Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: accidentul nuclear de la Cernobîl a fost „o lecție serioasă pentru întreaga omenire”


La Moscova, președintele Rusiei Vladimir Putin a declarat că accidentul nuclear de la „Cernobîl a fost o lecție serioasă pentru întreaga omenire, iar consecințele sale se resimt până în prezent în ceea ce privește mediul și sănătatea oamenilor”. Totodată, el a adus un omagiu miilor de „lichidatori”, celor care ani de zile au ajutat la limitarea consecințelor accidentului nuclear.

La 26 aprilie 1986, puțin după miezul nopții, reactorul numărul patru de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat în timpul unui test de siguranță. Numărul morților nu este cunoscut cu precizie, iar solurile europene continuă să fie contaminate. Combustibilul nuclear a ars timp de zece zile. Cele mai contaminate regiuni sunt Ucraina, Belarus și Rusia. La început, Moscova a încercat să ascundă accidentul. Prima alertă publică a fost emisă în 28 aprilie de Suedia, iar președintele URSS, Mihail Gorbaciov, a făcut prima declarație publică abia în 14 mai.

Sute de mii de oameni au fost strămutați din zonele cele mai afectate din Ucraina, Rusia şi Belarus. La lichidarea urmărilor avariei de la Cernobîl au participat peste 3 500 de moldoveni, dintre care mulți s-au îmbolnăvit și au murit din cauza radiațiilor.

XS
SM
MD
LG