Linkuri accesibilitate

Firewater: Ora de aur


Cântece despre dislocare, singurătate, disperare, renaștere, cântece de la capătul lumii.

La microfon Lucian Ștefănescu, bine v-am găsit la o ediție specială de sărbători a Dicționarului de sunete, astăzi muzică de la capătul lumii, dar o muzică a renașterii, dacă vreți, a unui american depresiv care ce și-a luat la propriu lumea în cap pentru a supraviețui: albumul „Golden Hour” cu trupa Firewater.

Todd Ashley s-a născut în 1965 în California, a studiat grafica, iar în timpul studiilor s-a apucat să facă muzică.

În 1990 a înființat un grup punk numit Cop Shoot Cop, cu un succes limitat în underground-ul american.

În 1996, înființează trupa Firewater, care cântă o formă de rock cu elemente de cabaret german, ska, klezmer și punk.

În 2005, Ashley își ia lumea-n cap și trei ani călătorește prin Orientul Mijlociu, subcontinentul indian și Asia de Sud-Est.

Dar nu a fost o vacanță, ci o fugă pentru supraviețuire, care avea să se se termine cu albumul de care vorbim azi.

Firewater: ediție specială de sărbători a Dicționarului de sunete
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:12 0:00

În 2005, tocmai se despărțise de soție, George W.Bush tocmai fusese reales președinte al Americii, iar orașul New York, unde a locuit în ultimii 20 de ani, devenise rece și străin pentru el.

A mărturisit că se afla într-o depresie profundă, care l-a pus să aleagă între a se sinucide și a pleca de acolo pur și simplu. A ales ultima variantă.

Călătoria asta de trei ani de zile l-a pus la încercare în mod creativ pe Todd Ashley într-un fel pe care acesta nu și l-a imaginat când a plecat din New York.

Prima etapă a fost New Delhi, în India, de unde a trecut deșertul Thar spre Rajasthan, apoi spre Punjab, ajungînd în Pakistan. A vrut inițial să continue spre Afganistan și Iran, și să se oprească în Turcia, la Istanbul.

Dar lucrurile n-au mers așa. În timpul peregrinărilor sale a trecut prin tot soiul de aventuri, a fost drogat intenționat, a fost jefuit, apoi reținut de poliție, și în cele din urmă lovit de serioase probleme de sănătate. În plus, mulți călători străini dispăreau pe drumul spre Kabul, așa că din cauza bolii și a posibilității deloc încurajatoare de a fi răpit, Todd Ashley a ales să se oprească la Trecătoarea Hyber de la granița cu Afganistanul, de unde s-a îndreptat spre Turcia.

Coperta albumului „Golden Hour”
Coperta albumului „Golden Hour”

În toate aceste pregrinări ale sale a Todd Ashley a făcut înregistrări cu mai mulți muzicieni întîlniți în India, Pakistan, și mai apoi în Turcia, și de-a lungul întregii călătorii a compus cântecele de pe albumul „Golden Hour”.

Cântece depre lumea pe care a lăsat-o în spate, cântece despre politică, despre dislocare, singurătate, disperare, cântece, de fapt, de la capătul capătul lumii, purtînd pecetea locurilor unde au fost compuse, și învăluite toate într-o melancolie fără leac.

ToddAshley a găsit însă un leac: la întoarcerea acasă a intrat în studio cu trupa Firewater, al cărei baterist, israelianul cu rădăcini românești Tamir Muskat (cel de la Balkan Beat Box) a produs și mixat albumul „Golden Hour” pe care apar muzicieni din cinci țări diferite, cântând acest amestec de sunete Sufi, klezmer, ska, cabaret și punk rock, învăluit într-o vitalitate melancolică așa cum numai la lăutarii de geniu mai poți auzi.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG