Linkuri accesibilitate

Rusia pune sub semnul întrebării relațiile cu NATO și UE


Miniștrii apărării Sergei Șoigu și Hossein Dehghan (Iran) la o întîlnire în marginea celei de-a 5-a Conferințe pe teme de securitate internațională de la Moscova
Miniștrii apărării Sergei Șoigu și Hossein Dehghan (Iran) la o întîlnire în marginea celei de-a 5-a Conferințe pe teme de securitate internațională de la Moscova

Opinii de la o Conferință pe teme de securitate internațională de la Moscova.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu susține că reuniunea Consiliului NATO-Rusia de săptămâna trecută, prima în ultimii doi ani, „nu a inspirat optimism” privitor la viitorul relației Kremlinului cu Alianța Nord Atlantică și cu Uniunea Europeană. Șoigu a făcut această declarație astăzi, la Moscova, în cadrul unei Conferințe pe teme de securitate internațională, găzduită de Ministerul Apărării din Federația Rusă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct


Șeful apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, a spus astăzi că nu din vina Federației Ruse „a fost înghețată cooperarea militară cu NATO și Uniunea Europeană”. Șoigu a adăugat că, în prezent, împotriva Rusiei se duce un război informațional „dur și fără compromis”.

În aprilie 2014, Alianța nord-atlantică a suspendat orice cooperare cu Moscova, ca reacție la decizia Rusiei de a anexa peninsula ucraineană Crimeea, dar și la sprijinul adus de Moscova separatiștilor din Donețk și Luhansk. Consiliul NATO-Rusia a fost înființat în 2002, pentru soluționarea chestiunilor legate de securitatea regională și gestionarea proiectelor comune, inclusiv cele ce țin de neproliferarea nucleară, lupta împotriva terorismului și combaterea traficului de droguri.

Săptămâna trecută, la 20 aprilie, Consiliul s-a reunit pentru prima dată în ultimii doi ani, la Bruxelles. După ședință, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, declara că Alianța nord-atlantică și Rusia au purtat discuții „sincere și serioase”, în ciuda „profundelor dezacorduri”.

Astăzi, în cadrul unei Conferințe pe teme de securitate ce are loc la Moscova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov are programată o întrevedere cu Lamberto Zannier, Secretarul general al Organziației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Între altele, cei doi diplomați vor discuta despre activitatea Misiunii de observare a OSCE din estul Ucrainei, misiune care monitorizează aplicarea acordului de încetare a focului, încheiat la Minsk.

La începutul acestei săptămâni, într-un interviu pentru televiziunea americană CBS, președintele Statelor Unite, Barack Obama, declara că președintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să submineze unitatea Europei, pe care o consideră o amenințare. În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că, dimpotrivă, NATO este cea care privește Rusia ca pe o amenințare, în timp ce Moscova și-a propus să dezvolte bune relații cu toate statele și organziațiile internaționale.

XS
SM
MD
LG