Linkuri accesibilitate

CEDO a obligat statul român să plătească aproape 300.000 de euro membrilor școlii de yoga MISA pentru abuzurile suportate în 2004


Statul român a fost obligat să plătească aproape 300 de mii de euro despăgubiri membrilor și simpatizanților școlii de yoga MISA pentru abuzurile pe care le-au suportat în martie 2004.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat în decizia sa de marți, 26 aprilie, încălcarea drepturilor a 26 de practicanți yoga la perchezițiile din 18 martie 2004, inclusiv faptul că majoritatea dintre ei au fost reținuți ilegal și supuși unor forme de tortură și tratamente degradante. Ca urmare, CEDO a hotărât că statul român trebuie să plătească reclamanților sume cuprinse între 4.500 și 12.000 euro (în total, 291 de mii de euro).

CEDO a observat, între altele, că deși mandatul de percheziție era limitat la confiscarea echipamentelor informatice, se pare că acest fapt nu a fost adus la cunoştinţa militarilor batalionului special al Jandarmeriei. Aceștia au fost informaţi despre „o operaţiune de luptă împotriva traficului de droguri şi a prostituţiei şi, prin urmare, au angajat o forţă specifică acestui tip de operaţiune cu risc crescut”.

Descinderea de la școala de yoga MISA din 18 martie 2004 e considerată drept cea mai mare operațiune a trupelor speciale din România de după revoluție. Fostul premier Adrian Năstase, care conducerea guvernul român în acea perioadă, a recunoscut ulterior, într-un interviu televizat, că operațiunea „cu mascați” a fost o „mare eroare”.

În urma acesteia, liderul MISA Gregorian Bivolaru a cerut și a obținut în Suedia (în 2006) statut de refugiat cu drepturi depline. Suedia a refuzat extrădarea sa în România, pe motiv că statul român (membru al UE) nu-i poate garanta un proces echitabil. Gregorian Bivolaru a fost condamnat în România pentru „act sexual cu o minoră”, în timp ce pretinsa victimă spune că a fost forțată în 2004 să depună mărturie falsă și a dat statul român în judecată la CEDO pentru abuzurile comise de procurori.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG