Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Prezența militarilor americani pe teritoriul Moldovei și rezultatele ultimului Barometru al Opiniei Publice.

În această săptămână, mai mult ca niciodată, în atenția opiniei publice din Republica Moldova au fost militarii americani care participă la desfășurarea unor exerciții militare împreună cu soldații Armatei Naționale. De la bun început, chiar din momentul în care au traversat frontiera, militarii au fost întâmpinați cu acțiuni de protest, dar și cu mesaje de bun venit. Aceste reacții au continuat pe parcursul săptămânii, fie că au aparținut cetățenilor simpli sau formațiunilor politice.

Cum a fost văzută sosirea americanilor în nordul republicii ne spune Ruslan Mihalevschi de la ziarul SP Bălți:

„Majoritatea oamenilor care locuiesc la Bălți sunt pro-ruși, de aceea foarte mulți au o atitudine negativă față de aceste eveniment. Analizez comentariile de pe pagina online a ziarului SP și văd că oamenii reacționează negativ, dar sunt și dintre cei care susțin.”

Europa Liberă: Cum își argumentează oamenii pozițiile?

Ruslan Mihalevschi: „Unul dintre argumente este faptul că Republica Moldova are statut de neutralitate, și oamenii se întreabă cum este posibil ca Moldova să desfășoare exerciții militare împreună cu armate din alte țări. În rest, sunt emoții ce țin inclusiv de istorie.”

Barometrul Opiniei Publice, publicat în această săptămână nu face decât să confirme cifrele prezentate și în sondajele anterioare, printre care și ascensiunea celor care ar opta mai degrabă pentru integrarea în Uniunea Vamală, și o scădere a numărului celor care ar opta pentru Uniunea Europeană. Deși mai mulți analiști au considerat că rezultatele barometrului opiniei publice au confirmat „că actuala guvernare ar trebui să se retragă, pentru că şi-ar fi pierdut legitimitatea”, în editorialul său pentru Ziarul Național, Petru Bogatu observă că de fapt sondajul ar putea fi în favoarea actualei guvernări: „Aceste sondaje de opinie într-un anumit fel dau apă la moară actualei guvernări, pentru că întârește că alegerile anticipate, alegerile parlamentare revendicate de o parte a opoziției trebuie evitate cu orice preț.”

Una din tendințele care au atras atenția editorialistului Petru Bogatu este rezultatul obținut de Maia Sandu, care rămâne printre principalii favoriți pentru cursa prezidențială.

Petru Bogatu: „Explicația este în primul rând electoratul neglijat de unii politicieni. Electoratul caută niște forțe politice curate, niște oameni politici neînchinați. Este adevărat, contează și carisma, iar Maia Sandu demonstrează că, deși efectiv încă nu s-a implicat în lupta politică, deja este un politician cu priză la public, a contat desigur și cariera ei, dar nu a fost un factor decisiv.”

Alegerile prezidențiale urmează să se desfășoară în toamna acestui an, pe 30 octombrie, când pentru prima dată, după 15 ani, cetățenii Republicii Moldova vor putea să-și aleagă președintele prin vot direct.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG