Linkuri accesibilitate

Cum și când vor avea fermierii moldoveni finanțare poloneză


Programul expiră în august, însă autoritățile de la Chișinău au solicitat o prelungire, întrucât selecția beneficiarilor a început nu de foarte demult.

Mai mulți fermieri moldoveni se află în așteptarea unui răspuns de la Varșovia privind dosarele pentru împrumuturi în condiții favorabile promise de guvernul polonez în 2014. Linia de credit de 100 de milioane de euro este destinată celor care vor să facă investiții în agricultura moldoveană, cu condiția că vor procura utilaje și tehnologii agricole tot din Polonia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct

Primele dosare selectate de partea moldovenească au fost expediate acum o lună ministerului de finanțe al Poloniei. Cei care vor trece de etapa finală, ar fi de fapt și primii beneficiari ai liniei de creditare poloneze. Printre ei, în așteptare este și Valeriu Matcovschi, un agent economic care are peste 20 de hectare de livadă în Nordul Moldovei. Pentru a face faţă rigorilor de comercializare a merelor pe piaţa de astăzi, spune agricultorul, ar avea nevoie de instalații pentru sortarea și ambalarea fructelor, precum și de o modernizare a încăperilor frigorifice de care dispune. Fără o tehnologizare performantă nu ai cum să te impui, spune agricultorul:

„Astăzi noi nu putem, nici la export, nici în Moldova, nu putem livra în rețeaua de magazine fructe nesortate. S-a terminat ceea ce a fost. Sortarea aduce valoare adăugată esențială pentru noi, producătorii.”

De la lansarea creditului polonez, cum îi spun fermierii, Valeriu Matcovschi și-a încercat de două ori norocul. Prima dată în urmă cu aproape un an, atunci când se presupunea că unitatea de selecție a proiectelor va fi la Agenția de intervenție și plăți pentru agricultură. Procesul a intrat atunci în blocaj năruind speranțele. Acum o lună Valeriu Matcovschi s-a prezentat în fața noului consiliu format după învestirea Guvernului Filip de reprezentanți ai Cancelariei de Stat, ministerului Economiei, Agriculturii și Finanțelor. Solicitantul a trebuit să dovedească faptul că investiția îi va permite să întoarcă banii luați cu împrumut:

„Nimic din ceea ce am prezentat nu-i exagerat. Eu cred că este necesar, pentru că agentului economic, în cazul de față eu sunt agentul economic, statul garantează că noi o să rambursăm creditul. În primul rând a trebuit să demonstrăm printr-un business-plan că investiția este favorabilă și ne permite să rambursăm creditul. În al doilea rând, că investiția aduce o tehnologie care ne permite să ridicăm la alt nivel calitatea mărfii.”

Ministrul Agriculturii, Eduard Grama, spune că apelul pentru depunerea dosarelor este deschis pentru fermierii care vor să-și dezvolte afacerea - micii producători - dar și pentru cei care vor să se reprofileze.

Depinde cât de convingător este planul de afaceri. Ministrul spune că acum selecția este săptămânală întrucât peste maxim o lună dosarele urmează să ajungă la juriul din Polonia.

Programul expiră în august, însă autoritățile de la Chișinău au solicitat o prelungire, întrucât selecția beneficiarilor a început de curând:

„Noi avem asigurarea că prelungirea va fi și noi lucrăm mai departe, solicităm dosare, primim, analizăm dosare. Proiectul este agro-industrial, el poate fi pe orice domeniu: tehnică, frigidere, linii de ambalare, fabrici de suc, fabrici de înghețare, congelatoare, tot ce este în agricultură. Condiția este că creditul trebuie să fie de la 500 de mii în sus.”

Autoritățile poloneze îi verifică nu doar pe candidații moldoveni dar și pe partenerii lor din Polonia care vor livra utilajul solicitat. Până acum, la Chișinău au fost aprobate mai multe de 10 cereri de finanțare, între care una pentru construcția unei fabrici de uscat legume, a unui depozit frigorific și linii de sortare sau pentru procurarea unor combine.

Chiar dacă gestionarea acestui proiect a intrat în impas, agricultorii sunt în continuare interesați de această oportunitate, spune Valeriu Matcovschi. Își au efectul condițiile avantajoase, termenul mare pentru rambursare cu o rată a dobânzii de doar 2 procente, asta în timp ce băncile moldovene nu coboară mai jos de 15 procente.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG