Linkuri accesibilitate

Un exercițiu de propagandă rusă: „Rugăciune pentru Palmyra - Muzica redă viață ruinelor antice”


Joi la concertul de la Palmyra...
Joi la concertul de la Palmyra...

Greu de spus dacă președintele Putin se vede acum și în postura unui împărat roman, dar marele spectacol a fost destinat atît comunității internaționale, cît și societății ruse.

Rusia a reușit joi, fără discuție, să surprindă lumea întreagă, cu un gest de propagandă politică și culturală, organizînd într-un oraș istoric celebru din Siria, la Palmyra, recent eliberată de sub ocupația organizației teroriste ISIS, un concert de muzică simfonică. Concertul a fost dat de prestigioasa orchestră a Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg, sub bagheta lui Valeri Gergiev, iar în deschidere președintele Vladimir Putin a transmis un mesaj televizat din reședința sa de la Soci.

Un exercițiu de propagandă rusă: „Rugăciune pentru Palmyra”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:51 0:00
Link direct

Intitulat „Rugăciune pentru Palmyra - Musica redă viață ruinelor antice”, concertul de propagandă organizat de Kremlin în stilul său propriu, - dar joi depășind orice proporții în comparație cu manifestările asemănătoare din trecut, de exemplu cu cel care a celebrat victoria împotriva georgienilor, în 2008, la Țsinkvali - s-a desfășurat în Teatrul Roman de la Palmyra. Forțele ruse, așa cum se știe, au jucat un rol hotărîtor în eliberarea orașului, ce fusese ocupat timp de zece luni de militanții grupării teroriste Statul Islamic, de către trupele regimului Assad.

Greu de spus dacă președintele Putin se vede acum și în postura unui împărat roman - dat fiind că orașul și regatul antic al Palmyrei au fost ocupate de romani sub Aurelian - dar, pare cert că marele spectacol propagandistic a fost destinat atît comunității internaționale, cît și ca un mesaj de glorie intern pentru societatea rusă. Așa se explică difuzarea integrală a evenimentului de către postul de televiziune Russia Today, și regia sa, indiscutabil, abil pregătită pentru a surprinde toată lumea.

Clip video promo al concertului, difuzat joi

Mesajul televizat al președintelui Putin a luat forma unui soi de auto-elogiu în calitate de „salvator al civilizației moderne” în fața barbariei. Liderul rus a început prin a mulțumi reprezentanților guvernului de la Damasc și trimișilor UNESCO pentru evenimentul pe care l-a denumit drept „umanitar”. „Îl privesc ca pe un semn gratitudine, amintire și speranță; gratitudine față de toți cei care combat terorismul, sacrificînd totul, inclusiv propria viață, în amintirea tuturor victimele terorismului, indiferent de locul și timpul unde au avut loc aceste crime împotriva umanității, și ca o speranță nu numai de reînviere a Palmyrei ca moștenire culturală a umanității, dar și pentru salvarea civilizației moderne de amenințarea teribilă pe care o reprezintă terorismul internațional.” Cuvintele președintelui rus au fost traduse imediat pentru public - circa 400 de persoane, între care militari ruși, reprezentanți ai guvernului și cultelor siriene și ai Unesco - în limba engleză și în arabă.

Valeri Gergiev la Palmyra
Valeri Gergiev la Palmyra

Concertul în sine a fost introdus de dirijorul Valeri Gergiev, apropiat al președintelui Putin, gata întotdeauna să răspundă cu orchestra sa de la Teatrul Mariinski apelurilor patriotice ale Kremlinului și care i-a prezentat pe cei doi soliști aleși pentru a reprezenta Rusia.

Violonistul Pavel Miliukov
Violonistul Pavel Miliukov

Cel dîntîi, care a interpretat Ciaccona din Partita a doua pentru vioară solo de Bach, „o lucrare simbolizînd măreția spiritului” - după spusele lui Gergiev -, a fost tînărul violonist Pavel Miliukin, laureat în urmă cu cîțiva ani al Concursului Ceaikovski de la Moscova, cu un premiu trei.

Cel de-al doilea, aproape o sfidare la adresa comunității internaționale și a dezvăluirilor recente din așa-numitele Panama Papers, a fost „cunoscutul violoncelist rus” - cum l-a prezentat Gergiev -

Voloncelistul Serghei Rodulgin
Voloncelistul Serghei Rodulgin

Serghei Roldugin, care a cîntat o piesă „optimistă”, Cadrilul de Rodion Șcedrin. Orchestra a încheiat programul cu Sinfonia clasică de Prokofiev.

„Concertul nostru la Palmyra constituie apelul nostru la pace și înțelegere, apelul către întrega lume de a se alătura luptei împotriva terorismului”, a spus dirijorul în discursul de lemn în limba rusă, pentru a se minuna apoi, în engleză: „cine și-ar fi închipuit că aș putea da un concert aici la Palmyra” și adăugînd că muzicienii, emoționați, protestează astfel împotriva celor care terorizează, ucigînd oameni chiar pe această scenă”. Ministrul rus al culturii, contestatul personaj conservator Vladimir Medinski, și directorul Muzeului Ermitaj îl priveau, în imaginile transmise de televiziunea rusă, relativ plictisiți.

Mihail Piotrovski, directorul Muzeului Ermitaj de la St. Petersburg
Mihail Piotrovski, directorul Muzeului Ermitaj de la St. Petersburg

Patruzeci de minute de muzică și încă un exercițiu de propagandă politică și culturală. Serghei Roldugin, cel pus în cauză de Panama Papers pentru afaceri de două miliarde de dolari, declara cu „modestie” la sfîrșitul concertului că nu și-a adus cu el instrumentul Stradivarius într-un asemenea climat de căldură și praf. „E un instrument rar. Costă o avere...”- a spus el citat de New York Times.

Dincolo de toate, merită amintită aici, însă, oferta muzeografilor de la Ermitaj, în ale cărui colecții se păstrează numeroase statui provenite din Palmyra, de a contribui la restaurarea unor piese antice distruse de teroriștii grupării Statul Islamic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG