie. După ce s-au adunat sub flamurile Platformei DA.

Igor Boţan: „Nu ştiu ce aveţi în vedere cu Platforma DA.”

Europa Liberă: Am în vedere presiunea, pe care o exercită în alte ţări strada, aici nu funcţionează.

Igor Boţan: „Da, absolut de acord. Dacă ne uităm atent la mitingurile Platformei DA, vin preponderent în proporţie 70-80% persoane cu vârsta după 50 de ani, poate 45-50 de ani. Şi acesta este doar un indicator că tinerii...”

Europa Liberă: Cu ce credeţi că pot fi „ademeniţi” tinerii în viaţa politică?

Igor Boţan: „Tinerii preferă, din punctul meu de vedere, mesajul afectiv. Şi cred că ceea ce le poate propune PAS conţine acest mesaj afectiv, se invocă valori, se invocă sentimentul de apartenenţă la o comunitate, se invocă solidaritatea, deci, sunt mesaje care ar trebui să ajungă...”

Europa Liberă: La modul practic, credeţi că oamenii aceştia vor fi interesaţi de viaţa politică şi de viaţa partinică? De ce vă întreb? Pentru că Mihai Ghimpu, de exemplu, propunea să se introducă censul de vot de la 16 ani. În acelaşi timp, chiar astăzi vedeam o ştire, Ministerul Transporturilor vrea o reformă în domeniul instruirii conducătorilor auto şi vrea să deplaseze până spre 20-21, chiar 23 de ani dreptul de a obţine carnet de conducere. Adică, pe de o parte, le dai responsabilităţi, şi Mihai Ghimpu voia să coboare pragul până la 16 ani, majoratul intervine la 18, dreptul de a se căsători şi a întemeia familii, dar pe de altă parte, nu prea ai încredere în generaţia aceasta.

Igor Boţan: „Este o problemă destul de complicată. Este adevărat că tinerii sunt uşor manipulabili şi, probabil, aceasta se are în vedere, atunci când se invocă scăderea censului de vârstă pentru tineri. Pe de altă parte, vedem, la ceea ce spuneţi dumneavoastră că, pentru a candida la funcţia de preşedinte, censul de vârstă a fost ridicat, deşi niciodată niciun deputat nu a venit cu o iniţiativă în acest sens. Deci, Curtea Constituţională cu de la sine putere a făcut ceea ce a făcut, păstrând un cens de vârstă pe care nimeni nu l-a solicitat niciodată.”

Europa Liberă: De altfel, să vă întreb de ce? După mine, atunci şi un deputat trebuie să fie cel puţin de 50 de ani.

Igor Boţan: „Este adevărat. Eu trebuie să recunosc că nu ştiu răspunsul la această întrebare. În afara intereselor obscure ale celor care fac astfel de lucruri, eu nu văd care ar fi fundamentarea pentru acest cens de vârstă, mai cu seamă că se subliniază că Republica Moldova rămâne una parlamentară. Mai mult decât atât, se întreprind tot felul de măsuri de ordin legislativ şi constituţional ca preşedintele, chiar fiind ales în mod direct, să nu aibă atribuţii care ar putea fi exercitate fără implicarea puterii executive sau a puterii legislative.”

Europa Liberă: Eu totuşi nu am văzut nicio explicaţie nici psihologică, nici statistică de ce 40 de ani este o vârstă avantajoasă în comparaţie cu cea de 33 a lui Hristos. Este o tradiţie gerontologică sovietică sau ce e aceasta?

Igor Boţan: „Nu vă necăjiţi, pentru că nu veţi găsi o explicaţie plauzibilă raţională.”

Europa Liberă: Deci, e arbitrară?

Igor Boţan: „Absolut arbitrară. Şi am subliniat acest lucru, nu poţi anula o reformă şi să laşi un apendix absolut halucinant al acestei reforme. Trăim în Republica Moldova, este un argument în plus ca forţe noi emergente să apară pe scena politică. Iar cetăţenii trebuie să aibă discernământ, aşa cum sugeraţi şi dumneavoastră, să judece după fapte, nu doar după vorbe, pentru că, cu vorbe frumoase am fost duşi în hău. Ţara noastră acum e într-o situaţie foarte dificilă, după ce am avut şi istorie de succes, şi creştere economică, dar am avut şi furtul de miliard. Şi sunt convins că toate aceste lucruri se datorează partajării pe criterii politice a instituţiilor de drept şi de reglementare. Şi vedem că actuala guvernare nu cedează măcar un dram în acest domeniu, face promisiuni.”

Europa Liberă: Dimpotrivă.

Igor Boţan: „Dimpotrivă, este adevărat. Şi atunci este evidentă necesitatea unor forţe politice noi, proaspete. Lucrurile merg dificil, pentru că acestea, dacă se fac pe criterii transparente, clare, devin şi mai vulnerabile în faţa celor care au la cheremul lor bani cu sacii, mass-media controlată în proporţia de 80%, mecanisme administrative pe care le folosesc după bunul plac, justiţie, tot ce vreţi. Din punctul meu de vedere, e un act de curaj, în primul rând, să institui un partid politic acum şi să te lansezi în lupta politică în astfel de situaţii.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, este pe fundalul acesta atât de hâdos, aşa cum l-aţi descris dumneavoastră, este relativ simplu, doar să faci altceva decât face toate lumea.

Igor Boţan: „Exact. Dumneavoastră aţi răspuns la şirul de întrebări pe care mi le-aţi formulat la începutul interviului. Şi mă bucur că avem această interferenţă a ideilor.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG