Linkuri accesibilitate

Blindatele americane au trecut totuși granița cu o întârziere de o zi, dar care a fost explicată prin motive tehnice


Moscova face investiții masive pentru ca UE să nu poată acționa unitar împotriva sa (22)

S-a adeverit, dar din fericire numai în parte, temerea exprimată de Dan Nicu într-un articol despre exercițiul militar româno-moldo-american Dragon Pioneer 2016, publicat de „Adevărul”. Autorul aprecia că trecerea Prutului la Sculeni cu armamentul greu american va fi un test pentru statul moldovean. La Chișinău, socialiștii vorbiseră deja de ”ocupație” și anumite grupări amenințaseră cu blocarea intrării militarilor aliați pe teritoriul Republicii . Știrile la zi arată însă că blindatele americane au trecut totuși granița, cu o întârziere de o zi, e drept, dar care a fost explicată prin motive tehnice - pomenite fiind, în context, și manifestațiile de protest.

Comentarii și interviuri aduc în discuție ipoteza unei fragmentări a Uniunii Europene, eventual doar ca ”Europă cu două viteze”, dacă nu ca fărâmițare. Eliza Frâncu scrie în 22 despre explozia interesului față de partide și mișcări extremiste. Precedentul a fost creat de Ungaria și a fost urmat de Cehia, Slovacia și Polonia. Pe fondul valului de imigrație, ”tot mai mulți europeni au început să se îndoiască de faptul că integrarea europeană ar fi răspunsul la nemulțumirile lor și au început să se îndrepte către cei care le promiteau o schimbare radicală”, explică Eliza Frâncu. Beneficiarul incontestabil al mutațiilor din planul politic ar fi, în opinia autoarei, Rusia, ”care profită geostrategic (...). Moscova face investiții masive în aceste mișcări atât pentru a avea guverne prietene, cât și pentru ca UE să nu poată acționa unitar împotriva sa”.

Un comentariu prezent în același săptămânal și semnat de Alexandru Lăzescu se ocupă de lipsa de lideri puternici pe scena politică românească. Periculos în contextul internațional actual ”extrem de îngrijorător”: ”lucru greu de crezut doar cu un an în urmă, scrie Lăzescu, (acum) se discută deschis despre o posibilă destrămare a UE. Oricum, se pare că decizia privind un buget separat al zonei euro e gata luată. Ceea ce ne duce către scenariul unei Europe cu două viteze, în care România este expediată automat în zona periferică. În timp ce în SUA, chiar și dacă Donald Trump (pentru care NATO este o organizație desuetă) nu ajunge la Casa Albă, tendințele izolaționiste sunt în creștere”.

Alexandru Lăzescu este și autorul interviului acordat revistei „22” de analistul britanic Martin Wolf, de la „Financial Times”. Acesta crede că Europa cu două viteze există deja de când s-a constituit zona euro și că problemele coeziunii în cadrul Uniunii vin din existența monedei unice. În opinia sa, Marea Britanie a făcut bine că nu s-a alăturat zonei euro. Brexit-ul (ieșirea Marii britanii din Uniunea Europeană) s-ar putea să nu aibă loc, britanicii realizează în număr mare riscurile, mai bine zis inconvenientele. O soluție mai bună ar putea fi ca decizia să aștepte o clarificare referitoare la euro: rezistă ori nu. Pe de altă parte, Martin Wolf e încrezător că elementul care a destabilizat Europa, dincolo de criza economică mondială – și anume criza imigranților – va putea fi pus de bine de rău sub control, printr-un acord de oprire a refugiaților undeva în zona Balcanilor, altfel încât intrările în spațiul european să rămână în limite gestionabile: 2-300.000 de oameni anual.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG