Linkuri accesibilitate

Campania în alegerile preliminare pentru prezidențialele americane intră în faza finală


Hillary Clinton: „Dacă lupta pentru îngrijire medicală pentru femei, concediu de maternitate plătit și remunerare egală înseamnă folosirea cărții feminine, atunci o voi juca”.

În campania prezidențială din Statele Unite, republicanul Donald Trump și democrata Hillary Clinton și-au întors armele unul împotriva celuilalt, cu gândul la bătălia decisivă a din luna noiembrie, după ce și-au învins concurenții la alegerile interne din propriile partide în statele nord-estice.

„Hillary Clinton este o candidată slabă și va fi ușor de învins”, a spus despre posibila sa rivală democrată la alegerile prezidențiale din 8 noiembrie miliardarul Donald Trump.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

Lider în cursa republicanilor pentru obținerea nominalizării să candideze la prezidențiale, Trump a vorbit marți seara, la New York, în clădirea zgârie nori care-i poartă numele, Trump Tower, unde a sărbătorit o nouă victorie la alegerile interne din partid.

„Hillary Clinton, dacă ar fi fost bărbat, cred că n-ar fi luat nici 5% din voturi. Cartea feminină este singura pe o mai are. Splendid în toată această poveste este faptul că femeile n-o plac”, a spus Trump.

Tocmai își învinsese din nou rivalii, pe John Kasich și Ted Cruz, în cinci state nord-estice, unde au avut loc, marți, alegeri interne în Partidul Republican.

Hillary Clinton și-a consolidat și ea poziția de lideră în tabăra democraților. Marți, și-a învins contracandidatul, pe Bernie Sanders, în alegerile interne din Partidul Democrat patru state nord-estice, mărindu-și avantajul, chiar dacă a pierdut într-un stat.

Clinton i-a răspuns imediat lui Trump în propriul discurs victorios, rostit în Philadelphia, în statul Pennsylvania.

„Dacă lupta pentru îngrijire medicală pentru femei, concediu de maternitate plătit și remunerare egală înseamnă folosirea cărții feminine, atunci o voi juca”, a spus Clinton.

Pe măsură ce își consolidează avantajul în alegerile interne ale democraților, o preocupare a sa rămâne menținerea unității printre alegătorii democrați.

„Fie că-l sprijiniți pe senatorul Senator Sanders sau pe mine, avem mult mai multe lucruri care ne unesc, decât ne dezbină”, a spus Clinton.

La alegerile interne din ambele partide, Democrat și Republican, candidații își adjudecă un număr de delegați, care decid mai apoi, la Convenții, în luna iunie, pe cine nominalizează din partea fiecărui partid la alegerile prezidențiale.

Alegerile interne încă nu au avut loc în toate statele, dar șansele ca Trump și Clinton să mai fie ajunși din urmă sunt tot mai mici. Schimbul de replici de marți, scrie Reuters, sugerează cum ar putea arăta campania prezidențială dacă anume ei vor obține în cele din urmă nominalizarea.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG