Linkuri accesibilitate

Este sau nu un act de intimidare reținerea pentru 30 de zile a patru participanți la protestele din 24 aprilie?


Protest spontan după arestarea a patru membri ai Platformei DA participanți la protestele din 24 aprilie, Chișinău, 5 mai 2016.

Poliția spune că are dovezi, spațiul public cere transparență în administrarea acestui caz.

Patru persoane au fost arestate pentru 30 de zile și sunt cercetate penal fiind suspectate de organizarea de dezordini le protestele din 24 aprilie. Decizia a fost luată de judecătoria Centru, după ce suspecții au fost reținuți în dimineața zilei de cinci mai. În ciuda acuzațiilor, organizatorii protestelor Platforma Demnitate și Adevăr și nu numai, consideră acțiunile autorităților drept un act de intimidare.

Trei din cele patru persoane reținute de poliție sunt protestatari activi și au participat anterior la acțiunile organizate de Platforma Demnitate și Adevăr, spune unul dintre reprezentanții acesteia Liviu Vovc. Mai exact, este vorba de Radu Cibotari, care e prezent la proteste din februarie anul trecut, de Ion Mataseivici care a participat activ la colectarea semnăturilor pentru organizarea referendumului inițiat de Platformă, dar și de un veteran de război, Alexandru Pănuță.

Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr, printre care și Vasile Năstase, au declarat că aceste rețineri nu sunt altceva decât un act de intimidare pentru a descuraja oamenii să vină la proteste.

În cadrul unei conferințe, Vasile Năstase spunea că în mulțime ar fi fost infiltrați provocatori: „Da, au fost îmbrânceli, da, s-a aruncat cu ouă, da, poate cineva a aruncat cu o piatră, da, au fost provocatori, au fost și oamenii lui Țuțu și din bandele paramilitare ale lui Plahotniuc, ei au fost acolo, dar noi am rezistat, am calmat oamenii și am mers spre obiectivul inițial.”

Cei patru au fost reținuți în dimineața zilei de cinci mai, când poliția a făcut mai multe percheziții la domiciliile lor.

Şeful Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pînzari, a prezentat vineri la o conferință de presă mai multe dovezi video în care, potrivit lui, persoanele reținute ar fi aruncat cu pietre în oamenii legi:

„Nu vom tolera și vom curma toate acțiunile cu caracter ilegal și în special violent. Noi în continuare vom activa pe acest dosar. Vor fi audiate și persoanele din rândurile organizatorilor. Două persoane dintre aceste patru au fost anterior judecate pentru săvârșirea jafului și pricinuire de vătămări corporale.”

Reținerea celor patru persoane cu mascați și percheziții la domicilii a provocat nedumerire dar și discuții contradictorii în spațiul public.

Iată ce spune explică președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea:

„Este suspect faptul că persoanele care nu se ascund sunt reținute la mai mult de 10 zile după proteste și plasate în custodia statului. Legea spune că persoanele pot fi arestate doar în cazul riscului ca ei să se ascundă de urmărirea penală, să comită alte infracțiuni sau să influențeze urmărirea penală. Mi-e foarte greu să cred că aceste circumstanțe există în această cauză, având în vedere că protestele au fost cum au fost, cu mai mult de zece zile în urmă, identitatea lor era cunoscută și persoanele nu s-au ascuns până acum de organele de forță.”

În cadrul conferinței de vineri, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr s-au adresat Ambasadei Statelor Unite din Moldova dar și Delegației Uniunii Europene pentru a interveni pe căi diplomatice în aceste cazuri, considerate un abuz. Până în prezent, aceste instituții nu au reacționat.

Pe rețelele de socializare, politicienii Maia Sandu și Iurie Leancă dar și formațiunea lui Renato Usatîi au publicat mesaje în favoarea unei anchete transparente, independente, dar și a eliberării persoanelor reținute.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG