Linkuri accesibilitate

Tensiuni în coaliția de guvernămînt din Bulgaria


Premierii bulgar și britanic, Boris Borisov și David Cameron
Premierii bulgar și britanic, Boris Borisov și David Cameron

Primul ministru Boiko Borisov a rămas fără majoritate parlamentară și va fi nevoit să caute sprijinul deputaților independenți, al partidului turc sau al Centrului democratic.

Tensiunea în coaliția de guvernământ generată de disensiunile în jurul noului Cod Electoral a culminat cu trecerea în opoziție a partidului ABV al ex-președintelui Gheorghi Părvanov. Primul ministru Boiko Borisov a rămas fără majoritate parlamentară și va fi nevoit să caute sprijin din partea deputaților independenți, a partidului turc sau a Centrului democratic.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct

Situația în coaliția de guvernământ este complicată de ultimatumul Blocului patriotic care amenință că va trece în opoziție dacă partidul lui Borisov, GHERB, nu va respinge vetoul președintelui Rosen Plevneliev asupra noului Cod Electoral. Vetoul însă este sprijinit de Blocul reformator. Retragerea din coaliție a unuia din cei doi parteneri echivalează cu alegeri anticipate. Situația pare fără ieșire.

Printre motivele pentru părăsirea coaliției partidul ABV a evocat respingerea propunerilor acestuia pentru noul Cod electoral, tratativele secrete cu concernul „Westinghouse” despre continuarea proiectului nuclear „Belene” și disensiunile între viceprim-ministrul Kalfin și ministrul de finanțe Goranov. Liderul partidului, Gheorghi Părvanov, i-a recomandat lui Borisov înlocuirea miniștrilor apărării, economiei și sănătății.

Unii analiști consideră că la baza părăsirii coaliției de cître ABV se află schimbarea liderului Partidului socialist. Noua președintă a partidului Kornelia Ninova, este mult mai dispusă să colaboreze cu partidele de orientare social-democrată precum ABV. Ea a cerut azi convocarea de alegeri parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale ce vor avea loc la toamna.

A apărut și ipoteza că la baza crizei politice se află Rusia nemulțumită de politica de întărire a independenței energetice dusă de cel de al doilea guvern Borisov. Drept motiv este evocată călătoria, în urmă cu câteva zile, la Moscova cu avionul personal al președintelui LUKOIL Bulgaria, Valentin Zlatev, a unor lideri ai partidului ABV.

XS
SM
MD
LG