Linkuri accesibilitate

Dubla semnificație a zilei de 9 mai la Chișinău


De ce rămâne 9 Mai o dată care-i desparte pe cetăţenii Republicii Moldova?

La Chișinău, Ziua Europei va fi marcată în acest an pe 14 mai. Delegația Uniunii Europene va amenaja în Parcul Central al capitalei tradiționalul orășel european, unde vor fi promovate proiectele realizate în Moldova cu fonduri europene. Șeful delegației, Pirkka Tapiola, a invitat moldovenii să viziteze orășelul și să descopere cultura și bucătăria europeană. În țările UE, Ziua Europei se marchează la 9 mai, la Chișinău însă a fost amânată serbarea, pentru a nu coincide cu Ziua Victoriei.

La Chișinău, Ziua Europei este serbată după 9 mai, în încercarea de a evita suprapunerea acesteia cu Ziua Victoriei. Oficializarea sărbătorii nu a fost pusă în discuție nici după venirea partidelor zis pro-europene la conducere, acest lucru fiind tălmăcit de observatori drept teamă de a nu ațâța spiritele în rândul celor care marchează 9 mai, reieșind din tiparele sovietice.

O inițiativă legislativă pentru includerea Zilei Europei în registrul sărbătorilor naționale a fost înregistrată la sfârșitul lunii aprilie în parlament, prea târziu însă ca să producă schimbări pentru acest an. Unul din autori, deputatul Ștefan Creangă pune la îndoială faptul că în actuala legislatură se va ajunge la un consens, mai ales după ce și guvernările anterioare au evitat să-și asume o poziție clară vizavi de serbarea zilei de 9 mai:

„Ideea a fost încă din 2009, însă consensul nu era, nu exista consens politic. Eu nu sunt sigur că acum va exista consens politic. Dorim să fim țară membră a Uniunii Europene, dorim să împărtășim aceleași valori, însă când este vorba de anumite lucruri, atunci noi încercăm să găsim tot felul de tertipuri, că pe 14, pe 10, numai nu pe 9 mai ca nu cumva să jignim pe alți cetățeni care consideră ce pe 9 mai e altă sărbătoare. Haideți să spunem că la baza sărbătorii de 9 mai care nu dorește să fie acceptată- 9 mai Ziua Europei, sunt strict scopuri electorale.”

Analistul Ion Tăbârță crede că și-au făcut efectul atât interesele electorale ale politicienilor cât și majoritatea la limită pe care au deținu-o proeuropenii în parlament. La fel, spune el, chiar și în interiorul alianțelor de guvernământ a existat un dezacord care a generat cedări:

„În 2010, când domnul Ghimpu era președinte interimar și a refuzat ca armata națională să participe la parada de la Moscova, atunci partenerii de alianță au venit cu presiuni asupra domnului Ghimpu. Primăria Municipiului Chișinău, fiind condusă de un liberal, în anumite situații a preferat să sărbătorească această sărbătoare mai târziu. Probabil aici este explicația, că nu a fost suficientă voință, de a nu tensiona spiritele în societatea moldovenească.”

În timp ce pe 9 mai o mare parte a populației marchează Ziua Victoriei în cel de-al doilea război mondial, o zi a Europei la aceeași dată nu trezește asocieri pentru mulți cetățenii moldoveni, crede Ion Tăbârță. În consecință, spune analistul, se produce o divizare socială dintre nostalgici și cei încrezători în parcursul european al Republicii Moldova:

„Vedem toate aceste sărbători triumfaliste a victoriei poporului sovietic asupra fascismului, care sunt cu nuanțe foarte și foarte exagerate. La noi, din păcate, populația este încă mental foarte receptivă la o astfel de sărbătorire a zile de 9 mai. Totodată, avem ziua de 9 mai, sărbătorită în stil european, o sărbătoare care, mai degrabă ține de viitor și care încă nu are suficientă priză la populație.”

În opinia analistului multele proiecte realizate în comunități, cu sprijin financiar european, și-au pierdut din impact pe fundalul inacțiunii guvernaților care se declară pro europeni. Preluarea și înțelegea valorilor europene nu depinde de oficializarea unei sărbători, remarcă Tăbârță, ci de realizarea reformelor, or deocamdată sunt mulți cetățenii care asociază parcursul european cu furtul din sistemul bancar.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG