Linkuri accesibilitate

Vlad Plahotniuc, coordonator executiv al Consiliului Alianţei de guvernare de la Chişinău


Când s-a creat acestă funcție, cum arată structura informală a Consiliului Alianței și ce rol joacă acest consiliu în procesul de guvernare?

Prim-vicepreședintele Partidului DemocratVlad Plahotniuc se află într-o vizită în Statele Unite, în calitate de „coordonator executiv al Consiliului Alianței de guvernare”, potrivit unui comunicat plasat pe site-ului partidului său.

De la constituirea majorităţii parlamentare, adică de la mijlocul lunii ianuarie, prim-vicepreşedintele democrat Vlad Plahotniuc este coordonator executiv al Consiliului coaliţiei de guvernare, funcţie despre care presa a aflat abia marți 3 mai.

Iată ce spune despre această numire unul dintre fruntaşii democraţilor, deputatul Dumitru Diacov:

„Înainte exista Consiliul Alianţei. Acum s-a format tot un fel de consiliu din reprezentanţi ai tuturor grupurilor care au votat guvernul – PD, PL, foştii comunişti şi foştii PLDM-işti. Fiecare grup e distinct, fiecare are viziunile sale. Era necesar ca cineva să coordoneze, acolo este mai mult lucru de rutină, de analiză ş.a.m.d., să pregătească hârtiile, să propună teme de discuţie. S-a hotărât ca din partea fiecărui grup să intre câte trei-patru persoane, să fie un secretariat tehnic şi cineva să-şi asume răspunderea de coordonare. Domnul Plahotniuc a spus: „Eu sunt gata’.”

Europa Liberă: Dacă domnul Plahotniuc nu ajungea în Statele Unite, nici nu se ştia că există această funcţie?

Dumitru Diacov: „Se ştia poate în altă conjunctură, poate nu trezea niciun fel de comentariu.”

Europa Liberă: În această funcţie de coordonator executiv prin ce s-a remarcat domnul Plahotniuc până acum?

Dumitru Diacov: „Acesta nu e şeful coaliţiei. Nu este nimeni acolo nacialnic pe alţii, fiecare grup are părerile sale. Acesta e coordonatorul unui grup de lucru, el are pur şi simplu la dispoziţie un staff tehnic, câţiva lucrători adună hârtiile acestea ş.a.m.d. Dacă nu era el coordonator, el oricum participa în calitate de prim-vicepreşedinte. Este Lupu, Diacov şi Plahotniuc şi din oficiu e Filip şi Candu şi gata din partea noastră. Sîrbu este un fel de secretar tehnic. Din coincidenţă apar fel de fel de viziuni liberale, ale foştilor comunişti, ale noastre şi aici se discută, se mai ceartă până nu găsesc limbă comună. Atmosfera de discuţii deşi câteodată fierbinte, ea este cu mult mai creativă decât putea fi aşteptată.”

Unii parlamentari din cadrul coaliţiei de guvernare au declarat marți pentru presă că nu ştiu nimic despre această funcţie. Printre aceştia foştii deputaţi din fracţiunea PLDM, George Mocanu, Ştefan Creangă şi Ion Balan.

L-am întrebat pe liderul liberalilor, deputatul Mihai Ghimpu, dacă acest consiliu nu ar fi o dublură la funcţiile executive şi legislative existente:

„Nu. Fiecare parte vine cu problemele pe care le avem şi ţin de puterea executivă, de puterea legislativă şi vedem ce probleme le avem, ca să ştim ce să discutăm, să nu venim fiecare pe loc acolo să inventăm. Un proiect de lege unii îl văd într-un fel, noi îl vedem în altul şi discutăm până găsim numitor comun, consensul ca să votăm legea, ca să mergem înainte. Este o structură funcţională.”

Europa Liberă: Deciziile sunt informale?

Mihai Ghimpu: „Cum informale? Ce însemnă structură informală? Dar majoritatea parlamentară ce-i? Acesta e consiliul majorităţii parlamentare. Vreţi să fie scris în Constituţie? Am auzit expresia aceasta de la Platformă, informale... Aiureli. Este majoritate parlamentară unde sunt patru componente şi fiecare cu programul, viziunile sale, ne întâlnim şi vedem.”

Europa Liberă: Deci e o structură care ia decizii care după acesta se adoptă fie în Legislativ, fie în guvern?

Mihai Ghimpu: „O structură care ia decizii politice, nu ia decizii în locul guvernului sau Parlamentului. De exemplu, politica bugetar-fiscală o pregăteşte Ministerul Finanţelor, o prezintă guvernului, guvernul o prezintă Parlamentului, noi suntem două fracţiuni şi două grupuri parlamentare. Cum credeţi, fiecare vede în felul său sau toţi văd ca pe timpul comunismului într-un fel soarele în loc de lună? De aceea şi ne întrunim că să vedem cine aduce argumente, convingeri, acela susţine propunerea părerea lui. Normal? Eu cred că aşa e într-o democraţie.”

Potrivit unui comunicat al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii în calitate de coordonator executiv al Consiliului Alianţei de guvernare de la Chişinău.

Într-un comunicat de presă al Ambasadei Statelor Unite ale Americii se spune: „Omul de afaceri Vlad Plahotniuc a ajuns la Washington în calitate de membru al unei delegaţii în frunte cu vicepremierul Octavian Calmîc, ministrul Economiei, unde a participat la evenimentele organizate de Consiliul Atlantic.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG