Linkuri accesibilitate

O indiscreție nedorită și un summit anti-corupție la Londra


Premierul David Cameron alături de regina Elisabeta a II-a la ceremonii la Castelul Windsor

David Cameron: „Vor veni liderii unor țări fantastic de corupte… Nigeria și Afganistan, poate cele mai corupte țări din lume”.

O mică indiscreție a presei a făcut nedorită publicitate unui summit anti-corupție care are loc joi, 12 mai la Londra. Marți, premierul britanic David Cameron a fost surprins pe video cum îi spune reginei Elisabeta a II-a și altor oficialități britanice de rang înalt, la o recepție, că la summit vor veni și liderii unor țări cu reputație foarte proastă în ce privește corupția.

„Vor veni liderii unor țări fantastic de corupte… Nigeria și Afganistan, poate cele mai corupte țări din lume” – s-a mândrit Cameron în fața reginei.

Miercuri președintele nigerian Muhammadu Buhari a spus că nu dorește scuze de la Cameron, dar a adăugat că Marea Britanie ar face bine să restituie bunuri furate de oficialități nigeriene fugite la Londra. Vorbind la o reuniune a Commonwealth-ului în pregătirea summit-ului anti-corupție de joi, liderul nigerian a amintit cazul unui răposat guvernator corupt dintr-un stat bogat în petrol al federației nigeriene, care ar fi lăsat în urmă conturi bancare și bunuri în Marea Britanie. „De ce-aș vrea scuze (de la Cameron)? Prefer ceva mai tangibil”, a spus Buhari.

Alți politicieni nigerieni s-au arătat mai intransigenți. Senatorul Dino Melaye a spus că dorește ca David Cameron să ceară scuze nigerienilor și adăugat că „în loc să insulte națiuni, premierul britanic ar trebui să răspundă întrebărilor legate de dosarele Panama”.

David Cameron și-a făcut din lupta anti-corupție unul din sloganele carierei politice recente, dar a suferit un recul serios luna trecută, când fondul de investiții al răposatului său tată a fost găsit într-unul din multele documente ale așa-numitelor „dosare Panama”.

Agențiile de presă notează că dincolo de incidentul nigeriano-britanic, dosarele Panama marchează în mare măsură atmosfera summit-ului anti-corupție de joi, de la Londra.

AFP amintește că activiștii vor ca guvernele lumii să dezvăluie beneficiarii companiilor anonime folosite să mute bani dintr-un buzunar în altul în mod secret și să ia măsuri mai decisive pentru eliminarea așa-numitelor paradisuri fiscale.

Presa speculează că David Cameron va anunța măsuri de stăvilire a spălării banilor murdari prin intermediul pieței imobiliare de lux londoneze - după ce tot el declara anul trecut că „în Marea Britanie nu este loc pentru bani murdari”.

O oficialitate britanică citată de AFP a spus că în declarația finală a summit-ului participanții se vor obliga „să dezvăluie corupția oriunde o vor găsi, să-i urmărească și pedepsească pe aceia care o practică, o încurajează sau sunt complicii ei”.

Dar ziarul Times a relatat că la insistența unor țări din textul inițial a fost eliminată sintagma care spune că „nu poate fi impunitate pentru nici un corupt”.

Ministerul de externe al Rusiei, care-l trimite la summit pe vice-ministrul de externe Oleg Siromolotov, a indicat deja că nu va considera nici un acord final drept literă de lege.

În ajunul summit-ului, premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat că Rusia inițiază un Forum Eurasiatic Anti-corupție, o idee aparținând președintelui Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG