Linkuri accesibilitate

Moartea vine cu antisepticele diluate. Cine e de vină?


Potrivit informațiilor venite din interiorul celui mai mare distribuitor de antiseptice din România, dezinfectanții se diluau de trei până la zece ori.

După aproape două săptămâni de la declanșarea scandalului dezinfectanților diluați pe care i-ar folosi de ani de zile cele mai multe spitale românești, ministrul de resort susține că pacienții „sunt în siguranță”.

O anchetă jurnalistică demarată de Cătălin Tolontan de la Gazeta Sporturilor și completată de investigații ulterioare de Rise Project arată că Hexi Pharma, cel mai mare distribuitor de dezinfectanți pentru spitale furniza substanțe diluate. În ultimii zece ani acest grup ar fi semnat câte un contract cu statul la fiecare trei zile lucrătoare. 90% din contracte au fost parafate fără licitații, conform organizației Inițiativa România. Direcțiile de Sănătate Publică nu au verificat până acum concentrația de substanță activă din dezinfectanții folosiți. „Noi comparăm doar eticheta și avizul” au mărturisit funcționarii statului.

Potrivit informațiilor venite din interiorul celui mai mare distribuitor de antiseptice din România, dezinfectanții se diluau de trei până la zece ori. Primul avertisment primit de cei de la Gazeta Sporturilor a fost imediat după incendiul de la Clubul Colectiv, în urma căruia au murit 64 de tineri. Cele mai multe decese au avut loc din cauza infecțiilor spitalicești, care în România sunt extrem de rezistente și împotriva cărora nu face nimeni nimic. Cea mai bună dovadă e chiar scandalul în curs, care scoate la iveală că nici medicii, nici direcțiile de sănătate, nici ministerul nu au avut nici un plan pentru reducerea acestor infecții, nici înainte, nici după tragedia de la Colectiv.

Rise Project a publicat dovezi din care rezultă că grupul Hexi Pharma cumpăra dezinfectanți din Germania cu aproape 8 euro litrul, trecea hârtiile prin paradisul fiscal din Cipru, iar în final prețul de vânzare către spitalele românești era de 100 de euro pentru fiecare litru de substanță prelucrată și eventual diluată în țară.

350 de spitale din 40 de județe au fost aprovizionate de această firmă acuzată că a diluat antisepticele și că le-a vândut la suprapreț, iar potrivit datelor oficiale acești dezinfectanți, sunt folosiți în peste 2000 de săli de operații. Substanțele din dezinfectanți ar trebui să lupte exact cu bacteriile ucigașe descoperite la autopsiile celor morți în spitale după incendiul de la Colectiv.

Parchetul General s-a autosesizat imediat după ce a fost publicată prima parte a anchetei jurnalistice despre dezinfectanții diluați, iar astăzi ministrul Sănătății, Achimaș Cadariu, a declarat că din peste 3000 de teste făcute asupra dezinfectanților folosiți, doar 150 s-au dovedit neconforme, adică sub 5%. Cadariu a precizat că până acum instituția pe care o conduce nu a verificat prețurile de achiziții și nici legalitatea contractelor, dar că în viitor va fi făcută o analiză în acest sens.

Ministrul se ascunde în spatele cifrelor și nu spune nimic despre moartea produsă de antisepticele diluate și nici despre cei care s-au prefăcut ani de zile că infecțiile spitalicești nu există: de la doctori, manageri de spitale, funcționari ai Direcțiilor de Sănătate Publică, până la cei din ministerul Sănătății.

Politigraf

XS
SM
MD
LG