Linkuri accesibilitate

Moldova și șansele țării în domeniul tehnologiei informațiilor


Ambasadorul Statelor Unite la deschiderea Summitului ICT de la Chișinău
Ambasadorul Statelor Unite la deschiderea Summitului ICT de la Chișinău

Opinii de la a 7-a ediție a Summit-ului ICT de la Chișinău.

Peste o mie de persoane, dintre care oficiali, investitori, experți din Republica Moldova dar și din afară s-au reunit la Chișinău pentru două zile, cu ocazia celei de-a șaptea ediție a Summit-ului ICT. Pe parcursul celor două zile, vor fi puse în discuție posibilitățile Republicii Moldova de a deveni un jucător important în domeniul tehnologiilor și inovațiilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Constantin Garcev a lucrat în domeniul IT mai mult de 15 ani. El este în căutarea unei oferte atractive care să-l ajute să avanseze. Forumul anual al Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor este locul potrivit, întrucât aici au ajuns zeci de experți din diverse țări, gata să-și împărtășească experiența.

Constantin Garcev
Constantin Garcev

Constantin Garcev: „Sunt interesat de sesiunile despre afacerile din domeniul IT. Aici poți găsi investitori străini, parteneri, mentori foarte buni, chiar și un cofondator. Pentru investitori, Moldova este destul de atractivă, necătând la criza politică și la situația din țara noastră. Trebuie să promovăm țara noastră nu ca pe un stat în care s-a furat un miliard, dar ca pe o companie care are ce oferi, trebuie să promovăm Moldova ca pe un brand pe arena IT internațională.”

În comparație cu alte state, Republica Moldova nu se poate lăuda cu un număr impunător de specialiști, aceștia pot forma însă, în anumite condiții, o piață atractivă pentru investitorii străini, constată preşedintele Asociaţiei Naţionale a Companiilor din domeniul Tehnologiilor IT, Veaceslav Cunev.

Veaceslav Cunev
Veaceslav Cunev

Veaceslav Cunev: „În India, numărul specialiștilor în IT crește cu un milion pe an, iar la noi, de toți sunt 35.000. Populația Moldovei este de 3,5 milioane de oameni, de aceea nu putem avea atâția specialiști cât are India, dar pe cei pe care-i avem, trebuie să-i specializăm pe un anumit segment pentru a deveni competitivi, indiferent de ce domeniu vorbim. În prezent, investitorii sunt atrași de viteză, cu cât mai repede vom reuși să creăm condițiile necesare pentru ei, cu atât mai atractivi vom fi. Pentru investitori, viteza contează mai mult decât prețul.”

Kumail Jetha, manager general în cadrul unei companii IT din Moldova, spune că domeniul vizat nu este doar pentru bărbați, dar și pentru femei. Asta ar fi o soluție în plus pentru Moldova în depășirea deficitului de specialiști calificați, cu care se confruntă în prezent domeniul IT.

Kumail Jetha: „Avem foarte mulți candidați buni, dar cred că este nevoie să promovăm acest domeniu și printre tinerele care vor să aibă o carieră în domeniul IT. Nu este o industrie dedicată doar bărbaților, este o industrie deschisă atât bărbaților cât și femeilor, lucru promovat în compania noastră.”

Desfășurarea summit-ului este susținută inclusiv de Statele Unite. În debutul forumului, ambasadorul american în Republica Moldova, James Pettit a spus că tehnologiile IT pot deveni un motor important pentru economia Republicii Moldova.

James Pettit: „Tehnologia este un instrument care poate fi folosit pentru a stimula creșterea economică și pentru a crea noi locuri de muncă.

Suntem mândri să oferim suport obiectivului Moldovei de a se integra în Uniunea Europeană, prin promovarea unei economii puternice, diverse, orientată spre export. ...

Totodată, este un instrument puternic cu care poate fi asigurată transparența și eficiența la nivel de Guvern. Suntem mândri să oferim suport obiectivului Moldovei de a se integra în Uniunea Europeană, prin promovarea unei economii puternice, diverse, orientată spre export. Moldova a devenit o destinație IT populară, iar până astăzi au fost create peste 22.000 de locuri de muncă, ceea ce este un rezultat impresionant pentru țară mică.”

Statisticile arată că în 2015, sectorul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a reușit să dezvolte servicii în valoare de peste șapte miliarde de lei. Totodată, exporturile industriei au crescut în perioada 2005-20015 de la trei până la 70 de milioane de dolari.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG