Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate Info


Invitata de astăzi este Elena Cioina

„Siguranță mai mare pentru sănătatea femeilor din Moldova. Cel puțin asta își propune Ministerul Sănătății, care a introdus un examen ginecologic nou pentru a preveni cazurile de cancer de col uterin. Este vorba de testul Papa Nicolau. Astfel, de astăzi și până pe 15 august peste 13 mii de femei din Moldova, cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani, urmează să treacă acest examen medical. Nouă metodă, numită metoda citologiei în mediu lichid, permite utilizarea pentru analizare a 99% dintre celulele recoltate, spre deosebire de numai 20% în cazul tehnicii convenționale.

Cu săpunul și hârtia igienică de-acasă sau cum este asigurată igiena copiilor de la grădiniță de către stat. Părinții fac din nou front comun și vin cu o altă petiție online către autorități. În scrisoare aceștia solicită responsabililor de la Primăria Capitalei să aloce bani pentru aceste necesități pentru a exclude taxele percepute de instituțiile preșcolare pentru produse de igienă. În replică, responsabilii de la Direcția Generală Educație spun că de vină ar fi normele sovietice de calcul, care nu prevăd asemenea cheltuieli pentru grădinițe. Responsabilii de la Direcția Educație a Municipiului au precizat că în Moldova nu există normative care să prevadă necesarul de produse de igienă pentru fiecare copil în parte. În consecință, autoritățile nu alocă bani pentru ele.

Incidentul de la Institutul Mamei și Copilului unde o mamă a refuzat spitalizarea copilului, după ce a fost consultată la telefon de un alt medic, a provocat discuții aprinse, cel puțin pe rețelele de socializare și mai ales printre mame. Scandalul scoate la suprafață o serie de alte probleme legate de comunicare, colegialitate, proceduri de informare a pacienților care refuză spitalizarea ori tratamentul. Expertul în etică Rodica Rusu-Gramma explică de ce s-a ajuns în această situație și cum se poate ieși din acest cer vicios. Întregul interviu citiți pe Sănătate INFO.

În august 2017 se vor împlini 90 de ani de la nașterea academicianului Nicolae Testemițanu. În acest context, anul viitor ar putea fi numit în cinstea savantului. Propunerea vine din partea Ministerului Sănătății, care a elaborat în acest sens un proiect de hotărâre. De curând documentul a fost publicat pentru dezbateri publice, după care urmează să ajungă pe masa Executivului, iar ulterior și a Legislativului.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG