Linkuri accesibilitate

Donald Trump și politica externă a Statelor Unite


Donald Trump
Donald Trump

O relație cu Rusia de pe poziții de forță și regîndirea rolului NATO.

Miercuri noapte, Donald Trump și-a prezentat pentru prima data viziunea despre viitoarea politică externă americană, care se rezumă la lozinca „Interesele Americii au prioritate”. Trump are cele mai mari șanse în acest moment de a deveni candidatul partidului republican în alegerile prezidentiale din Statele Unite, programate pentru noiembrie.

„În politica mea externă, interesele americanilor și ale securității americane vor fi mereu prioritare. Așa trebuie să fie și aceasta va fi baza politicii mele externe”, a declarat Donald Trump, care nu s-a ferit să califice politica externă a administrației Obama, mai ales cea condusă de Hillary Clinton, drept „un dezastru”.

Donald Trump a pledat totodată pentru îmbunătățirea relațiilor cu Rusia și China pentru că „bunul simț ne spune că trebuie să punem capăt acestui ciclu oribil al ostilității”. Trump a argumentat că Statele Unite pot avea o relație normală cu Rusia, dacă vorbesc de pe o poziție de forță.

Trump ar intenționa să amelioreze relațiile dintre Statele Unite și Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

Printre invitații la discursul lui Trump, ținut la Washington, s-a numărat și ambasadorul rus Serghei Kisliak, care însă nu a comentat declarațiile candidatului republican.

În ultimii anii relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt în declin permanent, în mare parte ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. Ceea ce a determinat Occidentul, nu numai Statele Unite, să impună sancțiuni severe Rusiei.

Între timp, tensiunile au atins un nou nivel, luând din ce în ce mai des forma unor hărțuieli militare. Evoluție care mărește și mai mult nervozitatea țărilor NATO din flancul estic: țările Baltice, Polonia, România și le face să ceară o prezență mai puternică a Alianței Nord-atlantice.

Donald Trump crede însă că a venit momentul ca rolul NATO să fie rediscutat pentru că „trebuie modernizat”, sincronizat cu noile provocări globale, care sunt migrația și lupta cu terorismul islamic. Nu cele care ar decurge din Războiul Rece.

„Țările pe care le apărăm trebuie să fie dispuse să plătească pentru această protecție”, a mai cerut Trump în discursul de la Washington. Iar dacă nu vor, Statele Unite trebuie să le lase să se apere singure. „Altă cale nu este” a mai declarat Donald Trump.

XS
SM
MD
LG