Linkuri accesibilitate

Interdicții controversate


Pazardjik a devenit primul oraș din Bulgaria care a interzis purtarea voalului islamic în locuri publice.

Pazardjik a devenit primul oraș din Bulgaria care a interzis purtarea voalului islamic în locuri publice. La baza deciziei Consiliului municipal au stat două motive – burka este străină tradiției musulmanilor bulgari și a apărut în țara în ultimul deceniu ca unul din simbolurile islamului ultraconservator.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct

Femeile care nu respectă interdicția de a nu purta în locuri publice burka, ce împiedică identificarea, vor fi amendate cu 150, iar la cea de a doua infracțiune – cu 500 de euro.

Purtarea de veșminte islamice care acoperă fața femeilor s-a răspândit în cartierul romilor din Pazargic, concomitent cu convertirea din catolicism în islam a câteva sute de romi. Cu 25 de ani în urmă ei au fost creștini ortodocși, dar au trecut la catolicism.

Femeile musulmane din Bulgaria, ca și cele din fosta Iugoslavie și Albania, nu au purtat burka spre deosebire de femeile din țările arabe.

Pornit din Pazardjik, fenomenul portului de voal ce acoperă fața femeilor s-a răspândit în cartierele de romi din alte trei orașe din sud-estul Bulgariei, printre care și Plovdivul.

Procurorul general Sotir Țațarov a declarat că în cazul femeilor roma de la Pazardjik este vorbă de „impunerea forțată, contra plată, a unor obiceiuri străine musulmanilor bulgari”.

Țațarov a amintit că imamul autoproclamat al romilor musulmani din Pazardjik, Ahmed Moussa este judecat din luna februarie, împreună cu alte 13 persoane, pentru propaganda islamistă radicală și sprijin logistic acordat jihadiștilor europeni care pleacă spre Siria și Irak. Islamiștii romi au publicat în Internet lozinci jihadiste și fotografii cu steaguri ale statului islamic și Osama bin Laden. Câteva zeci de romi au urmat studii în școli ale islamiștilor ultraconservatori din Orientul Mijlociu.

Frontul Patriotic, care susține guvernul condus de ex-generalul Borisov, a prezentat recent un proiect de lege care interzice purtarea voalului denumit integral. Propunerea este sprijinită de procurorul general.

Fostul director al Serviciului de informații externe, Ivan Boiadjiev, a declarat că ideile Statului islamic se propagă în cartierele de romi precum virusul ebola. În 10 ani peste 15 000 de romi din Sudul Bulgariei au adoptat islamul în forma sa ultraconservatoare, cunoscuta ca wahabism, după ce în anii 90 aceste zone s-au aflat sub influența unor secte.

XS
SM
MD
LG