Linkuri accesibilitate

Sondaj BOP: Igor Dodon e principalul favorit în cursa prezidențială din toamna acestui an


Sondajul sugerează că PLDM, PL şi PD, nu ar intra în viitorul parlament.

Ultimul Barometru al Opiniei Publice, dat publicității astazi arată că liderul socialiştilor, Igor Dodon, rămâne principalul favorit în cursa prezidențială din toamna acestui an. Dodon este urmat de fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu şi liderul partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. Sondajul realizat de CBS-AXA la comandat Institutului de Politicii Publice confirmă prăbuşirea popularităţii tuturor partidelor de la guvernare şi a liderilor acestora.

Sondajul sugerează că partidele care au dominat scena politică începând cu 2009, şi anume PLDM, PL şi PD, nu ar intra în viitorul parlament. Încrederea în aceste formaţiuni s-a micşorat de două ori faţă de luna noiembrie, ajungând la cel mai jos nivel înregistrat vreodată. Prăbuşirea cea mai dramatică o înregistrează liberal-democraţii, cotaţi cu doar 3% încredere, chiar dacă s-au retras în opoziţie. Încrederea în PCRM a scăzut şi ea de aproape două ori, după ce fracţiunea a fost părăsită de două treimi din membri care împreună cu liberalii şi democraţii au format actuala coaliţie de guvernare, explică directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroşie:

„Şi liberalii, şi democraţii, şi comuniştii au căzut grav în opţiunile electorale. Probabil aceasta este o reflectare a faptului că membrii parlamentului aleşi pe listele acestor partide au decepţionat. E valabil şi pentru politicieni.”

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare cinci formaţiuni din opoziţie ar putea ajunge în legislativ: PSRM, formaţiunea „Partidul Nostru”, Partidul Platforma DA şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (în proces de înregistrare, condus de Maia Sandu) şi PCRM. Popularitatea acestor formaţiuni, cu excepţia PCRM, este în creştere. Nu e limpede dacă tendinţa e una stabilă sau una de conjunctură explicată prin declinul partidelor de la guvernare, spun autorii cercetării, între ei şi directorul executiv al Centrului CBS-Axa, Ion Jigău:

„Încrederea în partidele de opoziţie acum explică nemulţumirea faţă de cele de la putere. Va creşte mulţumirea faţă de cei de la guvernare va creşte şi încrederea în ei.”

Arcadie Barbăroşie crede însă că cel puţin PD, PL şi PLDM sunt pe cale de dispariţie, fără prea mari şanse de recuperare:

„Iar faptul că aceste partide din opoziţie au colectat susţinători înseamnă că o parte din electoral le acordă un credit de încredere. Pe cât de stabil este creditul de încredere este greu de spus acum. Dar sunt cel puţin 30 la sută de indecişi. E un bazin foarte mare din care aceste partide sau altele din opoziţie se pot alimenta.”

Liderii partidelor de opoziţie, Igor Dodon, Maia Sandu şi Andrei Năstase par să aibă cele mai mari şanse într-un eventual scrutin prezidențial. La mare distanţă se poziţionează liderul comuniştilor Vladimir Voronin, care ar acumula un scor dublu faţă de Iurie Leancă, care a anunţat că participă în cursă, dar şi faţă de Marian Lupu un eventual candidat al democraţilor. Prognozele sunt foarte aproximative, spun autorii sondajului, precizând că mai mult de treime din respondenţi nu ştiu deocamdată pentru cine ar vota.

Potrivit sondajului 86% din respondenţi cred că direcţia în care merg lucrurile în Moldova este greşită. Aproape 70% sunt de părere că schimbarea actualei guvernări ar duce la îmbunătățirea situației social economice.

Nemulţumirea faţă de partidele declarate pro-europene se reflectă şi în opţiunile privind vectorul extern de dezvoltare, spun experţii. Popularitatea UE este într-o uşoară scădere, iar cea în UV - în creştere. O eventuală aderare la UE ar fi susţinută de 36% în raport cu 47% care ar opta pentru vectorul pro-estic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG