Linkuri accesibilitate

„Disprețul față de electorat și față de regulile statului de drept reprezintă singura lege pe care o mai respectă politicienii români” (România liberă)


Comentarii la apropierea alegerilor locale (Revista 22).

„Gata, e oficial, nu le mai pasă de noi. Sunt atât de disperați să-și păstreze funcțiile, privilegiile și banii, că acum chiar nu mai dau doi bani pe voturile noastre, pe opiniile noastre (...). Disprețul față de electorat și față de regulile statului de drept reprezintă singura lege pe care o mai respectă politicienii români”, scrie Petre Răchită în România liberă. Articolul se referă la repunerea pe tapet în Parlament a unui act normativ care „oferă o portiță demnitarilor și aleșilor declarați incompatibili într-o funcție de a reveni pe alte funcții publice”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00
Link direct


Comentatorii de presă ridică tonul pe măsură ce se apropie alegerile locale. Se discută intens intrarea în cursă, la alegerile pe București, dar și în țară, a multor anchetați sau condamnați penal, precum și despre candidaturile unor jurnaliști și foști jurnaliști. Andreea Pora comentează de pildă în revista 22 candidatura lui Robert Turcescu, în numele Partidului Mișcarea Populară. Traian Băsescu, liderul PMP, a făcut nenumărate declarații vehemente despre prezența ofițerilor acoperiți în politică. E curios că defilează acum tocmai cu Turcescu, care a ieșit din presă după ce a recunoscut public că a fost ofițer sub acoperire al unui serviciu secret. Andreea Pora crede că Traian Băsescu joacă aici o mică scenetă. Se victimizează: candidatul PMP la primăria generală a Bucureștiului ar fi trebuit să fie chiar domnia sa, dar l-ar fi scos din cărți punerea sub urmărire penală într-un dosar de spălare de bani, redeschis e DIICOT după trei ani de la o primă decizie de neîncepere a urmăririi penale. De fapt, spune Pora, Băsescu știa bine că nu are șanse la primărie, „iar o înfrângere l-ar fi umplut de ridicol, chiar dacă ar fi tras în sus scorul partidului”.

Colac peste pupăză, în România se vorbește din nou despre „războiul dintre palate”, respectiv despre un conflict între președinte și premier. Silviu Sergiu, de la Evenimentul zilei, inventariază indiciile și arată că, în timp ce președintele Klaus Iohannis e în prăbușire de popularitate, premierul Dacian Cioloș are numai de câștigat. „Pentru un Cabinet tehnocrat, pe care Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal îl bușesc cum se pricep mai bine ca să acumuleze capital electoral pe spinarea lui, aș zice că se mișcă binișor”, consideră comentatorul.

În aceeași revistă 22, Andrei Cornea își dezvăluie opțiunea de vot, schimbată ca urmare a ultimelor evoluții politice. Avea de gând să voteze cu Nicușor Dan la București, pentru că activistul civic ar fi singurul cu un proiect concret pentru capitală. E dezamăgit de încăpățânarea și lipsa de fler politic a lui Nicușor Dan, care a refuzat să colaboreze cu celelalte partide din opoziție și continuă să susțină că nu e politician, deși conduce un partid. Episodul Marian Munteanu, care a fost timp de o săptămână candidatul, liberalilor la postul, de primar general, l-a convins pe Andrei Cornea să voteze cu noul, candidat liberal, Cătălin Predoiu, pentru că „trebuie (...) dovedit prin vot că li­beralismul autentic nu-i mort în Ro­mânia și la București (...) trebuie dovedit și că nu stăm indiferenți la sfidarea uriașă pe care PSD o aruncă societății și justiției: Li­viu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru a fi frau­dat voturile populației la referendumul din 2012, refuză să plece din fruntea partidului”.

XS
SM
MD
LG