Linkuri accesibilitate

De la Viktor Ianukovici la Donald Trump


Anne Applebaum
Anne Applebaum

Un comentariu de Anne Applebaum în „Washington Post”.

Un articol de opinie, aparut in Washington Post sub semnatura lui Anne Applebaum face o paralela intre tactici de campanie utilizate in acest ciclu electoral in America si cele din Estul Europei. La ce se refera autoarea? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Anne Applebaum scrie ca, dupa caderea comunismului, in Europa de Est nu au venit doar idealisti ci si manipulatori politici cinici, consultanti importati din Occident. Ea se refera la o firma de consultanta din California care a contribuit la campania lui Boris Yeltsin din 1996.

Dar, scrie Anne Applebaum, fenomentul are loc acum in revers, dinspre est catre vest. Noul sef al campaniei lui Donald Trump, Paul Manafort revine in politica americana dupa ani petrecuti lucrind cu fostul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. „Nu stim ce a facut Manafort pentru Ianukovici, dar stim cum a condus acesta din urma tara” – pina la inlaturarea sa de la putere din 2014.

Anne Applebaum scrie ca anumite „lectii” sint transferabile si in America. Ianukovici, un personaj dubios din anturajul afacerilor rusesti, care avea cote negative mari a incercat si reusit - cum o face si Trump acum - sa-si recalibreze imaginea si sa se prezinte ca un reformist, prin comparatie cu regimul corupt. In Ucraina, Ianukovici a reusit sa cistige pe o platforma de persoana din afara sistemului, cind realitatea era cu totul alta. Odata ajuns la putere Ianukovici s-a folosit de derbedei platiti pentru a intimida manifestanti, ziaristi, si oricine trebuia speriat.

Anne Applebaum aminteste ca tactici similare au fost folosite de curind si de partidul premierului Orban, in Ungaria. Autoarea arata ca astfel de exemple s-au facut vazute si la unele adunari ale candidatului Trump. Unele dintre tacticile fostului presedinte ucrainian nu sint utilizabile in America unde nu se falsifica alegeri. Altele insa, cum sint utilizarea de troli sint de-acum utilizate. Ca si sprijinitori platiti la adunarile populare. Autoarea incheie „Sa speram ca daca Trump invinge nu vom avea nevoie de un Maidan sa refacem democratia Americana”.

XS
SM
MD
LG